• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

A stroke okai között gyakran életmódbeli faktorok és rizikótényezők, köztük dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, szívritmuszavar, magas vérzsírszintek, elhízás, mozgásszegény életmód, stressz húzódnak meg. A stroke megelőzése érdekében törekedni kell ezeknek a rizikótényezőknek a kiiktatására, minimalizálására.

Amennyiben valakinél mégis kialakul a stroke, gyors és szakszerű ellátással a közvetlen életveszély elhárítható, az agyi érkatasztrófa kimenetele jelentősen javítható, és akár tünetmentes állapot is elérhető. Minden elvesztegetett perc csökkenti a stroke-ból való felépülés lehetőségét és mértékét, így a stroke sikeres kezelésének alapfeltétele, hogy a beteg minél hamarabb szakszerű ellátáshoz juthasson.

Ismerje fel a stroke-ot, és lépjen időben!

A maradandó károsodás elkerülése, minimalizálása érdekében fontos, hogy a beteg vagy hozzátartozói, ismerősei felismerjék a stroke-ot, és azonnal hívják a segélyvonalat (Telefonszám: 112).  A stroke klasszikus tünetei között említhető a féloldali gyengeség, a féloldali a végtagzsibbadás, a féloldalt lebiggyedt ajkak, az arc elferdülése, a beszédnehezítettség, a beszédértési nehézség, de előfordulhat hirtelen látásvesztés, kettőslátás, nyelési nehezítettség és szédülés is.

 

Ismét aranyérmes a Csolnoky Ferenc Kórház!

A magas színvonalú stroke-ellátás mellett elkötelezett Angels Kezdeményezés nyomon követi a hazai Stroke Centrumok munkáját, és a kiemelkedően jól működő központokat elismerésben részesíti. A hazai Stroke Centrumok teljesítményét 2016 óta az Angels Kezdeményezés és az Európai Stroke Szervezet (ESO) által életre hívott ESO-Angels díjjal jutalmazzák.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház 2022-ben elnyerte az ESO-Angels díj Arany fokozatát. A Csolnoky Ferenc Kórház, ahol évente körülbelül 1000 stroke-beteget látnak el a legkorszerűbb nemzetközi standardok alapján, már 2021-ben is részesült ebben a rangos szakmai elismerésben.

Az ESO-Angels díj tanúsítja azt, hogy a Csolnoky Ferenc Kórházban a stroke-ellátás kiemelkedően magas színvonalon történik, illetve a kórház dolgozói szakszerűen és elkötelezetten végzik munkájukat.

Gratulálunk a Csolnoky Ferenc Kórház Neurológia és Stroke Osztályán dolgozó munkatársainknak! Köszönjük osztályvezető asszony, dr. Imre Piroska és kollégáinak elkötelezett munkáját! Köszönjük a Sürgősségi Betegellátó Osztály és a Képalkotó Diagnosztikai Centrum munkatársainak is a betegellátás során a hatékony együttműködésüket!

(Forrás: Csolnoky Ferenc Kórház)