• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

A demens betegek korszerű és szakszerű ellátásáról szólt az az érzékenyítő tréning, melyet április végén a Felnőtt Pszichiátriai Szakrendelés és Gondozó és az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai szerveztek kollégáik, a Csolnoky Ferenc Kórház munkatársai részére.  A megyei kórház valamennyi gyógyító osztályáról érkeztek hallgatók a továbbképzésre.

A tréning nyitó előadásában dr. Balczár Lajos, a Felnőtt Pszichiátriai Szakrendelés és Gondozó vezető főorvosa elmondta: a fokozatosan növekvő átlagéletkor mellett az idősek számbeli arányának növekedésével párhuzamosan az egészségügyben dolgozók azt tapasztalják, hogy bizonyos, korábban ritkábban előforduló betegségek egyre gyakoribbá válnak, így például a neurodegeneratív betegségek közé tartozó demencia is.

A hosszú, 10-15 éves kórlefolyás során a betegek elveszítik önellátó képességüket, felügyeletre, majd éveken át tartó teljes körű gondozásra szorulnak. Miután a demencia a kognitív folyamatok leépülésével jár, így a betegek gondolkodásában, viselkedésében bekövetkező változások gyakran félreértelmezhető tünetként jelentkeznek. Ezen tünetek felismerése, ismerete személyre szabott kommunikációt tesz lehetővé, ennek nyomán növekedhet a gyógyító tevékenység hatékonysága, csökkenhet a demens betegek kiszolgáltatottsága.

A képzés keretében dr. Englert Tímea, pszichiáter szakorvos a demenciával kapcsolatos korszerű ismeretek osztotta meg a hallgatókkal. A demencia átfogó neve egy olyan tünetegyüttesnek, amelynek része a memóriazavar, valamint a cselekvés, a felismerés ill. az exekutív funkciók zavara. Fontos, hogy ezen tünetek/panaszok a mindennapi életben zavart okoznak, és egy megelőző magasabb kognitív állapot romlását jelzik. A demencia meghatározása, szemlélete sokat változott az elmúlt években. Az orvostudomány jelenlegi ismeretei szerint a demencia tünetegyüttes hátterében 50-70%-ban az Alzheimer betegség áll, a második leggyakrabban előforduló ok a vaszkuláris eredetű demencia, illetve a Lewy-testes demencia. A demencia kialakulásának kockázati tényezői: kor, nem, genetikai tényezők, a magas korral, valamint életmóddal összefüggő egészségi állapot.

Korim Anna pszichológus Zenyikné Hanák Zsuzsanna vezető asszisztenssel együtt a kórkép felismerését segítő egyszerűen használható – Mini-Mental (MMSE)és a Mini-Cog – tesztek mutatták be a kollégáinak. A demens beteggel és a hozzátartozójával történő kommunikációval kapcsolatos tudnivalókról Kaizer Evelin adott felvilágosítást. Ez azért is fontos, mert a szakmailag megalapozott tájékoztatás, a beteg és családjának felkészítése a betegséggel való együttélésre, ugyanúgy része a gyógyításnak, mint a gyakorlati gyógyító munka.

Az elméleti információk után Zanyikné Hanák Zsuzsanna és Tóth Zsuzsanna asszisztensek szimulációs gyakorlatok segítségével igyekezték segíteni a Csolnoky Ferenc Kórház munkatársait abban, hogy az ellátásra jelentkező betegek körében könnyen felismerjék és szakszerű módon segíthessék azokat, akik demenciájuk okán támogatásra szorulnak.

(Forrás: Csolnoky Ferenc Kórház, Egészségfejlesztési Iroda)