• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2012.03.01.

FELÚJÍTOTT ÉPÜLETRÉSZEK, KORSZERŰ ESZKÖZÖK – MAGASABB SZINTŰ ELLÁTÁS A MEGÚJULT SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYON

2012. január 27-től fogadja a betegeket a felújított Sürgősségi Betegellátó Osztály a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban. Az európai uniós támogatással megvalósított fejlesztés az érintett épületrészek bővítését és felújítását, új orvosi eszközök és műszerek beszerzését tette lehetővé, melyek hozzájárulnak a sürgősségi ellátás minőségének és hatékonyságának javulásához.
A közel ötszázmillió forintos beruházás kivitelezési munkálatai 2011 decemberében fékeződtek be, a projekt záró rendezvényét pedig 2012 március 1-jén tartották az egészségügyi intézmény Csillag-termében.

A sürgősségi osztály magasabb szintre emelése infrastrukturális fejlesztéssel és eszközbeszerzéssel, a sürgősségi ellátás szakmai színvonalának fejlesztése, az ellátás hatékonyságának és minőségének növelése érdekében – e célokat tűzte ki a pályázó intézmény „A sürgősségi betegellátás javulásáért – fejlesztés veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban” című, TIOP-2.2.2-08/2009-0021 azonosító számú projektjében. A 488.294.509 forint összköltségvetésű beruházáshoz 439 millió forint támogatást nyert el a kórház.

Az osztály felújítása és bővítése 2011 augusztusában kezdődött meg és négy hónapon át tartott. A fejlesztés érintette a kórház „A”, „D” és „E” épületét – a kivitelezők a sürgősségi ellátásnak helyet adó épületrészeket teljesen felújították, új összekötő folyosót építettek, kialakították az S02 folyosóját és akadálymentesítették a sürgősségi osztály helyiségeit. A felújítás és bővítés közel 1500 m2-en zajlott és december elejére készült el.

A projekt keretében beszerzett – szakmailag meghatározó – orvosi gépek és műszerek között szerepel egy digitális mobil röntgen berendezés, mely – Magyarországon elsőként – biztosítja a rugalmas alkalmazhatóságot azzal, hogy a digitális detektor panel behelyezhető a régi röntgen vizsgáló egységek film kazettáinak helyére is, a készített digitális képet pedig wireless küldi a konzol számítógépébe. Emellett két db őrzőmonitort, és központi monitort helyeztek üzembe az osztályon, valamint kialakították a teljes – 8 ágyas – őrzőrendszer műszaki alapfeltételeit http://levitrakamagra.com/.

A sürgősségi helyi laborvizsgálatokhoz új vérgáz analizátort vásárolt a kórház, továbbá két db lélegeztető géppel, defibrillátorral, hordozható ultrahang diagnosztikai készülékkel, altatógéppel és műtőlámpával bővült a sürgősségi osztály eszközparkja.

A fejlesztés eredményeképpen kialakult a teljes egykapus beléptetési rendszer, megvalósult a szolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása a nap 24 órájában, valamint az átépítés megteremtette a lehetőséget a sürgősségi és alapellátási ügyelet integrálására, mely folyamatban van. A projektnek köszönhetően a sürgősségi betegellátás korszerű infrastrukturális körülmények között és modern orvosi eszközökkel biztosítható a megyei kórházban.

A projekt záró rendezvényén dr. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója köszöntötte a megjelenteket és ismertette a projekt főbb adatait. Pogárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés társadalmi megbízatású alelnöke köszöntőjében üdvözölte a kórház sikeres projektjét, majd dr. Márton Dezső, az SBO osztályvezető főorvosa tartott előadást a sürgősségi betegellátó osztály munkájáról és a fejlesztés eredményeiről. A rendezvény végén dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott köszönetet mondott a projektben dolgozóknak és eredményes munkát kívánt a sürgősségi osztály munkatársainak.