• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

Kedvezményezett neve: Csolnoky Ferenc Kórház

Projekt címe: Csolnoky Ferenc Kórház Fotovoltaikus rendszer telepítése 2016

Támogatás összege: 204 572 389 Forint

Támogatás mértéke: 100%

Projekt tartalmának bemutatása:

A kórház Veszprém megye vezető egészségügyi szolgáltatója. A kórház céljául tűzte ki, hogy az ellátási körzetébe tartozók részére a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsa.

Ennek elérése érdekében 3 stratégia részcél megvalósítása szükséges középtávon:

  • A megörökölt heterogén intézményrendszer újra szervezése, működésének optimalizálása a regionális egészség szakpolitikai szempontok szerint,
  • Infrastrukturális háttér átalakítása a modern betegellátás szakmai igényei szerint, valamint működési/fenntartási költségek csökkentésének érdekében,
  • A magas színvonalú szakmai humán erőforrás folyamatos biztosítása, az európai viszonylatban is versenyképes munkakörülmények megteremtésével.

A fenti részcélok megvalósításai beruházásokat igényelnek, melyek költségei az optimalizált működés során hosszú távon megtérülnek.

Az előző Uniós ciklus során a kórház sikeresen valósított meg projekteket a TIOP konstrukció keretein belül. Ezek a központi Veszprémi telephelyre összpontosultak, az itteni infrastrukturális körülmények jelentősen javultak, de a konstrukciók nem nyújtottak lehetőséget energetikai megtérülést eredményező beruházásokra.

A Kórház központi telephelye alkalmas helyszín napenergia hasznosító rendszerek telepítése. A telephely Veszprém központi részsén található, a környező épületek nem árnyékolják. Veszprém Magyarország második legnaposabb övezetében fekszik, évente átlagosan 1970 órán keresztül fürdik napfényben, azonban az utóbbi években ez a szám tovább növekedett. 2015-ben 2258 napsütéses órát regisztráltak.

A telepítésre szánt rendszer napelemei a központi telephely 3 épületeinek tetején helyezkednek el. Az „A”, „D” és „E” épületeken elhelyezett napelemek a városi látképet nem zavarják, a projekt előkészítése során 3 dimenziós látkép alapján a városképért felelő városi főépítész iroda is elismeri ezt. Az épületek megerősítés nélkül is statikailag alkalmasak a termelőegységek telepítésére. A kórház villamosenergia ellátását 3 db 1600 kVA-es transzformátorral üzemelő, 11/0,4 kV-os az intézmény tulajdonát képező transzformátor állomás biztosítja. A kórház rendelkezésére álló teljesítménye 850 kW.

A tervezett napelemes kiserőmű nem fog a közcélú hálózatra kitáplálni, ezért a csatlakozási pont a belső hálózat bármely pontján lehetséges. A jelen esetben a kórház területén elhelyezkedő épületek 0,4 kV-os épület főelosztói lesznek a napelemes rendszer csatlakozási pontjai.

A napelemek legnagyobb termelési teljesítménye esetén se érik el a kórház mindenkori minimum áramfogyasztását, tekintetettel arra, hogy a kórház területén több állandó energia felhasználású gépészeti és orvostechnológai fogyasztó működik (pl. klíma technika, MR hűtőrendszer, stb.).

A tervezett naperőmű 1,5 MVA-nál kisebb mértékben növeli meg a zárlati teljesítményt, ami az E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt. berendezéseit jelentősen nem terheli meg. A megnövekedő zárlati teljesítmény miatt nincs szükség a meglévő hálózati elemek cseréjére, ezért az előzetes tervek szerint a beruházás önerő bevonása nélkül is teljesíthető lehet.

Projekt befejezési dátuma: 2017. november 30.

Projekt azonosító száma: KEHOP-5.2.11-16-2016-00092