• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

Az egyéni és a társadalmi felelősség egyaránt fontos az emlődaganatok megelőzésében, felismerésében – éppen ezért a Csolnoky Ferenc Kórház munkatársai évről-évre támogatják a veszprémi Fagyöngy Egyesület munkáját azzal, hogy csatlakoznak a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezett eseményükhöz és előadásokat tartanak az érdeklődők számára.

A „Séta a nők egészségért” címmel meghirdetett esemény megnyitója alkalmából a Csolnoky Ferenc Kórház orvosigazgatója, dr. Lang Zsuzsanna a korai diagnosztika és a szűrés jelentőségére hívta fel a figyelmet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által publikált adatok megdöbbentőek: 2020-ban világszerte 2,3 millió nőnél diagnosztizáltak mellrákot és 685 ezren haltak a kór következtében; 2020 végén pedig 7,8 millió olyan nő élt a földön, akinél az elmúlt 5 évben mellrákot diagnosztizáltak – jelenleg ez a világ leggyakoribb daganatos betegsége. Mára a nők esetében az emlődaganatos megbetegedések megelőzték a tüdő rosszindulatú elváltozásait.

Dr. Lang Zsuzsanna, orvosigazgató

Magyarországon nyolcezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak évente, és valamivel több mint kétezer nőt veszítünk el – sok esetben csak azért, mert későn fordulnak orvoshoz. Dr. Lang Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra is, hogy az emlőrák kezelése rendkívül hatékony lehet, 90%-os vagy akár magasabb túlélési valószínűséggel, különösen akkor, ha a betegséget korán felismerik. Ám nem csak a nők vannak veszélyben, az emlőrák a férfiak 0,5-1%-nál is előfordul; a nők esetében a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban 100 ezer lakosra 145,3 új emlődaganatos beteget regisztráltak a hazai ellátórendszerben.

A WHO adatai szerint az emlőrákok körülbelül fele olyan 40 éven felüli nőknél alakul ki, akik esetében az életkoron kívül nincs azonosítható kockázati faktor. Ám azzal nem ár tisztában lenni, hogy van néhány olyan életmódbeli tényező, mely rizikót jelent: az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás. Azoknak, akiknek a családjában előfordult már emlőrák kiemelt figyelmet kell szentelniük a szűrésre.

A mellrák nagyon sokféleképpen jelentkezhet, ezért is fontos a rendszeres önvizsgálat. Az elváltozás gyakran fájdalommentes csomóként vagy megvastagodásként érzékelhető a mellben. De az is gyanakvásra ad okot, ha megváltozik a mell mérete, alakja, „gödröcskék”, bőrpír, lyukak vagy egyéb elváltozások észlelhetők a bőrön. A mellbimbó vagy az azt körülvevő bőr megváltozása és/vagy kóros mellbimbóváladék is figyelmeztető jel lehet!

 

 

Fontos, hogy késedelem nélkül forduljanak orvoshoz azok, akik elváltozást észlelnek, még akkor is, ha az nem jár fájdalommal. A késlekedéssel, halogatással időt vesztünk, az időveszteség pedig a terápia eredményességét befolyásolja.

A Csolnoky Ferenc Kórházban rendelkezésre álló diagnosztikai vizsgálatok, a különféle sebészeti és sugárterápiás kezelések, valamint a legkorszerűbb gyógyszeres terápiák a mellrák kezelés valamennyi formáját helyben tudják biztosítani – ezzel esélyt kínálnak a gyógyulásra, túlélésre.  Az intézmény szakorvosai, szakdolgozói pedig mindent elkövetnek azért, hogy az érintetettek meggyógyuljanak, hosszú és minőségi életet élhessenek. Éppen ezért fontos minden 45 és 65 év közötti korban lévő, tünetmentes nő legalább kétévente vegyen részt a Nemzeti Népegészségügyi Központ által szervezett szűrővizsgálaton – életkoruk miatt ugyanis ők vannak leginkább kitéve annak, hogy az emlőrák kialakuljon a szervezetükben.  (Az NNK tájékoztatóját a népegészségügyi szűrésekkel kapcsolatosan itt találja!)

Emlőszűrést végző komplex mammográfiás központok/emlőszűrő állomások listája megtekinthető a következő linkre kattintva: Térképes kereső

Azok, akiknél az önvizsgálat során felvetődik a daganat gyanúja, vagy családi érintettség miatt a javasolt kétéves vizsgálati periódusnál gyakrabban szeretnék elvégeztetni a vizsgálatot, keressék fel háziorvosukat és az általuk kiállított beutalóval jelentkezzenek a Veszprém megyei kórházban mammográfiás vizsgálatra. Ha a szakorvosi vizsgálat beigazolja a tumor létét, akkor a szakszerű kezelés esélyt ad a teljes gyógyulásra.

Azzal, hogy Fagyöngy Egyesület tagjai évről-évre egy séta keretében hívják fel a figyelmet a megelőzés jelentőségére sokat tesznek azért, hogy Veszprém megyében élők sokkal tudatosabban éljenek, figyeljenek az emlőrák jeleire és tüneteire. Fontos, hogy mindenki értse és megértse a korai felismerés jelentőségét, hiszen sokkal nagyobb küzdelem egy előrehaladott betegség gyógyítása, mint az időben felfedezett elváltozás kezelése.

(Forrás: Csolnoky Ferenc Kórház)