• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

Két új fecskendős infúziós pumpával gyarapodott a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Centruma Két új fecskendős infúziós pumpával gyarapodott a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Centruma az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. támogatásának köszönhetően.az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. támogatásának köszönhetően.

Az újszülött- és gyermekellátás során a kisméretű, könnyen kezelhető fecskendős pumpa lehetővé teszi azt, hogy az orvosok a vérkeringésen keresztül táplálják a gyermekeket vagy juttassák be szervezetükbe a gyógyszert.  Az eszköz segítségével a terápia hatékonysága fokozható, hisz bizonyos esetekben a gyerekek csak egyenletesen, egész napra elosztva, folyamatosan kaphatják meg az előírt készítményekből a megfelelő hatóanyagdózist. Ez főként akkor érdekes, mikor egy adott gyógyszerből 24 órán belül nagyon kis mennyiséget, például 100 ml oldatot kell egyenletes mértékben elosztani, beadni. Ebben az esetben 1 óra alatt mindössze 4 ml-t kell a beteg szervezetébe juttatni – ilyen pontosságra sem az emberi kéz, sem a csepegtetős módszer nem képes, ezt az infúziós pumpák teszik lehetővé.

Emellett a fecskendős infúziós pumpa segítsége révén egyes életmentő gyógyszerek – a beteg állapotától függően – gyorsan változtatható módon adagolhatók, egy-egy beteg kezelése során gyakran egyidőben 4-5 ilyen eszközre is szükség lehet. Az adományból vásárolt műszerek jól illeszkednek az intézmény eszközparkjába és szolgálják a betegek korszerű, biztonságos gyógyítását.

A Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Centruma Veszprém megye gyermek lakosságának, mintegy 66.000 kiskorúnak az egészségügyi ellátását biztosítja. Ám néhány területen, így például a koraszülött intenzív-gyermekintenzív ellátás terén regionális feladatokat is ellát az intézmény, évente átlagosan 4.000 gyermek fekszik a Gyermekgyógyászati Centrum kórtermeiben.

A valamivel több mint egymillió forintos adományt a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványon keresztül juttatta el az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. a kórházhoz. A két szervezet kapcsolata nem újkeletű, az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. támogatásából az Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórháznak 2019-ben 1,2 millió forint értékben vásárolt légzéstámogató eszközt, a mostani adomány összege 1 030 000 forint volt.

Forrás: Csolnoky Ferenc Kórház