• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

Idén, 2022-ben dr. Tenk Tamás, a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Centrum munkatársa kapta az Veszprém városának Cholnoky-emlékdíját. A koraszülötteket és a beteg újszülötteket ellátó Perinatális Intenzív Centrum főorvosa az orvostudomány területén végzett kimagasló szakmai tevékenységének elismeréseként részesült az elismerésben.

Az önkormányzat – a Cholnoky család tiszteletére – díjat azon személyek tevékenységének elismeréséül hívta életre, akik szellemi örökségük révén az értékteremtés mintájául és példájául szolgálhatnak a ma élők számára. (A Cholnoky család a XIX. század közepétől a XX. század közepéig élt Veszrpémben, kiváló orvosokat, ügyvédeket, írókat és földrajztudóst adtak Veszprém városának.)

Az ünnepélyes díjátadón Veszprém megye vezető egészségügyi intézményének vezetője, dr. Töreki-Vörös Ibolya kapott lehetőséget arra, hogy köszöntse a díjazottat és felhívja a résztvevők figyelmét az értékteremtés jelentőségére. Mint mondta, az elmúlt évtizedekben a technológiai fejlődése, az újszülöttekkel kapcsolatos élettani és kórtani ismeretek bővülése, a higiéniai színvonal emelkedése, valamint az újszülöttek intenzív ellátását lehetővé tevő speciális osztályok kialakítása mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen javuljanak a világra jött gyermekek életben maradási esélyei. Elkötelezettségük és eredményességük megkérdőjelezhetetlen.

A legnagyobb odaadással végzett hivatás a legkisebbek egészségéért

Ahogy régen, úgy napjaikban is a gyermekgyógyászok, az újszülöttekkel foglalkozó szakorvosok a legnagyobb odaadással végzik hivatásukat a legkisebbek egészségéért. A neonatológiai munka eredményességét tükrözi, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent az újszülöttkori halálozás. Míg 1971-ben 1000 élveszületésre 28,2 újszülöttkori elhalálozás jutott Magyarországon, addig ez 2020-ra ez az arány 2,1-re csökkent.

Korszerű neonatológia azonban nem létezik magasan képzett, kiemelkedő munkát végző neonatológusok nélkül, közéjük tartozik a Csolnoky Ferenc Kórház munkatársa, dr. Tenk Tamás is, akinek az újszülött- és koraszülött-ellátás, valamint utógondozás területén végzett tevékenysége kiemelkedő és példaértékű. A Cholnoky-emlékdíjjal elismert főorvos a Bébi koraszülött Mentő Alapítvány keretében végzett munkája során is mindent megtesz azért, hogy segítse a koraszülöttek és a beteg újszülöttek esélyegyenlőségét és a betegbiztonság további növelését.

Dr. Tenk Tamás életútja

A Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Centrumában dolgozó dr. Tenk Tamás a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) főorvosa. A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1998-ban szerzett orvosi diplomát, 2004-ben csecsemő- gyermekgyógyászatból, majd 2006-ban neonatológiáből szakvizsgázott. Az elmúlt több, mint két évtizedben rendkívüli jártasságot szerzett az újszülöttek-koraszülöttek intenzív ellátásában, mely szakterület nemcsak orvosszakmai, hanem jelentős műszaki tudást, különleges emberi kvalitásokat, mély elhivatottságot és alázatot is megkövetel – a főorvos úr esetében mindez egy személyben ötvöződik. Szervezi, irányítja, végzi azt a szerteágazó folyamatot, mely szükséges a babák sikeres kezeléséhez, életben maradásukhoz és felépülésükhöz. Jelen van a rizikószüléseknél, az életképesség határán születettek, vagy betegen világra jött kicsik intenzív ellátásánál. Oktatja a fiatalokat, orvosokat, szakdolgozókat.

https://www.facebook.com/csolnokyferenckorhaz/videos/789119622160051/?notif_id=1666634125946666&notif_t=video_processed&ref=notif

Mint a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány kuratóriumi elnöke szervezi és maga is végzi a folyamatos ellátást biztosító mentőszolgálat munkáját, így nem csak az intenzív neonatológiai ellátással nem rendelkező városi kórházakból a rászoruló kicsik speciális transzportja biztosított, hanem a veszprémi PIC-ből országos központba juttatásuk is (pl. szívsebészetre).  Szakmai rendezvények rendszeres előadója, több nemzetközi klinikai vizsgálat résztvevője, a PIC komplex felújítását célzó TIOP projekt szakmai vezetője volt. Szakmai elismertségét alátámasztja, hogy regionális neonatológus szakfelügyelői kinevezést kapott. Múltja, jelene és remélhetőleg jövője is Veszprémhez kötődik.

A Csolnoky Ferenc Kórház valamennyi munkatársa nevében ezúton is gratulálunk dr. Tenk Tamás főorvos úrnak, köszönjük odaadó és áldozatos munkáját!