• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

Szeptemberben a Csolnoky Ferenc Kórház a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Veszprém Megyei Területi Szervezetének támogatásával szervezte meg a Pszichiátriai Szakmai Napot, melynek a Sümegi Művelődési Központ adott otthont. Az eseménynek, melynek hagyománya több évtizedre nyúlik vissza, kettős célja van: egyrészt a szakdolgozók folyamatos képzését szolgálja, másrészt lehetőséget kínál a szakmai közösség összetartásának erősítésére is.

A Pszichiátriai Szakmai Napot a koronavírus-járvány miatt az elmúlt években nem tudta megszervezni az intézmény, ám idén, 2022-ben minden korábbinál különlegesebb és izgalmasabb programmal tért vissza a várva-várt rendezvény, köszönhetően a szervező Bakos Juliannának, a Csolnoky Ferenc Kórház Pszichiátriai Centrum centrumvezető főnővérének és a kórház szakdolgozóinak. A főnővér szerint a színvonalas előadássorozatra épülő esemény megvalósítása igazi csapatmunka volt. Nem titkoltan ez is volt a célja, hisz napjainkban fontos, hogy a dolgozókat „közelebb hozzák egymáshoz” méghozzá úgy, hogy közben önmagukról is tanulhassanak társaiktól. Az előadások középpontjában a Covid-járvány, illetve annak hatásai álltak, hiszen a pandémia különösen nehézzé tette az egészségügyi dolgozók munkáját és életét az elmúlt években.

Az eseményt dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató nyitotta meg, köszöntve a meghívott vendégeket, előadókat és szakdolgozókat. Beszédében kitért arra, az egészségügyi ellátórendszer valamennyi szereplője, így a szakdolgozók is nehéz időszakon vannak túl. A koronavírus-járvány ideje alatt az ágazatban dolgozók elkötelezetten, fegyelmezetten és kitartóan, a lehetőségeik mentén és a legjobb tudásuk szerint harcoltak a járvány megfékezése ellen, a betegek gyógyulása érdekében. A főigazgatót követően Horváth Ferenc Károlyné, ápolási igazgató és dr. Rónai Balázs centrumvezető főorvos is üdvözölte a jelenlévőket.

Az első előadást az „Egészségügyi szakdolgozók egészségi állapotának felmérése” címmel, Bakos Julianna centrumvezető főnővér tartotta meg, mely egy átfogó, a kórház szakdolgozóinak egészségi állapotfelmérését összegző kutatáson alapult, a centrumvezető főnővér és Kerper-Tarnóczi Tamara klinikai szakpszichológus közös munkájának eredményeként.

Ezt követően a Pszichiátriai Szakmai Nap vendégelőadója dr. Zacher Gábor lépett színpadra, a „Covid erdő rejtélyei” címet viselő izgalmas előadásával. A konferencia Bakos-Fraller Judit gyógytornász „A gyógytorna szerepe a Covid ellátásban, esettanulmány a pszichiátriai rehabilitációban” című beszámolójával folytatódott. A továbbképzés másik felkért előadója dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, családterapeuta és kutató volt, aki mind a munkahelyen, mind pedig a magánéletben kiválóan alkalmazható stresszkezelési tanácsokat osztott meg a hallgatósággal; előadásának címe „Hogyan kezeljük jól a stresszt? Covid, bizonytalanság, lelki ellenállóképesség” volt. Az eseményt dr. Rónai Balázs centrumvezető főorvos „Covid a pszichiáter szemével – a vírus biológiai és a járvány szociológiai hatásai a lelki egyensúlyunkra” című előadásával zárta.

A szervezők reményei szerint a Pszichiátriai Szakmai Nap izgalmas és informatív előadásai révén a résztvevők a munkájukat támogató hasznos információkkal gazdagodhattak. A Csolnoky Ferenc Kórház köszönetét fejezi ki Oszkai Rékának, a Sümegi Művelődési Központ igazgatójának és a város vezetőinek, akik helyet biztosítottak a 240 szakdolgozó továbbképzésre, a Pszichiátriai Szakmai Nap megrendezésére.

Forrás: Csolnoky Ferenc Kórház