• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
  • +36 88 556-000
  • info@csfk.hu

REUMATOLÓGIAI ÉS MOZGÁSSZERVI REHABILITÁCIÓS CENTRUM

8200 Veszprém, Kórház utca 1.,
„D” épület, II. emelet

+36 88 556 285
reuma@vmkorhaz.hu

Dr. Drescher Edit

CENTRUMVEZETŐ:
Dr. Drescher Edit,
centrum- és osztályvezető főorvos
drescher.edit@vmkorhaz.hu
+36 88 556 280

Csolnoky Ferenc Kótház

FŐNŐVÉR:
Holler Istvánné
holler.istvanne@vmkorhaz.hu
+36 88 556 295

Leletekkel kapcsolatos információ:
+36 88 556 501
reuma@vmkorhaz.hu

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

A Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Reumatológiai és Rehabilitációs Medicina Centrumának szakorvosai gyulladásos kötőszöveti betegségekkel, a gerinc és az ízületek gyulladásos és kopásos betegségeivel, az anyagcsere-csont betegségekkel és a lágyrészek elváltozásaival foglalkoznak.

Az intézményben 20 aktív reumatológiai és 41 mozgásszervi rehabilitációs ágynyi kapacitást különítettek el a Veszprém vármegyében élő lakosok ellátására. A kórház egyik legnagyobb szervezeti egysége nagyon keresett a betegek körében, a Centrumon belül a Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály évente hozzávetőleg ezer fekvőbeteget lát el, a járóbeteg-ellátást igénybe vevők száma is magas, évente valamivel több mint négyezren fordulnak a megyei kórház szakorvosaihoz.

A  Reumatológiai és Rehabilitációs Medicina Centrum Veszprém vármegye egész területének ellátásáért felel, sőt, a szomszédos megyékben élő, biológiai terápiára szorulók artritiszes (ízületi gyulladásban szenvedő) betegeket is ez az intézmény látja el a Biológiai Terápiás Ambulancián.

A Reumatológiai és Rehabilitációs Medicina Centrum két fekvőbetegosztályból – Aktív Reumatológiai Osztály és Krónikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály – és számos ambulanciából, illetve a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokból épül fel. A Korai Arthritis Centrum, a Biológiai Terápiás Ambulancia, Mozgásszervi Rehabilitációs Ambulancia és az osztályok döntően az arthritises és reumatológiai betegek számára kínál az életminőség fenntartásához, megőrzéséhez szükséges terápiát, szolgáltatást. Veszprém megye lakosai számára a Csolnoky Ferenc Kórház centrumában a reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs eljárás és terápia elérhető, hidroterápiával, komplex fizioterápiás eljárásokkal, gyógytornával és gyógymasszázzsal.

A Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrumban készült leletekkel kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken érdeklődhetnek:

Telefon: +36 88 556 501
E-mail: reuma@vmkorhaz.hu

Ezen túlmenően lekérdezhetik online is, bővebb információ erről ide kattintva érhető el, illetve a kontroll alkalmával az orvos tájékoztatja a korábbi eredményeiről a beteget.

Az ügyeleti időben ellátásra szoruló ambuláns járóbetegeket a Csolnoky Ferenc Kórház Központi Sürgősségi Osztálya fogadja és látja el. A Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrumban fekvő betegeket ügyeleti időben a Belgyógyászati Centrum orvosai látják el szükség esetén.

Kérjük, hogy kattintson az adott ambulancia nevére. Felhívjuk figyelmüket, hogy a rendelés időpontjáról és helyszínéről minden esetben az előjegyzéshez szükséges telefonszámon adnak naprakész felvilágosítást kollégáink! A járványhelyzet miatt kérjük, tájékozódjanak, mielőtt felkeresik intézményünket!

REUMATOLÓGIA AMBULANCIA >>

MOZGÁSSZERVI REHABILITÁCIÓS AMBULANCIA >>

FIZIOTERÁPIA >>

GYÓGYTORNA >>

BIOLÓGIAI TERÁPIÁS AMBULANCIA >>

KORAI ARTHRITIS AMBULANCIA >>

OSZTEOPORÓZIS AMBULANCIA >>

CSONTRITKULÁSMÉRÉS – OMD (DEXA) >>

Tisztelt Betegünk!

Tisztelettel köszöntjük a Csolnoky Ferenc Kórház Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrumának Aktív Reumatológiai Osztályán vagy a Krónikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán.

Amennyiben fekvőbeteg-ellátás keretében nyújtott szolgáltatásra érkezett, kérjük, jelentkezzen az „E” épület földszintjén található Központi Betegfelvételi Irodában, ahol személyes adatainak egyeztetése zajlik majd.

Ezt követően készítse elő beutalóját és egyéb dokumentumait, és jelentkezzen a Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrum osztályirodáján, amely a „D” épület 2. emeletén található. Az előjegyzett betegek felvétele 9−10 óra között zajlik.

Milyen dokumentumokra lesz szükség az osztályos felvételkor?

 • A Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrum osztályaira (az Aktív Reumatológiai Osztályra vagy a Krónikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályra) szóló beutaló,
 • korábbi leletek,
 • rendszeresen szedett gyógyszerek listája.

Mit hozzon magával?

 • általános kórházi felszerelést (papucs, pizsama, étkészlet, törölköző, köntös stb),
 • a gyógytornához szükséges szabadidőruha, vízi kezelésekhez fürdőruha, törölköző.

A dokumentumok átadása után foglaljon helyet a váróhelyiségben, arra kérjük, hogy az osztályos nővér érkezéséig várjon türelemmel, aki a betegfelvétel további menetéről, az elhelyezésről tájékoztatja Önt.

Miután elhelyezkedett a kórteremben, az osztályos orvos kikérdezi Önt betegségei felől, megvizsgálja és kitölti kórlapját, tájékoztatja a várható vizsgálatokról és beavatkozásokról, melyek elvégzéséhez a hozzájárulására lesz szükségünk. Az írásban átadott betegtájékoztató elolvasása után a beleegyező nyilatkozatot alá kell írnia, amennyiben kérdése van, kérdezze orvosát, illetve az osztályos nővért.

A betegek elhelyezése

A betegeinket 2-3, illetve 4 ágyas, részben fürdőszobás kórtermekben tudjuk elhelyezni. A folyosón kialakított tévésarok segíti a szabadidő eltöltését.

 

A Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrum fekvőbeteg-ellátást nyújtó osztályainak működési rendje

 • 30−6.00 óráig osztályátadás, nővérváltás
 • 00 órától fekvőbeteg-ápolás
 • 8:00−9:00 óra között osztályos megbeszélés
 • 15 órától reggeli osztása, ekkor történik a gyógyszerosztás és ekkor indulnak egyes vizsgálatok,
 • 9:00−10:00 óra között az osztályos orvosok vizitelnek betegeiknél; a főorvosi vizit előre egyeztetett napokon – hetente egy-két alkalommal – 10:00−12:00 óra között zajlik.
 • 11:30-tól az otthonukba távozó betegek zárójelentéseinek átadása zajlik. Kérjük betegeinket, ettől az időponttól kezdve keressék az osztályirodán munkatársainkat a hazabocsátáshoz szükséges iratokért
 • 30−14 óra között történnek a viziten elrendelt vizsgálatok, más osztályos konzíliumok, a műtéti előkészítések és a műtéten átesett betegek osztályon fogadása, folyamatos ellátása is
 • 00−13.00 óráig tart az ebédidő,
 • 00 órakor ellenőrzik a testhőmérsékletet a nővérek
 • 00 órakor vacsoraosztás
 • 30 órakor osztályátadás, nővérváltás zajlik

Kérjük, hogy látogatóit lehetőség szerint 15 és 18 óra között fogadja, ez az az időpont, mely legkevésbé zavarja a betegellátás menetét. Fontos, hogy a vizitek ideje alatt tartózkodjon a kórteremben, és ekkor mellőzze a mobiltelefon és egyéb elektromos szórakoztató eszközök használatát!

Hasznos információk

 • Kérjük, hogy értékeit (pénz, mobiltelefon stb.) ne hagyja szabadon, mert ezek eltűnéséért a Csolnoky Ferenc Kórház nem vállal felelősséget. Ha értékmegőrzést szeretne kérni, akkor ezt jelezze az osztályos nővér felé, aki átvételi elismervény ellenében gondoskodik a megőrzéséről.
 • A Csolnoky Ferenc Kórház kórtermeiben, épületeiben tilos dohányozni!

 

Házirend

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

A Csolnoky Ferenc Kórház központi telefonszáma: +36 88 556 000
A Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrum elérhetősége: +36 88 556 285
Nővérszoba: +36 88 556 285
E-mail: reuma @vmkorhaz.hu

Kérjük, olvassa el a Házirendet, a felvilágosítással kapcsolatban minden szükséges információt megtalál a szabályzatunkban.

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk, panasz esetén forduljon kezelőorvosához, illetve az osztályvezető főorvoshoz.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Kérjük, ha elégedett volt az ellátással, azt is írja meg nekünk Vendégkönyvünkbe vagy a reuma@vmkorhaz.hu e-mail-címre! Köszönjük!

A Csolnoky Ferenc Kórházban először 1982-ben alakult egy reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációval foglalkozó osztály, az első osztályvezető dr. Insperger Antal reumatológus főorvos volt.

Miután 1983 januárjában megépült a 300 ágyas „D” épület, a Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályt ebben a szárnyban helyezték el az intézmény akkori vezetői. A kórház bővülése tette lehetővé azt, hogy az osztály alapterülete bővüljön, az „E” épület felépülését követően annak földszintjén kapott helyet az osztály hidro- és fizioterápiás részlege, a járóbeteg-ellátás ambulanciái, szakrendelői és az osteoporosiscentrum a DEXA készülékkel, mely a teljes test csontsűrűségének meghatározására képes.

Az osztály profilja fokozatosan és folyamatosan bővült, a Csolnoky Ferenc Kórházban 2005 márciusában az országban az elsők között alakult meg az Arthritis Centrum, amely azóta is egyre növekvő betegszámmal látja el a gyulladásos reumatológiai betegségben szenvedőket. (Az Arthritis Centrumok biológiai hatóanyag-tartalmú gyógyszeres kezeléseket végeznek, ezen készítmények terápiás alkalmazása speciális tudást igényel, kizárólag szakmailag felkészült, megfelelő háttérrel rendelkező és az esetleges szövődmények ellátásában is jártas reumatológiai szakorvosokat, járó- és fekvőbeteg-ellátó hátteret igényel.) A Csolnoky Ferenc Kórház Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrumában elért eredmények alapján a súlyos, sokszor rokkantsághoz vezető gyulladásos ízületi megbetegedéseket hatékonyan kezelik a szakorvosok, ezzel is elősegítve azt, hogy a betegek életminősége javuljon, mozgásképessége és munkaképessége megmaradjon.

A mozgásszervi betegségekkel foglalkozó Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs Centrum vezetője, dr. Drescher Edit kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a centrum munkatársainak szakmai és tudományos ismeretei folyamatosan bővüljenek. Éppen ezért kollégáival folyamatosan részt vesznek a hazai és nemzetközi orvosszakmai társaságok által szervezett kongresszusokon, tudományos előadásokon. Nem csak hallgatóként, előadóként is szerepelnek, és időről időre tudományos posztereket is publikálnak. Rendszeresen figyelik és követik az európai reumatológiai szervezetek szövetségének, a European League Against Rheumatism (EULAR) tevékenységét. (Ez a legnagyobb európai reumatológiai szervezet, melynek 45 ország a tagja. A szövetség koordinálja a nemzetközi erőfeszítéseket a reumatológiai betegek ellátása, az oktatás és a kutatás kapcsán. Nemzetközi hálózat, amely kapcsolatban áll az Európai Parlamenttel és más döntéshozókkal is.) Valamint figyelemmel kísérik a reumatológiai szakterületen ismert és elismert American College of Rheumatology (ACR) társaság protokolljait, publikációit és eseményeit.

A Centrum munkatársai hazai reumatológiai tankönyvek fejezeteinek írására is vállalkoztak és vállalkoznak, külföldi tudományos szaklapokban publikálnak és külföldi kongresszusokon (EULAR, ACR) poszterrel és előadásokban társszerzőként szerepelnek.

 

Jelentős hangsúlyt helyeznek a tudományos utánpótlás-nevelésre, aktív szerepet vállalnak a reumatológus szakorvosok, fizikoterápiás szakorvosok és asszisztensek, gyógytornászok és gyógymasszőrök, sportmasszőrök, szakápolók és ápolók képzésében.

 

Éppen ezért szoros kapcsolatot ápolnak valamennyi hazai orvosegyetem reumatológiai tanszékével, valamint a Nemzeti Mozgásszervi Intézet (korábbi ORFI és OORI) osztályaival és kollégáival, valamint a Dunántúl összes reumatológiai osztályán dolgozó szakorvossal.

A Centrum munkatársainak jelentős része tagja a Magyar Reumatológusok Egyesületének, a Magyar Rehabilitációs Társaságnak, valamint a Magyar Osteoporosis Társaságnak.

.