• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
  • +36 88 556-000
  • info@csfk.hu

SUGÁRTERÁPIÁS OSZTÁLY

 +36 88 556 858
onkoradiologia@vmkorhaz.hu
Időpont-egyeztetés: +36 88 556 871, +36 88 556 873

Dr Cselik Zsolt

OSZTÁLYVEZETŐ:
Dr. med.habil. Cselik Zsolt PhD, osztályvezető főorvos,
sugárterápiás szakorvos,
klinikai onkológus szakorvos
+36 88 556 858
cselik.zsolt@vmkorhaz.hu

Marton Istvánné

FŐNŐVÉR:
Marton Istvánné,
osztályvezető főnővér
+36 88 556 887
marton.istvanne@vmkorhaz.hu

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

A Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Sugárterápiás Osztályán 32 aktív ágyon zajlik az ellátás, a kezeléseket több szakvizsgával is rendelkező fő- és részállású sugárterápiás szakorvosok, fizikusok, szakorvosjelölt és sugárterápiás rezidens végzi. Emellett a komplex szakmai munka gyógyszerész, szakpszichológus, dietetikus, gyógytornász, radiográfus, dozimetrista, szakasszisztensek tevékenységével válik teljessé.

Évente több mint 1400 újonnan felfedezett beteget kezelnek ambuláns/kúraszerű ellátás formájában. Emellett 900-nál is több beteg igényel osztályos felvételt.

Ellátási területük alapvetően Veszprém vármegye, de sugárterápiás szempontból érkeznek a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházba betegek a környező megyékből is. Ellátási területünk lakosságszáma közel 700 000 fő.

A Sugárterápiás Osztály feladata a rosszindulatú daganattal küzdő betegek lokális-lokoregionális sugárkezelése a komplex onkológiai ellátás keretén belül. A kezelések indikációja többféle lehet: műtét előtti, műtét utáni, definitív (ahol az adott stádiumban műtéti megoldás nem jön szóba), áttét miatt adott úgynevezett palliatív, vagy fájdalomcsillapító hatású. A kezelések célja a daganatsejtek fizikai megsemmisítése, mely a daganat további növekedését, a betegség előrehaladását akadályozza meg.

A Sugárterápiás Osztály feladatai közé tartozik még a betegség stádiumának pontosításához szükséges kivizsgálás, hiányzó vizsgálatok megszervezése, onkológiai bizottsági előterjesztések készítése, szakkonzíliumok adása más osztályok által felfedezett, sugárterápiát igénylő betegek esetén.

Ápolási tevékenységük során nemcsak a kezelés okozta mellékhatások enyhítését végzik, de a terápia végén elbocsátott páciensek stabil állapotba történő kiadásának feltételeit is igyekeznek megteremteni. Dietetikai és gyógytorna foglalkozásaikkal a helyes táplálkozás és a rendszeres mozgásterápia felé vezetik az ápolásunkat igénylőket. Munkájukat onkopszichológus is segíti, aki a betegség, terápia, megváltozott élethelyzet feldolgozásához mutat irányt.

Tisztelt Betegünk!

Tisztelettel köszöntjük Önt a Sugárterápiás Osztályon!

A Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Onkológiai Centrumába történő megérkezését követően, kérjük, először az „O” épület földszintjén található betegfelvételi pultnál jelentkezzen, ahol személyes adatainak egyeztetése történik. Szükség lesz az egészségbiztosítási (taj) kártyájára, a lakcímkártyára és személyi igazolványára.

Regisztrációja előtt, kérjük, készítse elő beutalóját és egyéb dokumentumait, majd a felvételi eljárást követően foglaljon helyet várótermünkben. Az ambulanciára behívórendszer szólítja Önöket.

Mind a járóbeteg-, mind pedig a fekvőbeteg-ellátás igénybevételéhez először az Ambulancián kell jelentkeznie! Az előjegyzett betegek osztályos felvétele 07:30 órától kezdődik. Az ambuláns vizsgálatok, terápiatervezés/-időzítés indítása 8:00 órakor kezdődik.

Az ambuláns vizsgálat során egyeztetjük Önnel a terápiás tervet, összefoglaljuk a szükséges teendőket. Amennyiben további vizsgálatokra lesz szükség, azokat megszervezzük, beutalókkal, időpontokkal ellátjuk, melyet az ambuláns lapon is rögzítünk.

Kérjük, minden esetben olvassa át, akár többször is azt az ambuláns dokumentumot, melyet távozása előtt nyújtunk át, mert azon időrendi sorrendben megtalálja az egyes vizsgálatok, illetve a kezelés előkészítésének lépéseit időrendben.

A sugárkezelés frakcionáltan, több alkalommal, egymást követő munkanapokon történik a hétvége kivételével. A kezelések száma függ a betegség helyétől, stádiumától és a korábban már említett indikációtól. Ez a szám 1−39 között lehet, melyet szakorvosával egyeztetnek majd szigorú szakmai kritériumok alapján.

A várható vizsgálatok és beavatkozások elvégzéséhez a hozzájárulására lesz szükségünk. Az írásban átadott betegtájékoztató elolvasása után, amennyiben további kérdések merülnének fel Önben, azokat felteheti kezelőorvosának vagy kollégáink bármelyikének. Ha további, a kivizsgálást, kezelés-előkészítést, besugárzást érintő kérdése nincs, akkor írásos beleegyezését kérjük, hogy megkezdhessük a folyamatot.

Mivel a sugárkezelés több alkalommal történik − mely azt feltételezi, hogy a beteg minden egyes kezelési napon ugyanúgy fekszik a kezelőasztalon − ezért gondos előkészítésre van szükség. A kezeléseket megelőzi egy úgynevezett tervezéses CT-vizsgálat, mely natív (kontrasztanyagot nem alkalmazunk), illetve nem diagnosztikus vizsgálat (lelet sem készül róla). A célja az, hogy a képszeletek mindegyikén kontúrozásra kerüljön a céltérfogat, melyet kezelni szeretnénk, illetve a rizikószervek, melyeket óvnunk kell a sugárterheléstől. Ezt követi a besugárzástervezés (dóziskalkuláció), melyet fizikus kollégáink végeznek. Tervverifikáció után a kezelések elindíthatóak. A folyamat rendszerint 1 hetet vesz igénybe.

Osztályos felvételkor az alábbi dokumentumokra lesz szükség:

 • Sugárterápiás Osztályra szóló beutaló,
 • a tervezett beavatkozáshoz szükséges, már elvégzett rutinkivizsgálás leletei, eredményei: laborvizsgálat (vér, vizelet, vércsoport), képalkotó vizsgálatok eredményei, képanyaga (CT/MRI/PET-CT stb.)
 • amennyiben a vizsgálatok nem kórházunkban készültek, az eredményeket mindenképpen hozza magával
 • rendszeresen szedett gyógyszerek listája

Fontos tudnivalók

 • vérhígító gyógyszer szedését jelezze kezelőorvosánál, hiszen ez befolyásolhatja a kisebb invazív beavatkozások előjegyzését,
 • ha a terápia előtti kivizsgálása nem teljes, és a kért vizsgálatokat nem végeztette el, nem tudjuk a tervezett kezelést elvégezni. Kérjük, ezt osztályos felvétele előtt mindenképpen jelezze kezelőorvosának,
 • rendelet szabályozza a betegek egészségügyi dokumentációjának digitális formában történő elektronikus tárolását annak érdekében, hogy a beteg gyógyításában részt vevő szakemberek pontos képet kaphassanak a betegségről a helyes terápia meghatározásához. Kérjük, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESzT) felkerülő dokumentumainak ellenőrzött módon történő hozzáférését kollégáink számára tegye lehetővé (ne tiltsa le). Kórtörténetét, gyógyszerreceptjeit, egyéb, egészségi állapotával, betegségeivel, terápiájával kapcsolatos adatait Ön is megtekintheti otthonában kormányablakos Ügyfélkapu-regisztrációt követően.

Milyen felszerelést hozzon magával?

Az osztályos kórtermekben napközben célszerű kényelmes ruhát viselni (pizsama, jogging, szabadidőruha). Éjszakára hálóruha (pizsama) viselését javasoljuk. Emellett hasznos, ha hoz magával köntöst, papucsot, evőeszközöket (kés, villa, kanál, kiskanál), poharat, szalvétát, tisztálkodási eszközöket.

Kérjük, az otthonában szedett gyógyszereit hozza magával, vagy készítsen pontos gyógyszerlistát (milyen gyógyszerből hány milligrammosat, naponta hányszor szed).

Mi történik a felvétel után?

Az osztályra történt megérkezést követően, kérjük, várakozzon a társalgótérben, az osztályos nővér érkezéséig várjon türelemmel, aki tájékoztatja majd a betegfelvétel további menetéről, az elhelyezésről. Kórtermi elhelyezése után orvosi fizikális vizsgálat következik, hogy a felvételi állapotát az egészségügyi dokumentumokban rögzíthessük.

A betegek elhelyezése

A Sugárterápiás Osztályra érkező betegeket 3 ágyas, klimatizált, saját fürdőszobás kórteremben helyezzük el. Pácienseink részére közös étkezőhelyiséget, társalgót, valamint hűtószekrényt, wifit biztosítunk. Szerény könyvtárunkban társasjáték-, kártyakészletünkből válogathatnak kikapcsolódásképpen.

A Sugárterápiás Osztály működési rendje

 • 06:00−07:00 reggeli gyógyszerek beadása
 • 07:00−08:00 óráig vizit
 • 08:00−08:30 óráig inzulinbeadás, reggeli
 • 08:30−10:00 óráig új betegek felvétele, vérnyomásmérés, betegellátás, kemoterápiák bekötése
 • 10:00−11:30 óráig látogatás
 • 11:30−13:00 óráig inzulinbeadás, ebéd
 • 13:00−15:00 óráig csendespihenő, a beteg környezetének rendben tartása
 • 15:00−17:00 óráig látogatás
 • 16:30−17:30 óráig inzulinbeadás, vacsora
 • 17:30−18:00 óráig esti vénás gyógyszerek beadása, osztályátadás, nővérváltás
 • 18:00−19:00 óráig mosdatás
 • 20:00 órától takarodó

Kérjük betegeinket, hogy látogatóikat lehetőség szerint 10:00−11:30 közötti időszakokban fogadják. Ez az az időpont, mely legkevésbé zavarja a betegellátás menetét. Kérjük betegeinket, hogy a vizitek ideje alatt tartózkodjanak kórtermeikben, és ekkor mellőzzék a mobiltelefon, elektromos szórakoztató eszközök használatát!

Hasznos információk

 • Kérjük betegeinket, hogy a műtéti beavatkozás reggelén és vérvétel előtt ne reggelizzenek. A műtőbe kerüléskor semmilyen ékszert nem vihetnek magukkal, körömlakkot, rúzst használni nem szabad!
 • Kérjük Önöket, hogy értékeiket, pénzt, mobiltelefont ne hagyják szabadon, mert ezek eltűnéséért felelősséget vállalni nem tudunk. Ha jelentősebb érték van Önöknél, akkor ezt jelezzék az osztályos nővér felé, aki átvételi elismervény ellenében gondoskodik azok széfbe helyezéséről.
 • Felhívjuk betegeink figyelmét, hogy osztályunkon és a kórház egész területén dohányozni tilos!
 • Kérjük betegeinket és látogatóikat, hogy a fentiek megtartásával és magatartásukkal segítsék elő a kórház és osztályunk rendjének és tisztaságának megőrzését. Amennyiben kérdésük van, forduljanak bizalommal hozzánk.

Házirend

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt olvassa el a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

A Sugárterápiás Osztály elérhetősége: +36 88 556 887

E-mail: onkoradiologia@vmkorhaz.hu

Kérjük, olvassa el a Házirendet, a felvilágosítással kapcsolatban minden szükséges információt megtalál a szabályzatunkban.

Felhívjuk figyelmét, hogy betegségéről, állapotáról, kórházi tartózkodásával kapcsolatos információkat csak az Ön által meghatározott és a betegadminisztrációs rendszerünkben rögzített kontaktszemélynek adunk ki.

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk.

Panasz esetén forduljon kezelőorvosához, illetve az osztályvezető főorvoshoz.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Kérjük, ha elégedett volt az ellátással, azt is írja meg nekünk az onkoradiologia@vmkorhaz.hu e-mail-címre!

Köszönjük!

A Sugárterápiás Osztály munkatársai rendszeresen részt vesznek a hazai és nemzetközi rendezvényeken [pl. Magyar Sugárterápiás Társaság (MST), Magyar Onkológusok Társasága (MOT), Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), radiográfusi kongresszusok, European Society for Radiotherapy and Oncology (ESTRO)]. Ezeken orvosi, fizikusi, valamint radiográfusi előadásokat hallgatnak, illetve tartanak. Céljuk a társszakmák aktív részvételével a komplex onkológiai szemlélet kialakítása, a kooperatív munka eredményeinek bemutatása. Az Onkológiai Centrumban audiovizuális eszközökkel felszerelt tanácsterem/referáló áll rendelkezésre 30 hallgató részére. A Sugárterápiás Osztályon évente több orvos szakmai-tudományos rendezvényt tart, ezenkívül összehangolja az osztályos rendezvényeket, melyek civilek számára is látogathatók. Az Osztály részt vesz orvostanhallgatói, rezidensi, szakorvosi és szakdolgozói képzésben, továbbképzésben.