• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

Koraőszi gyümölcsök egészségünk szolgálatában

Naponta egy alma, az orvost távol tartja – mondják nagyanyáink. De szeptemberben nemcsak az alma érik, számos más kedvelt gyümölcsünknek is most jött el az ideje. Fogyasszuk őket minden nap, hiszen ízletesek, változatossá teszik étrendünket és nem mellesleg kiválóan támogatják egészségünket.

Alma

Érés: szeptember–október

Jótékony hatások:

  • Az almában előforduló antioxidánsok (quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin) a sejteket károsító folyamatok semlegesítésével hatnak jótékonyan egészségünkre, ezáltal erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással rendelkeznek.
  • A hasznos vegyületek (flavonoidok, quercetin glycosid, a phloretin glycosid, a chlorogénsav és az epicatechin) legnagyobb számban az alma héjában vannak jelen, így ajánlott hámozás nélkül fogyasztani a gyümölcsöt. A flavonoidok antioxidáns hatású (sejteket károsító oxidációs folyamatok semlegesítésében közreműködő) növényi anyagok. Emellett erősítik az immunrendszert, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek.

 

  • Az alma segíti az emésztést, ami leginkább a rosttartalmának köszönhető. A székrekedés és a hasmenés egyaránt orvosolható vele. Megköti a bélben a rákkeltő anyagokat, így csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát.
  • Fontos a koleszterin elleni harcban, a diéta részeként már napi két alma elfogyasztása is kimutathatóan csökkenti a koleszterinszintet.
  • Kiváló hatású cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. A légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében játszik szerepet.
  • Tartalmaz A-vitamint, B-komplex vitaminokat és C-vitamint is.
  • Ásványi anyagokban gazdag: a kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megőrzéséhez.

 

Körte

Érés: szeptember–október

Jótékony hatások:

  • A gyümölcs főként vízből áll, ami hozzájárul a hidratációhoz, és segít a jó közérzet fenntartásában.
  • Kiváló C-vitamin-forrás: egy közepes méretű körte biztosítja napi C-vitamin-szükségletünk 12 százalékát, K-vitamin szükségletünk 10 százalékát, káliumszükségletünk 6 százalékát és kisebb mennyiséget juttat a szervezetbe kalciumból, vasból, magnéziumból, riboflavinból, folsavból és B-6 vitaminból. A körte tartalmaz karotenoidokat, flavonolokat és a vörösebb héjú körték antocianinokat is.

 

  • A körte csökkenti a szívroham rizikóját, az elhízás, cukorbetegség kockázatát
  • Rosttartalma miatt is jó választás a körte, segíti az emésztést, csökkenti a székrekedés kockázatát, és hozzájárul a bélflóra egészségéhez.
  • A gyümölcsben található kálium és magnézium segíti a vérnyomás szabályozását, ami kulcsfontosságú a szívbetegségek megelőzésében. A kálium hozzájárul a szívizom megfelelő működéséhez, míg a magnézium segít a vérerek ellazításában, ezáltal csökkentve a vérnyomást.

 

Szőlő

Érés: szeptember

Jótékony hatások:

  • Legkedveltebb kora őszi gyümölcsink közé tartozik a szőlő, legyen az fehér, rózsaszín, piros vagy kék szőlő. De nemcsak igai finomság, desszertként is szívesen fogyasztott nassolnivaló, hanem egészségre gyakorolt hatása is nagyon sokoldalú.
  • A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) mindössze közepes mértékű. Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő.

 

  • Magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.
  • Gazdag fitovegyületekben és flavonoidokban, előbbi a negatív külső környezeti hatások kivédésében segít, utóbbi antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától.

 

  • A szőlő megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, véd a szívinfarktustól. Rákellenes hatású, és jó hatást fejt ki a kardiovaszkuláris rendszerre, lassítja a bőr elöregedési folyamatát és egyes kutatások szerint javítja a hosszú távú memóriát.
  • Jó tudni, hogy a biológiailag fontos hatóanyagok főleg a szőlőhéjban és a magokban találhatók, ezért ne válasszunk mag nélküli fajtákat és soha ne hámozzuk le a bogyókat.

 

Szilva

Érés: augusztustól szeptemberig

Jótékony hatások:

  • A szilva zamatos, húsos, lédús, kalóriaszegény gyümölcs, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
  • A székrekedés természetes ellenszere, a benne lévő rost, szorbit és szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

 

  • A szilva kiváló C-vitamin forrás, segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban, fokozzák a szervezet védekezőképességét. Tartalmaz A-vitamint és a béta-karotint.
  • Jelentős mennyiségben tartalmaz polyphenolic antioxidánsokat: luteint, zeaxanthinul cryptoxanthinult. Ezek szerepet játszanak az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag.
  • Ásványi anyagok a szilvában: magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást, csökkenti a szívproblémák kockázatát. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához. Magnézium- és B-vitamin tartalma javítja az anyagcserét, támogatja az idegrendszer működését, így növeli a vitalitást és csökkenti a fáradtságot.

 

  • Az alacsony glikémiás index (GI=39) miatt a szilva lassan emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják mértékkel. Az oldható rostok segítik a szénhidrátok lebontását és felszívódását.
  • Magas víztartalma és rostjai segítik a máj méregtelenítő funkcióját, elősegítik a salakanyagok távozását, és támogatják a szervezet tisztulását.
  • Alacsony kalóriatartalmának és magas rosttartalmának köszönhetően hosszan tartó teltségérzetet biztosít, így segíthet a testsúly kontrolljában.

 

 

Összességében az őszi gyümölcsökről elmondható, hogy rostban gazdagok, ami támogatja az emésztést; vitamin- és antioxidáns-források, ezzel erősítik az immunrendszert a téli időszak előtt; bővelkednek ásványi anyagokban – pl. kálium, magnézium -, amelyek a szív- és idegrendszer működését segítik.

Hamarosan további egészséges őszi gyümölcsökről is olvashat honlapunkon.