• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

A kedvezményezett neve: CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ

A projekt címe: Betegbiztonság növelését célzó fejlesztések a Csolnoky Ferenc Kórházban 2017

A szerződött támogatás összege: 199 936 440 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100

A projekt tartalmának bemutatása:

A Csolnoky Ferenc Kórház Veszprém megy vezető egészségügyi ellátó intézménye. Három telephelyen és 1093 ágyon nyújt szolgáltatást a rászorulók részére, a gyógyító tevékenység széles spektrumát lefedve. A kórház folyamatosan igyekszik javítani szolgáltatásainak minőségét, hogy az általa ellátot beteg részére a lehető legmodernebb és legmegfelelőbb szolgáltatást tudja nyújtani. Jelen pályázati konstrukció keretében a három kulcsfontosságú terület kerül fejlesztése annak érdekében hogy biztosítani tudjuk a magasabb fokú betegbiztonság feltételeit.

Általános és speciális higiénés (pl. kézhigiénés) rendszerek fejlesztése a kórházi fertőzések megelőzése érdekében

A kézfertőtlenítő adagolók és a kézfertőtlenítési technika megfelelőségét mérő rendszer telepítése kórház osztályain. Ezek az eszközök megfelelő képzési programmal lehetővé teszi hogy a kézhiginiás gyakorlatok magasabb szintre lépjenek és csökkenjen a kórházi fertőzések kockázata Klór-dioxid alapú központi megoldás a hálózati vízellátó rendszer fertőtlenítésére: a fertőtlenítő rendszer költséghatékony megoldást szolgáltat az épület vezetékes vízellátó rendszer fertőtlenítésére, és ezáltal hatékony védelmet nyújt a kórokozó baktériumok ellen, valamint kiemelten a legionella fertőzés ellen. A beruházással a kórház alacsony üzemeltetési eszköz segítségével csökkenti a lagionellla fertőzések kockázatát, és megelőzik a az amúgy is legyengült fekvőbetegek felül fertőződését.

Gyógyszeradagoló berendezések bevezetése és gyógyszerosztó helyiség kialakítása építéssel

Az fekvő beteg ellátás kezeléseinek pontosságát nagyban emelő és így a betegbiztonságot fejlesztő, a parenterális antibiotikum használatát támogató CATO rendszer bevezetése, a szakmai előírásoknak megfelelő dedikált gyógyszerosztó helyiség kialakítása. A fejlesztés megvalósításával a kórház összes osztálya minőség biztosított és garantált hatóanyag tartalmú, betegszinten kiszerelt gyógykészítményket tudnak kapni. Ezáltal a kórház megtakarítást tud realizálni, amellett hogy betegek ellátása is magasabb szintűvé válik.

Kórházi fertőzések megelőzéséhez és visszaszorításához szükséges központi laborfejlesztések megvalósítása

A fertőzések gyors lokalizálásához kapcsolódó eszközök beszerzése olyan eszköz készletet bocsájt a központi labor rendelkezésére, melyel rövid időn belül azonosíthatóak kórházi fertőzések. A gyors diagnosztizálás megelőzi a fertőzések tovább terjedését és segítséget nyújt a cél terápiák mielőbbi alkalmazásában (diagnosztikai eszközök, gyorsdiagnosztikai zárt rendszerű valós idejű PCR készülék). A fertőzések kezelése és lokalizálása után a fertőtlenítés kiegészítő eszköze a hordozható záró-fertőtlenítést végző, környezetbarát automata, mivel a fertőzött terület légterének fertőtlenítése gyorsan és költséghatékonyan megoldható. Hűtők és hűtő szállítási eszközök beszerzése a minta kezelés biztonságát növelik. Az intézmény három elkülönült telephelyekkel rendelkezik, egyes labor szolgáltatások a központi telephelyen, mások külső szolgáltatónál érhetőek . A minták regisztráltan hűtött közeben való szállítása megőrzi minták minőségét és lehetőséget ad gyorsabb és pontosabb diagnosztizálásra.  A fejlesztések eredményeként csökkenthetőek a egészségügyi munkavégzés során bekövetkező nem kívánatos hibák, ezáltal az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás, és kórházi fertőzések kialakulásának kockázata.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.07.15.

A projekt azonosító száma: EFOP-2.2.18-17-2017-00027

Európai Unió Szociális Alap