• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

Struktúraváltás a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt-nél

TIOP 2.2.4-09/1-2010-0023

2 és fél milliárd forint eszközfejlesztésre a veszprémi kórházba

Sajtóközlemény

Veszprém, 2011. április 18. 09.30

 

Múlt év októberében indult és 2012. szeptember 30-án ér véget a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. struktúraváltást eredményező Európai Uniós támogatással megvalósuló projektje, amely csaknem öt milliárd forintos fejlesztést jelent az egészségügyi intézmény számára. A projekt két fő elemből áll: orvosi gép-műszer beszerzésre 2.595.611.444 Ft-ot fordít a kórház, az építési beruházásra pedig 1.580.000.000 Ft áll rendelkezésre. Az előbbi részleteiről tartott sajtótájékoztatót április 18-án – egy orvosszakmai program keretében – a projekt menedzsere és a Radiológiai Osztály osztályvezető főorvosa.

 

Szajkó Viktória projektmenedzser elmondta, a projekt célja, hogy mind az igénybe vevők, mind a szolgáltatást nyújtók részére biztonságos ellátást garantáló, magas technológiai színvonalú, értékálló kórházi környezetet hozzanak létre, átláthatóbbá váljék a kórházi működés, javuljon a betegellátás szervezettsége és mindez hosszú távon fenntartható legyen.  A projekt teljes költségvetése 4.794.386.396 Ft, ebből 1.580.000.000 Ft az építési beruházás költsége, mely 8.123 m2 érintett területen valósul meg. Az eszközbeszerzésre fordítható 2.595.611.444 Ft-ból több száz orvosi gép-műszer vásárlása történik meg, egy-egy eszköz értéke húszezer Ft-tól a 220 millió Ft-ig terjed. Új orvosi géppel bővül a Központi Műtőbokk, a Központi Sterilizáló Egység, a Központi Inzenzívterápiás Osztály, a Gyermek Intenzív Ellátás, a Szülészet-nőgyógyászati Osztály, a Belgyógyászati Centrum gasztroenterológiai és kardiológiai része, a Neurológiai (Stroke) Intenzív Ellátás és az Integrált Radiológiai Osztály.

Dr. Szántó Tamás főorvos a sajtó képviselőinek hangsúlyozta, a kórház képalkotó diagnosztikai osztályainak eszközfejlesztése után megerősödve látja el a megyei feladatokat és várhatóan a nagytérségi egészségügyi ellátásban – néhány profilban – regionális feladatokat is el tud látni. A beszerzendő készülékek közül kiemelte s 1,5T térerejű mágneses rezonanciás vizsgáló készüléket (MR) – mely a 10 éves meglévőt váltja majd ki -, a direkt digitális angiográfiát; a digitális mammográfiát – mely a meglévő gépek számát növeli-, a kislátóterű gammakamerát, és az ultrahang vizsgáló készülékeket, melyekből hét db beszerzésére van lehetőség. A projekt keretében bővül a kórház eszközparkja egy digitális radiológia alapjait kiszolgáló orvosi képtároló számítógépes rendszerrel, digitális műtői röntgengéppel, és egy tumor-roncsoló készülékkel, mely a műtőben és a képalkotó eszközök által is vezérelhető. A fejlesztés után a veszprémi képalkotó diagnosztika teljesen digitalizált lesz, a gépek a mai, Európa nyugati felének közkórházi színvonalának megfelelőek – emelte ki a főorvos. Dr. Szántó Tamás azt is elmondta, a kórház további három pályázata is tartalmaz eszközbeszerzést, sikerük esetén több, mint egy milliárd forint értékben újul meg az egészségügyi intézmény eszközparkja, s ennek háromnegyedét biztosítja az elnyert struktúra pályázat.

A sajtótájékoztatót követően orvosszakmai program kezdődött, melyen a résztvevő orvosok és szakemberek ultrahang készülékeket teszteltek. A készülékekkel 80 vizsgálatot végeztek el, a résztvevők különböző szempontok alapján értékelték hatékonyságukat, s ez alapján határozzák meg a beszerzendő ultrahang eszközök specifikációját.