• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
  • +36 88 556-000
  • info@csfk.hu

SZÜLÉSZET-NŐGYÓGYÁSZATI OSZTÁLY

8200 Veszprém, Kórház utca 1.,
„E” épület, 3. emelet
Telefonszám: +36 88 556 517
E-mail: szuleszet@vmkorhaz.hu

Csolnoky Ferenc Kótház

OSZTÁLYVEZETŐ:

FŐORVOS: Dr. Németh Zsolt
Telefon: +36 88 556 540
E-mail: szuleszet@vmkorhaz.hu

Csolnoky Ferenc Kótház

FŐNŐVÉR:
Hegyi Zoltánné
E-mail: hegyi.zoltanne@vmkorhaz.hu
Telefonszám: +36 88 556 541

NŐGYÓGYÁSZATI RÉSZLEG

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

SZÜLÉSZETI RÉSZLEG

Tisztelettel köszöntjük Önt a Csolnoky Ferenc Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának Szülészeti Részlegén!

Munkatársaink elkötelezetten és körültekintően igyekeznek világra segíteni gyermekét, az alábbi információk segítségével szeretnénk segítséget nyújtani Önnek ahhoz, hogy felkészülten érkezzen intézményünkbe, minél gondtalanabb legyen élete egyik legmeghatározóbb eseménye!

A kórházunk jól felszerelt, esetleges probléma esetén a koraszülöttek és a beteg újszülöttek ellátására felkészült speciális részlegünk, a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) – mely a legmagasabb progresszivitási fokozatot nyújtó, azaz III-as szintű újszülöttintenzív részleg – szakorvosai állnak rendelkezésükre. Szülőszobánkon egy négyágyas megfigyelőrészleg (vajúdó), illetve négy egyágyas szülőszoba, valamint egy műtő található.

Amennyiben a szülés megindult, a várandóst előkészítik a szülésre, ezt követően minden esetben egyágyas szülőszobába kerül, hogy az anya számára megnyugtató környezet álljon rendelkezésre a vajúdás és a szülés idején is. A Csolnoky Ferenc Kórház elkötelezett a családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülöttellátás tekintetében, így az anya által fontosnak tartott személy a vajúdás és szülés során jelen lehet.

Amennyiben a szülés még nem indult meg, és a várandós anyuka fokozott megfigyelést igényel, a Szülészeti Részleg vajúdójában folyik a megfigyelés. Ha a szakorvosok úgy ítélik meg, hogy mind a várandós nő, mind a magzat állapota kifogástalan, akkor további megfigyelésre és a szükségszerű vizsgálatok elvégzésére a Nőgyógyászati Részlegre helyezik át.

Szülést követően a Szülészeti Részleg gyermekágyas részében helyezik el az édesanyákat. A családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülöttellátásról szóló ajánlásnak megfelelően a szülést követően az anya és gyermeke 24 órás rooming-in elhelyezést kap, vagyis az orvosi vizsgálatok idején is együtt vannak. A rooming-in rendszer biztosítja az újszülött és az édesanya számára, hogy kialakulhasson a kötődés, és az édesanyák elsajátíthassák a sikeres szoptatáshoz szükséges technikát. Az újszülöttek ellátásában a csecsemős nővérek nyújtanak segítséget. A Szülészeti Részlegen zajlanak a gyermekgyógyászok által végzett újszülöttvizsgálatok.

Az apás szülésről

A Csolnoky Ferenc Kórház elkötelezett a családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülöttellátás tekintetében, így az anya által fontosnak tartott személy a vajúdás és szülés során jelen lehet, így a szülés részese, a szülő nő segítője lehet. Szülés kísérése esetén hozzátartozó védőruhát hozhat, illetve a folyosón elhelyezett automatában vásárolhat. Amennyiben a védőruhát máshol szerzi be, kérjük, az egyszer használatos nadrágot és külön felsőt is tartalmazzon. Maszk használata a szülőszobán kötelező.

Kérjük a szülést kísérő hozzátartozót, a szülőszobán az étkezést mellőzze!

Kórtermeink

A Szülészeti Részlegen 1-2-3 ágyas szobák állnak pácienseink rendelkezésére, a szobák korszerűek, fürdőszobával felszereltek. Egy közös étkező áll rendelkezésre, ahol közös hűtő használata biztosított. Kérjük, a hűtőszekrényben elhelyezett élelmiszerekre a betegek írják rá nevüket, kórtermük számát, és ügyeljenek az élelmiszerek lejárati idejére!

A részlegen a friss édesanyák nyugalmának biztosítása érdekében kórtermi látogatás nem engedélyezett.

Az újszülöttek látogatása (hol és hogyan nézhetik meg a rokonok a babákat?

A járványhelyzet alatt minden gyermekágyas nő egy védettségi igazolvánnyal rendelkező hozzátartozót fogadhat naponta egy órára. Az újszülöttet az osztályról ki nem viheti, az üvegajtón keresztül mutathatja meg.

Szülés esetén milyen dokumentumokat hozzon magával?

Okmányok: személyi igazolvány, lakcímkártya, gondozási kiskönyv, tajkártya

A gyermek anyakönyvezéséhez:

 • A házassági anyakönyvi kivonatot vagy annak fénymásolatát. Amennyiben nem házastársak, az apasági nyilatkozatot
 • Az apa személyi igazolványának és lakcímkártyájának fénymásolatát
 • Az anya eredeti személyi igazolványát és lakcímkártyáját és ezek fénymásolatát
 • Amennyiben nem hozzák az anyakönyvi kivonatot vagy az apasági nyilatkozatot, a gyermeket az édesanya családi nevére anyakönyvezik

Kérjük, készítse elő a 12. héten, illetve a 18−20. héten készült ultrahangvizsgálatot, a HBsAg-szűrés, a vércukorterhelés, az utolsó vércsoport-, ellenanyagszűrés eredményét, valamint amennyiben elkészült, akkor a Streptococcus-szűrés eredményét is.

Milyen felszerelést hozzon magával a kismama?

Kismama részére:

 • személyes tárgyak: pár darab hálóing − lehetőség szerint elöl gombos, köntös, zokni, kényelmes papucsok (az egyik a zuhanyzáshoz), pár darab alsónemű – praktikus a kényelmes vagy eldobható, aranyérre: kúp, kenőcs, úszógumi, kirepedezett mellbimbóra krém, szoptatós melltartó, bimbóvédő (igény szerint), mellszívó (igény szerint), betét (különféle típusú)
 • tisztálkodási szerek: WC-papír, törülközők, tusfürdő, zsebkendő
 • étkezéshez szükséges eszközök: pohár, evőeszköz, szalvéta

A baba részére: popsitörlő (1 csomag), textilpelenka 4-5 db, 1 csomag pelenka (napi 2 pelenkát tudunk biztosítani). Hazamenetelhez szükséges ruhák. Itt tartózkodás alatt az újszülötteknek ruhát biztosítunk.

A hazabocsátás menete

Komplikációmentes szülés esetén az édesanya és újszülött gyermeke a szülést követő 3. napon mehet haza. A reggeli vizitet követően az osztályos orvos a gátsebeket, illetve a császármetszés sebeit ellenőrzi, a gyermekágyas időszakra az otthoni tudnivalókat elmondja. Az Újszülött Részlegen a gyermekorvos reggeli vizitet követően dönt a távozás lehetőségéről. Amennyiben az újszülött hazaadható, úgy a zárójelentést az édesanyának átadja, ezt követően az édesanyák az osztályirodában vehetik át a saját zárójelentésüket.

Amennyiben az újszülött/koraszülött további intenzív megfigyelést igényel, a gyermekágyas nők a szülést követő 3. naptól az „Anyaszálló”-n kapnak elhelyezést, amennyiben igényt tartanak rá.

Házirend

Kérjük, hogy a szülés előtt olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk, panasz esetén forduljon az osztályos szülésznőhöz, illetve viziten jelezze a vizitelő orvosnak.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Kérjük, ha elégedett volt az ellátással, azt is írja meg a szuleszet@vmkorhaz.hu e-mail-címre! Köszönjük!