• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
  • +36 88 556-000
  • info@csfk.hu

ONKOLÓGIA OSZTÁLY

+36 88 556 000
onkologia@vmkorhaz.hu

Dr. Hornyák Lajos

OSZTÁLYVEZETŐ:
Dr. Hornyák Lajos PhD,
osztályvezető főorvos,
klinikai onkológus, belgyógyász,
klinikai farmakológus,
sugárterápiás szakorvos
+36 88 556 000
hornyak.lajos@vmkorhaz.hu

FŐNŐVÉR:
Horgos Mária,
osztályvezető főnővér
+36 88 556 000
horgos.maria@vmkorhaz.hu

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Közép-dunántúli Regionális Onkológiai Centruma 2016 februárjában kezdte meg működését. A Centrum alapításakor az intézmény küldetése a daganatos betegségben szenvedő betegek magas színvonalú szakmai ellátása volt. A Centrum a kórház többi klinikai osztályával közösen nyújt komplex onkológiai ellátást a régióban. Betegeik érdekében az Onkológiai és a Sugárterápiás Osztály szoros munkakapcsolatban állva biztosítja a daganatos betegek egyénre szabott terápiáját. Az intézményben működő Onkoteam, vagyis az onkológiai szakbizottság multidiszciplináris tevékenységének köszönhetően a terápia meghatározása minden esetben a betegség stádiumának, a beteg általános állapotának figyelembevételével történik, az onkológiai kezelés megkezdése előtt.

Betegeink kivizsgálásához kórházon belül elérhető egy multidetektoros, 128 szeletes komputertomográf (CT) készülék, 1,5 Tesla térerejű mágneses rezonancia (MR) készülék, valamint ultrahangkészülékek. Emellett PET-CT vizsgálat is elérhető NEAK-finanszírozásban, NEAK-rendelet alapján ezt más intézményben végzik el. Az infúziós kemoterápiás kezeléseket ún. zárt rendszerű citosztatikus technikával adjuk be, minden betegágynál biztosított digitális működésű infúzorral. Onkológiai Centrumunkban protokoll szerint kivizsgált betegeink kezelését az onkológiai bizottság döntése birtokában a beteg első megjelenésétől számított egy-két munkahéten belül megkezdjük. A kezelésekre betegeink tömegközlekedéssel, saját gépkocsival, betegszállítással ambuláns módon, illetve bennfekvés esetén a Centrum, illetve a kórház fekvőbetegrészlegeiről járhatnak.

Kezeléseink hazai protokollok és nemzetközi ajánlások alapján történnek. Centrumunkban kemoterápia (hormonterápia, citosztatikus terápia, biológiai terápia és immunterápia) valamint sugárkezelés érhetőek el. Ezek külön-külön vagy akár kombinációban is alkalmazhatók. Speciális, a komplex onkológiai kezeléshez esetenként szükséges, egyedi NEAK-finanszírozást indokoló esetekben az egyedi méltányossági engedélyeztetéshez szükséges adminisztratív feladatokat is elvégezzük. Mindkét ellátó osztály kezelései ambulanter megjelenéssel, kúraszerű ellátással vagy osztályos bennfekvéssel adhatók.

Technikai felszereltségünk és szakembergárdánk európai szintű kezelések kivitelezését teszi lehetővé.

A következő szervrendszerek daganatos megbetegedéseinek terápiája érhető el a Centrumban:

 • Központi idegrendszeri daganatok
 • Fej-nyaki daganatok
 • Gasztroenterológiai daganatok,
 • Emlődaganatok
 • Urológiai daganatok
 • Nőgyógyászati daganatok
 • Kötőszöveti és lágyrészdaganatok
 • Bőrdaganatok (melanoma malignum kivételével – NEAK-rendelet)

A Csolnoky Ferenc Kórház Onkológiai Osztályán 30 aktív ágyon zajlik az ellátás, 11 ágy pedig kúraszerű ellátást biztosít a Veszprém megyében élők számára. Az osztályon 4 onkológus szakorvos, 1 szakorvosjelölt, 1 ONKOTEAM-szervező, 1 diplomás nővér, 4 onkológiai szakápoló, 1-1 gyakorló, illetve segédápoló dolgozik. Az osztály feladata az aktív onkológiai ellátás garantálása, a daganatos betegek onkológiai gondozása, illetve ennek irányítása. Amennyiben a gyógyszeres kezelés során keletkező mellékhatás szükségessé teszi, a társszakmákkal együttműködve gondoskodnak a hatékony terápiáról az osztály munkatársai.

Az Onkológiai Osztály betegeinek gondozása érdekében együttműködik a Rákbetegek Országos Szövetségével, a tihanyi Levendula Klubbal, a pápai Megújulás Klubbal, a veszprémi Fagyöngy Onkológiai Egyesülettel és a balatonfüredi Gyöngyvirág Onkológiai Egyesülettel.

Tisztelt Betegünk!

Tisztelettel köszöntjük Önt az Onkológiai Osztályon!

Ha fekvőbeteg-ellátásra érkezik a Csolnoky Ferenc Kórházban található Onkológiai Centrumba, akkor kérjük, először az „O” épület földszintén található betegfelvételi pultnál jelentkezzen, ahol személyes adatainak egyeztetése zajlik majd. Szükség lesz a tajkártyára, lakcímkártyára és személyi igazolványára.

Készítse elő beutalóját és egyéb dokumentumait, és a felvételi eljárás után munkatársaink tájékoztatják Önt a további teendőkről.

Milyen dokumentumokra lesz szükség az osztályos felvételkor?

 • Aktuális ONKOTEAM-dokumentáció
 • A tervezett beavatkozáshoz szükséges, már elvégzett vizsgálatok eredményei, különös tekintettel arra, ha a vizsgálatok nem kórházunkban történtek
 • Esetleges allergiát alátámasztó dokumentum; korábbi vércsoport-meghatározás eredménye; járványügyi szempontból szükséges védőoltási dokumentáció
 • Rendszeresen szedett gyógyszerek listája
 • A beteg által megnevezett hozzátartozó adatai, elérhetősége

 

Milyen felszerelést hozzon magával?

Hálóruhát, köntöst, papucsot, evőeszközöket (kés, villa, kanál, kiskanál), poharat, szalvétát, tisztálkodási eszközöket.

Mi történik a felvétel után?

A betegfelvételi irodán történt bejelentkezés után a központi betegváróban foglaljon helyet. Az Onkológiai Ambulancián történt vizsgálat után helyezzük el a beteget fekvőbetegrészlegen. Az orvosi döntés után betegszállító kíséri fel az emeleti nővérpulthoz. Az osztályos nővér számára a lázlapot, szükség esetén úgynevezett CATO lapot a nővérnek a beteghordó adja át.

Az osztályos további teendőkről, a nővéri ápolásról, kezelésről ekkor kap információt.

A betegek elhelyezése

Az Onkológiai Osztályra érkező betegeket 3 ágyas kórtermekben helyezzük el. Rendelkezésükre áll a Sugárterápiás Osztály pácienseivel közös társalkodóhely, asztalokkal, székekkel, fotelekkel. Itt történik a betegek étkeztetése, étkezése is. Betegeink a kórtermekben nem étkezhetnek, ez alól csak a súlyos állapotú, mozgásukban korlátozott pácienseink esetében teszünk kivételt. Ekkor nővéri felügyeletet biztosítunk.

A társalkodóhelyiségben betegeink számára hűtőszekrényt is elhelyeztünk. Kérjük, a hűtőszekrénybe helyezett ételre írják rá a beteg nevét, kórterem- és ágyszámát, a behelyezés időpontját.

Az Onkológiai Centrumban a televízió bekapcsolásában a nővérek segítenek. A Centrum területén ingyen érhető el a wifi, a kódról a nővérpultnál kaphatnak bővebb információt.

Az elkülönítő kórtermeinkben (csontvelői működés zavara) egyedi betegellátás történik. Betegeink védelme érdekében a beteg látogatására csak kivételes esetben van lehetőség. Ezen esetekben az egészségügyi személyzet speciális védőruhában látja el feladatait a külső fertőzés lehetőségének minimalizálása érdekében.

Az Onkológiai Osztály működési rendje

 • 05:45−06:00 – osztályátadás, nővérváltás
 • Vizit: a betegellátás speciális volta miatt a kezelőorvosi vizit a kemoterápiás kezelés idejének függvényében folyamatosan zajlik; az osztályvezető főorvosi vizit a betegellátás függvényében 12:00-tól 13:00-ig tart a Klinikai Onkológiai Osztályon. Pénteki napon 10:00-tól 11:00-ig.
 • 08:00−08:30 – reggeli osztása, ezzel egy időben történik a gyógyszerosztás is.
 • A kezelés befejezte után folyamatosan történik a távozó betegek számára a zárójelentés, ápolási dokumentáció átadása, és távoznak osztályunkról.
 • 12:00−13:00 – ebédosztás
 • 13:00−16:30 – csendespihenő
 • 16:30−17:00 – vacsoraosztás
 • 17:45-tól−18:00-ig osztályátadás, nővérváltás zajlik
 • Kérjük betegeinket, hogy látogatóikat lehetőség szerint 16:30 és 18:30 óra között fogadják, ez az az időpont, mely legkevésbé zavarja a betegellátás menetét. Egy beteghez egy látogató érkezhet, lehetőség szerint kiskorú személy az előtérben vagy az udvaron találkozzon hozzátartozójával. Egy kórteremben egyszerre legfeljebb 2 látogató tartózkodhat.
 • Kérjük betegeinket, hogy a vizitek ideje alatt tartózkodjanak kórtermeikben, és ekkor mellőzzék a mobiltelefon, elektromos szórakoztatóeszközök használatát!

 

Hasznos információk

 • Kérjük Önöket, hogy értékeiket, pénzt, mobiltelefont ne hagyjanak szabadon, mert ezek eltűnéséért felelősséget nem vállalunk. Ha jelentősebb érték van Önöknél, akkor ezt jelezzék az osztályos nővér felé, aki átvételi elismervény ellenében gondoskodik azok megőrzéséről.
 • Felhívjuk betegeink figyelmét, hogy osztályunkon dohányozni, illetve szeszes italt fogyasztani tilos!
 • Kérjük betegeinket és látogatóikat, hogy a fentiek betartásával és magatartásukkal segítsék elő a kórház és osztályunk rendjének és tisztaságának megőrzését. Amennyiben kérdésük van, forduljanak bizalommal hozzánk.

 

Házirend

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

Az Onkológiai Osztály elérhetősége: +36 88 556 00 / kérjék az adott ellátóegységet
E-mail: onkologia@vmkorhaz.hu

Kérjük, olvassa el a Házirendet, a felvilágosítással kapcsolatban minden szükséges információt megtalál a szabályzatunkban.

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk, panasz esetén forduljon kezelőorvosához, illetve az osztályvezető főorvoshoz.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Kérjük, ha elégedett volt az ellátással, azt is írja meg nekünk a Vendégkönyvbe vagy a onkologia@vmkorhaz.hu e-mail-címre! Köszönjük!

Az Onkológiai Osztály a graduális és posztgraduális orvos- és nővérképzésben aktívan részt vesz; Magyarország négy orvosi képzést nyújtó egyetemével, valamint a nővérképzésben részt vevő Veszprémi Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnázium, Technikum és Általános Iskola és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Technikum és Kollégiummal kiemelt kapcsolatot ápol az osztály.