• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
  • +36 88 556-000
  • info@csfk.hu

BELGYÓGYÁSZATI CENTRUM

8200 Veszprém, Kórház u. 1.,
„D” épület, IV−V. emelet

Dr. Literáti Nagy Botond

CENTRUMVEZETŐ:
Dr. Literáti-Nagy Botond PhD,
centrumvezető főorvos
+36 88 556 354 és +36 88 556 336
literati-nagy.botond@vmkorhaz.hu

CENTRUMVEZETŐ FŐNŐVÉR:
Major Tímea
+36 88 556 358
major.timea@vmkorhaz.hu

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

A belgyógyászat az orvostudomány egyik leginkább szerteágazó területe, hiszen a belső – hasüregben, mellkasban elhelyezkedő – szervek kóros elváltozásaival, a kialakult betegségek diagnosztizálásával és azok gyógyításával foglalkozik. A Csolnoky Ferenc Kórház legnagyobb szervezeti egysége két, fekvőbetegek ellátását végző belgyógyászati osztályt és számos szakrendelést és ambulanciát működtet.

Az I. Belgyógyászati Osztály hatáskörébe tartozik a gasztroenterológia, a nefrológia és a haematológia szakterülete, a II. Belgyógyászati Osztály pedig a kardiológiai, endokrinológiai, anyagcsere- (diabéteszes, hiperlipidémiás) betegek ellátásával foglalkozik.

I. számú Belgyógyászati Osztály – V. emelet

+36 88 556 354 – osztályiroda
bel1@vmkorhaz.hu

Gasztroenterológia
Nefrológia
Hematológia

Belgyógyászati Centrum

II. számú Belgyógyászati Osztály – IV. emelet

+36 88 556 336 – osztályiroda
bel2@vmkorhaz.hu

Kardiológia
Endokrinológiai és anyagcsere-betegségek

Dr. Kovács Ákos, főorvos

+36 88 556 336
akos.kovacs@vm.korhaz.hu

Infektológia (konzultatív rendszerben működik)

A Belgyógyászati Centrum tevékenysége hat specifikus szakterületre osztható, a szakrendelések és az ambulanciák is ezen elvek mentén tagozódnak. A járóbeteg-ellátásban 23 szakorvos, 12 szakasszisztens, 6 orvosírnok vesz részt.

GASZTROENTEROLÓGIAI SZAKRENDELÉS  >>

GASZTROENTEROLÓGIAI AMBULANCIA >>

ENDOSZKÓPOS LABOR  >>

NEFROLÓGIAI SZAKRENDELÉS >>

HEMATOLÓGIAI SZAKRENDELÉS >>

KARDIOLÓGIAI SZAKRENDELÉS >>

ENDOKRINOLÓGIAI SZAKRENDELÉS, VÉRVÉTEL >>

DIABETOLÓGIAI ÉS ANYAGCSERE-SZAKRENDELÉS >>

Tisztelt Betegünk!

Tisztelettel köszöntjük a Belgyógyászati Centrum Belgyógyászati Osztályán!

Amennyiben fekvőbeteg-ellátás keretében nyújtott szolgáltatásunkat veszi igénybe, kérjük, jelentkezzen az „E” épület földszintjén található Központi Betegfelvételi Irodán, ahol először személyes adatainak egyeztetése zajlik majd. Készítse elő beutalóját és egyéb dokumentumait (személyi igazolvány, tajkártya, lakcímkártya) és a felvételi eljárás után jelentkezzen az Belgyógyászati Osztály osztályirodáján, mely a „D” épület IV. vagy V. emeletén található.

 1. Kardiológia – IV. emelet
 2. Endokrinológia – IV. emelet
 3. Gasztroenterológia – V. emelet
 4. Nefrológia – V. emelet
 5. Hematológia – „O” épület, fszt.

 

Mit hozzon magával?

Kérjük, hogy hozzon magával hálóruhát, papucsot, evőeszközt és tisztasági felszerelést.

Mi történik a továbbiakban?

A dokumentumok átadása után foglaljon helyet a váróhelyiségben, arra kérjük, hogy az osztályos nővér érkezéséig várjon türelemmel, aki tájékoztatja Önt a betegfelvétel további menetéről, az elhelyezésről.

Miután elhelyezkedett a kórteremben, az osztályos orvos kikérdezi Önt betegségei felől, megvizsgálja és kitölti kórlapját, tájékoztatja a várható vizsgálatokról és beavatkozásokról, melyek elvégzéséhez a hozzájárulására lesz szükségünk. Az írásban átadott betegtájékoztató elolvasása után alá kell írnia a beleegyező nyilatkozatot, amennyiben a leírt információkkal kapcsolatban kérdése van, forduljon az orvoshoz, illetve az osztályos nővérhez.

 

A betegek elhelyezése

Az I. vagy II. Belgyógyászati Osztályra érkező betegeket 2-3-4 ágyas kórtermekben helyezzük el. A szobák egyharmadában fürdőszoba és mellékhelyiség található, a többi kórteremhez a folyosóról nyíló vizesblokk érhető el. Az osztályokon mozgáskorlátozott betegeink számára akadálymentesített fürdőszoba van kialakítva. Az osztályok előtere hozzátartozók fogadására alkalmas. Ugyanitt televízió nézésére is van lehetőség. Az osztályos folyosókon több hűtő és mikrohullámú sütő áll a betegeink rendelkezésére. Kórházi wifi elérhető.

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

Felvilágosítást kizárólag személyesen kaphatnak a hozzátartozók. Annak érdekében, hogy a személyes konzultáció időpontját egyeztetni tudja, kérjük, hívja fel az adott osztályt.

 1. számú Belgyógyászati Osztály – V. emelet

Telefon: +36 88 556 000/6336-os mellék – osztályiroda

E-mail: bel1@vmkorhaz.hu

 1. számú Belgyógyászati Osztály – IV. emelet

E-mail: +36 88 556 000/6354-es mellék – osztályiroda

E-mail: bel2@vmkorhaz.hu

Élelmezéssel kapcsolatos információk

Pácienseink részére napi háromszori étkezést, általában könnyű-vegyes étrendet biztosít a kórház. Az ételrendelés során figyelembe vesszük a betegeink táplálkozási szokásait, esetleges ételallergiáikat, illetve a szükség szerinti egyedi diétás igényeiket. A személyre szabott táplálkozás érdekében dietetikus kolléga segíti munkánkat. Osztályunkon a betegek számára hűtőszekrényt biztosítunk, melyben névvel és dátummal ellátott élelmiszer helyezhető el. Tápszondán keresztül táplált betegeink részére szondatáp áll rendelkezésre.

Gyógytornával kapcsolatos információk

Orvosaink javaslatára fekvőbetegeinkkel szükség esetén gyógytornász foglalkozik, a mozgásterápiáról konzultáljon kezelőorvosával.

Látogatási idő

Kérjük betegeinket, hogy látogatóikat lehetőség szerint 15 és 17 óra között fogadják, ez az az időintervallum, mely legkevésbé zavarja a betegellátás menetét. Amennyiben ettől eltérő időpontban szeretné fogadni hozzátartozóit, akkor beszélje meg ezt kezelőorvosával.

Kórházi elbocsátással kapcsolatos információk

Osztályunkról a betegek távozhatnak betegszállítóval, mentővel, hozzátartozói kísérettel vagy önállóan is. A kórházi elbocsátáskor átadott dokumentumok: zárójelentés, ápolási zárójelentés, tb-igazolás – ezeket az adott napon a kezelőorvostól veheti át.

Amennyiben szükséges, pácienseinket az otthoni ápolást segítő tanácsokkal látjuk el. Ha a beteg állapota szükségessé teszi, kórházi szociális munkás segítségét kérjük a szakszerű gondozás érdekében, illetve segédkezünk a krónikus osztályon való elhelyezésben is.

Hasznos információk

Kérjük betegeinket, hogy a vizitek ideje alatt tartózkodjanak kórtermeikben és ekkor mellőzzék a mobiltelefon, elektromos szórakoztató eszközök használatát!

 • Kérjük, hogy a beavatkozás reggelén ne reggelizzen, a rendszeresen szedett gyógyszereit egy korty vízzel beveheti, kivéve, ha az orvos másként rendelkezett!
 • A műtőbe ékszert nem vihet magával, nem használhat körömlakkot, rúzst.
 • Kérjük, hogy vérvétel előtt ne reggelizzen!
 • Kérjük, hogy értékeit, pénzt, mobiltelefont ne hagyja szabadon, mert ezek eltűnéséért nem vállal felelősséget a kórház. Ha szeretne értékmegőrzést kérni, akkor ezt jelezze az osztályos nővér felé, aki átvételi elismervény ellenében gondoskodik erről.
 • Felhívjuk betegeink figyelmét, hogy a kórház egész területén dohányozni tilos!

Házirend

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk, panasz esetén forduljon kezelőorvosához, illetve az osztályvezető főorvoshoz.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Kérjük, ha elégedett volt az ellátással, azt is írja meg nekünk a bel1@vmkorhaz.hu vagy bel2@vmkorhaz.hu e-mail-címre!

Köszönjük!

Belgyógyászati Centrum munkatársai

A Belgyógyászati Centrum tevékenysége hat specifikus szakterület mentén épül fel.

 1. Gasztroenterológia
 2. Nefrológia
 3. Hematológia
 4. Kardiológia
 5. Endokrinológia
 6. Infektológia

Leggyakrabban végzett beavatkozások

 • gasztroszkópia (gyomortükrözés),
 • kolonoszkópia (vastagbéltükrözés),
 • polipektómia (polipok eltávolítása),
 • biopszia (az eljárás során a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, a diagnózis felállítása érdekében),
 • szkleroterápia,
 • nyelőcsőtágítás,
 • stentbeültetés (a stent maga egy hálós szerkezetű, csőszerű eszköz, amelyet azért helyeznek el az érben, hogy nyitva tartsa azt),
 • ERCP vizsgálat (az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy bizonyos betegségeiről ad információt),
 • hemodialízis (ez egy testen kívül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szükségük),
 • plazmaferezis (a kezelés során a vért egy speciális eszköz segítségével átengedik egy szűrőberendezésen, ami eltávolítja a kóros sejteket),
 • echokardiográfia (szívultrahang-vizsgálat),
 • elektív kardioverzió (pitvarfibrilláció kezelése)
 • ideiglenes pacemaker behelyezése,
 • transoesophagealis echcardiographia (nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang-vizsgálat),
 • pericardiocentesis (szívburok megcsapolása),
 • crista biopsia (szövettani mintavétel),
 • sternum punktio (csontvelő mintavétel),
 • kemoterápia.

A Belgyógyászati Centrum a Csolnoky Ferenc Kórházban végzett kutatásokhoz szükséges diagnosztikai hátteret biztosítja. A belgyógyászatra specializálódott orvosok, nővérek a helyi, területi és országos rendezvények rendszeres résztvevői, nem csak hallgatóként, előadóként is gyakran szerepelnek. Országos és helyi szakorvosképzésben és továbbképzésben oktatói munkát vállalnak, a kórház munkatársai számára a kötelező továbbképzés keretében akkreditált – pontszerző – továbbképzéseket szerveznek, (szak)orvosi előadásokat tartanak. A vastagbél- és végbélrák (kolorektális daganatok) szűrésében aktívan részt vesznek. Funkcionális bélbetegségek és gastrointestinalis vérzések kutatásában és az adatok rendszeres publikálásában is kiemelkedő szerepet vállalnak. Emellett pedig kitüntetett figyelmet fordítanak a gyermek-gasztroenterológia határterületi kérdéseire is tudományos szempontok szerint.