• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

Kilencedik alkalommal találkoztak és táboroztak a Hétpettyes Alapítvány jóvoltából azok a Veszprém megyében 1-es típusú diabétesszel élő, 8-16 év közötti gyermekek, akiket a Csolnoky Ferenc Kórház diabetológus szakorvosai gondoznak. A Hétpettyes Alapítvány célja, hogy segítséget nyújtson a betegséggel való együttélés – sokszor igen nehéz – feladatának megtanulásában, javuljon a betegek életminősége.

Idén, 2022-ben immár harmadik alakommal Balatonfüred adott otthont a cukorbeteg gyermekek táborának, melynek legfőbb célja, hogy a folyamatos oktatás révén önállóságra nevelje a fiatalokat. Dr. Soós Hajnalka a Hétpettyes Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Csolnoky Ferenc Kórház diabetológus szakorvosa 5 munkatársával napi 24 órában igyekezett olyan hasznos ismereteket megosztani a gyermekekkel, melyek segítségével kontroll alatt tarthatják betegségüket.

A fiatalok az elméleti oktatás során megismerhették a cukorbetegség kialakulásának okait, az inzulin hatásmechanizmusát és pótlásának jelentőségét. Elsajátíthatták az állapotuk stabilizálásához szükséges tudnivalókat, a vércukoringadozás esetén az azonnali, sürgős teendőket, megismerhették a különféle vércukormérő készülékeket, gyakorolták a szúrási folyamatot, megtanulták kiszámolni a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges szénhidrátmennyiséget – amennyiben az orvosok hibát észleltek személyre szabott tanáccsal látták el a gyermekeket.

Nyílt nap túlsúlyos és cukorbeteg gyermekek és szüleik részére – 2022.09.03.

A tábor nem csak a tanulásról, többek között a sportolásról, a mozgás jótékony hatásáról is szólt. A szórakozás, az élményszerzés mind hozzájárult ahhoz, hogy a közös problémával, egyazon krónikus betegséggel küzdő fiatalok egy közösséggé kovácsolódhassanak és segíthessék egymást a hétköznapok folyamán is. A gyerekek esetében a személyes tapasztalatok megosztása, az összetartozás élménye erős kötelék – de nem csak emiatt fontos a tábor! A Hétpettyes Alapítvány munkatársai a gondozott betegeik tapasztalataiban rejlő „lehetőségeket” is szeretnék kiaknázni. A nyári táborozás során az orvosok, nővérek látva és értve a gyermekek napi szintű „terápiás nehézségeit” sokkal hatékonyabban, éltre szabott válaszokat, tanácsokat tudnak adni pácienseik kérdésére, felvetéseire.

A tábor nagyon sokat segít az önállósodásban – vallja dr. Soós Hajnalka, hiszen a gyerekeknek önállóan, a szülők támogatása nélkül, biztonságos, támogató közegben kell megoldaniuk a mindennapos problémáikat. Megtanulják, hogy különféle élethelyzetekben, szituációkban mit kell tenniük, kontrolálni tudják állapotukat, uralják a betegségüket – mindemellett pedig maradandó, életre szóló élménnyel térhetnek haza.

A Hétpettyes Alapítvány táboroztató munkatársai:

Soós Hajnalka, csecsemő- gyermekgyógyász, endokrinológus, diabetológus szakorvos
Csirák- Bartha Annamária, rezidens orvos,
Orbán Andrea, diabetológiai szakápoló, szakasszisztens,
Timkó Bernadett, diabetológiai szakápoló, szakasszisztens,
Icsó Klára, diabetológiai szakápoló, gyermek-intenzív szakápoló,
Tóth Szimonetta, pedagógus tanuló, a Csolnoky Ferenc Kórház volt gondozottja.

Kérjük, ha teheti, támogassa a Csolnoky Ferenc Kórház cukorbeteg gyermekeinek táboroztatásáról gondoskodó Hétpettyes Alapítványt!

Adószám: 18619328-1-19
Bankszámlaszám: 73900236-18215247-00000000
8230 Balatonfüred, Keöd József u. 5.
hetpettyes.alapitvany@gmail.com
Kuratórium elnöke: Dr. Soós Hajnalka