• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

Tisztelt Szülők! Tisztelt Hozzátartozók!

A felsőlégúti betegségért felelős kórokozó, az úgynevezett RSV (respiratory syncytial virus) okozta esetszám halmozódásának megfékezésére miatt – járványügyi érdekből – teljes látogatási tilalmat rendelt el a Veszprém Megyei Kormányhivatal a Csolnoky Ferenc Kórház Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Centrumában. A tilalom 2022. december 19-én 15:00 órától 2023. január 09-én 15:00 óráig terjedő időtartamra szól.

Ez azt jelenti, hogy a látogatás (vagyis napi szinten az intézménybe a ki-és bejárás) tilos, ám a kórházi ápolás ideje alatt a szülők kisérőként bent tartózkodhatnak gyermekük mellett.

Mivel a vírus által okozott fertőzésre célzott terápia vagy gyógyszer nincs ezért a Veszprém megyei kórház Központi Sterilizáló és Kórházhigiénés Osztályának vezetője, dr. Bujdosó László arra kéri az intézménybe érkezőket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a megelőzésre: a gyakori kézmosásra, maszkhasználatra, felületfertőtlenítésre, szociális távolságtartásra!  Ez azért is fontos, mert az RSV vírus szilárd felületeken körülbelül 7-8 órán át fertőzőképes marad.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Az elmúlt hónapokban megtöbbszöröződött a légúti tünetekkel kezelt kisgyerekek száma az országban. A felsőlégúti tünetekkel akkor kell azonnal orvoshoz fordulni, ha szapora légzést, zihálást, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögést észlelünk a gyerekeknél. A kora-, vagy újszülöttek esetében az is figyelmeztető jel, ha a táplálás problémát okoz, a kiszáradás veszélye miatt erre külön figyelmet kell szentelni! Kórházi ápolást azok a gyermekek igényelnek, akiknél kialakult a kislégutak súlyos gyulladása és oxigénterápiára, vagy a kiszáradás miatt infúziós kezelésre, esetleg megfigyelésre szorulnak.

A Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Centrum munkatársai az RSV-fertőzésről és a járvány terjedését megakadályozó óvintézkedésekről külön tájékoztatják a pácienseiket és a szüleiket.

(Forrás: Csolnoky Ferenc Kórház, Semmelweis Egyetem)