• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

Az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnerségben országos skill labor hálózatot hozott létre az EFOP-4.2.2-16-2017-00001 Skill-laborok fejlesztése projekt keretén belül, 13.557 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő támogatással. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg. A Csolnoky Ferenc Kórházban ünnepélyes keretek kötött 2022. október 13-án adták át a skill labort.

Valós klinikai helyzeteket, szituációkat vagy gyakorlatban megoldandó orvosi, szakdolgozói, ápolói feladatokat modellező szimulátorokkal, oktatási eszközökkel és számítástechnikai megoldásokkal gyarapodott a Csolnoky Ferenc Kórház a Skill laborok fejlesztése (EFOP-4.2.2-16-2017-00001) projektnek köszönhetően. Ezek segítségével olyan hatékony oktatási modell valósítható meg, melynek révén növelhető a hallgatók biztonságérzete. A Veszprém megyei kórházban a 499,3 millió forintnyi támogatásnak köszönhetően oktatásmódszertani és technikai szempontból egyaránt élményalapúan fejleszthetik különféle készségeiket az itt dolgozó szakemberek.

Az egészségügyi szimulációs oktatás felkészíti a hallgatókat a valódi orvosi, szakdolgozói életpálya kihívásaira, olyan szintű gyakorlatra tehetnek szert, melyek révén a betegellátás során kellő biztonsággal és magas színvonalon tudják ellátni munkájukat. A skill labor az oktatók számára lehetőséget kínál arra, hogy a betegellátás alapját képező ellátási szabályok, protokollok, vizsgálati módszerek és különféle eszközök használatával kapcsolatos elméleti ismereteiket a gyakorlatban is átadhassák.

Skill Labor átadó Ünnepség Csolnoky Ferenc Kórház

A projekt keretében 1069 darab, több mint 200 különféle eszközt, berendezést kapott az intézmény, így például az ápolási, illetve szakápolási tevékenységek gyakorlására, az újraélesztés folyamatának elsajátítására, valamint az aneszteziológiai és intenzív terápia manuális beavatkozásainak gyakorlására alkalmas páciens szimulátorokat. Az eszközparkban található olyan innovatív eszköz is, mely a virtuális- és kiterjesztettvalóság-megoldása révén lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a valós térben érzékelve akár „kézbe vehessenek, körbe forgathassanak” egy emberi szervet (pl. szívet, májat).

A megyei kórház eszközparkjában megtalálható egy kifejezetten oktatási célra telepített ultrahang is, ennek révén például a szakorvosjelöltek 3D technika segítségével tanulhatják meg beazonosítani a magzatok fejlődési rendellenességeit is.

Mivel a Veszprém megyei kórházban 2022-ben 121 szakorvosjelölt, közel 20 orvostanhallgató és 80 középiskolai gyakorlatot folytató ápoló, asszisztensjelölt és 15 főiskolai hallgató képzése zajlik, így a szimulációs képzés kiemelt jelentőséggel bír az intézmény számára. A skill labor 267 m2-es területén belül helyet kapott egy elméleti oktatóterem, két demonstrációs terem, egy eszközraktár és egy öltöző is.

Az országos skill labor hálózat fejlesztésének részeként egységes oktatási képzési programot dolgoztak ki a szakemberek, melyhez módszertani kézikönyv és az eszközök szakszerű használatát bemutató módszertani útmutató készült. A projekt keretében az oktatókórházak már 2019 óta tartanak készségátadó képzéseket, a Csolnoky Ferenc Kórház szimulációs eszközparkjának segítségével az elmúlt négy év során 870 szakember és hallgató gyakorolhatta valósághű körülmények között a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozásokat.

https://www.youtube.com/watch?v=t7Rc6lVlfus&t=48s