• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

Tisztelt Betegeink! Tisztelt Veszprém megyében élő lakosok!

A cukorbeteg és túlsúlyos gyermekeket és szüleiket várják 2022 szeptember 3-án a Csolnoky Ferenc Kórház munkatársai, akik egy nyílt nap keretében előadásokkal, szűrőprogramokkal szeretnének segítséget nyújtani ahhoz, hogy a diabétesszel együtt élni kénytelen fiatalok a lehető legjobb minőségű életet élhessenek. Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Veszprém megyei kórház főigazgatója arra bíztat mindenkit: látogassanak el az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai által szervezett nyílt napra, hisz a család szerepe alapvetően meghatározó a cukorbetegek gondozásában!

Sikeres terápiáról csak akkor beszélhetünk, ha a gyermekkortól a felnőttkorig terjedő hosszú időszakban a család minden tagja együttműködik, hisz a betegség kezelése otthon zajlik. Éppen ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a betegség elméleti vonatkozásaival, értse a kezelés és az ellenőrzés valamennyi aspektusát és ezzel párhuzamosan nyitott legyen az újabb és újabb kezelési lehetőségekre. Az oktatás jelentősége óriási, a megszerzett tudás segíthet abban, hogy a gyermekek szénhidrát-anyagcseréje megfelelő legyen, ami biztosítja az optimális fejlődést, támogatja a pszichés egyensúly megtartását és a szövődmények megelőzését – ezt a célt szolgálja a Csolnoky Ferenc Kórház nyílt napja is!

Az elmúlt évek során egyre nagyobb figyelem irányul a gyermek- és fiatalkorú cukorbetegekre, ugyanis a szakorvosok egyre gyakrabban regisztrálnak 1-es típusú, a túlsúlyos gyermekek körében pedig a 2-es típusú diabéteszt. A Csolnoky Ferenc Kórházban pillanatnyilag 110 gyermeket gondoznak 1-es típusú cukorbetegség miatt a Gyermekgyógyászati Centrum diabetológus szakorvosai, és van néhány fiatal, akit 2-es típusú diabétesszel kezelnek.

A 2-es típusú cukorbetegség korábban tipikusan a felnőttek betegsége volt, mára azonban ez megváltozott. Többnyire az elhízás, a mozgásszegény életmód és a tinédzserkorra jellemző hormonális átalakulás áll a háttérben. Esetükben a cukorbetegség felismerése gyakran hosszadalmas folyamat, sok esetben ugyanis tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel jár. Mielőbbi felismeréséhez fontos a vércukorszintet rendszeresen ellenőriztetni, akkor is, ha nincs egyéb panaszunk, de a rizikó tényezők jelen vannak – így a nyílt napra várjuk mindazon gyermekeket és szüleiket, akikben mindezek alapján felvetődött, hogy érintettek lehetnek!

DIABÉTESZ GYERMEKKORBAN

 

1-es típusú diabétesz

2-es típusú diabétesz

A betegség kialakulásának az oka

Általában genetikai okokra vezethető vissza. Általában életmódbeli tényezőkre vezető vissza, mozgásszegény életmód, egészségtelen étkezési szokások miatti túlsúly miatt.
A betegség lényege A hasnyálmirigy nem képes a szervezetbe jutó cukor lebontásához elegendő inzulint termelni. A szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn.
Megelőzés Nem megelőzhető. Kalóriamegszorító diétával
és sok mozgással megelőzhető.
A kezelés lényege A vércukorszint normalizálásához élethosszig tartó inzulinkezelés szükséges, és az étkezéskor ügyelnie kell a szénhidrát fogyasztás korlátozására. A kialakult betegség már nem szüntethető meg, ám életmódváltással, fogyással karbantartható. Bizonyos eseteben szükség lehet szájon át szedhető gyógyszerekre, súlyosabb esetben inzulinra is.
Tünetek Sokszori és bőséges vizeletürítés, szobatiszta gyermeknél éjjeli ágybavizelés.
Csecsemőknél gyakori pelenkacsere, nemi szervek környékén gyulladás.
 

Az esetek zömében a tünetek viszonylag későn jelentkeznek, a vércukorszint is sokáig normál szinten marad. Mivel nem okoz tipikus tüneteket, ezért is fordulhat elő, hogy a diagnózist gyakran csak a szövődmények megjelenésekor azonosítják az orvosok.

 

 

 

 

Állandó szomjúság.
Fokozott étvágy.
Hirtelen testsúlyvesztés, csecsemők esetében gyarapodásban való megállás.
Állandó fáradtság, bágyadtság.

 

A NYÍLT NAP PROGRAMJA

Időpont: 2022.09.03. 10-14 óra 

Helyszín: Csolnoky Ferenc Kórház 8200 Veszprém, Kórház utca 1.

 

SZŰRŐVIZSGÁLATOK GYERMEKEKNEK 10-14 ÓRÁIG

Helyszín: Aula (főbejárat)

  • vércukormérés
  • Vérnyomás mérés,
  • Testtömeg mérés,
  • INBody testösszetétel vizsgálat.

ELŐADÁSOK, TANÁCSADÁS, INTERAKTÍV BESZÉLGETÉS

Helyszín: Csillag-terem (E épület 1. emelet)

10.00-10.20 Mit egyen a gyermek? Életszakaszok szerinti lehetőségek! Szénhidrátszámolás – segít a dietetikus!
Előadó: Ilyés Anna, dietetikus
10.20-10.40 Miért túlsúlyos? A gyermekkori elhízás okai, veszélyei, kezelési lehetőségek.
Előadó: Dr. Soós Hajnalka csecsemő- gyermek gyógyász, endokrinológus, diabetológus szakorvos
10.40-11.00 A gyermekkori cukorbetegség előfordulása, felismerése, szövődmények.
Előadó: Dr. Soós Hajnalka csecsemő- gyermek gyógyász, endokrinológus, diabetológus szakorvos
11.00-11.20 Technikai eszközök, telemedicina a diabéteszben: vércukor mérés fontossága, készülékek, folyamatos vércukor mérő szenzor bemutatása, alkalmazása. Inzulin kezelés pennel, inzulin pumpával.
Előadó: Orbán Andrea diabetológiai szakápoló
Kérdések, lehetőségek személyes beszélgetésre, tanácsadásra

 

Szervező: Csolnoky Ferenc Kórház EFI Iroda

Telefon: +36 70 606-8437 E-mail: efiveszprem@vmkorhaz.hu

www.csfk.hu    www.facebook.com/csolnokyferenckorhaz