• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

A koraszülöttek ellátását segítő, az ápolásukat, gondozásukat könnyítő textileket kapott a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati
Centruma.

Puha, minőségi anyagból készült babafészkeket, az ultrahangozáshoz és a lélegeztető, légzéstámogató eszközökhöz tervezett speciális sapkákat és egyéb textíliákat adományozott az intézménynek az Alapítvány az Alapítványokért Plüss Kommandó akciócsoportja. Az adományt dr. Töreki-Vörös Ibolya, a kórház főigazgatója vette át.

 

A LEGELESETTEBB KORASZÜLÖTTEK KAPTAK AJÁNDÉKOT

A Gyermekgyógyászati Centrum neonatológus főorvosa, dr. Tenk Tamás az adományozás apropóján hangsúlyozta: a megyében született mintegy évi 2900 gyermek közül a Csolnoky Ferenc Kórházban nagyságrendileg 1700 újszülött látja meg a napvilágot. A szülészeti ellátásában a megyei kórháznak meghatározó szerepe van, hisz ide kerülnek az idő előtt vagy kis súllyal született, illetve speciális ellátást igénylő újszülöttek. Évente 300-350 kiemelt figyelmet és jelentős segítséget igénylő koraszülöttet, beteg újszülöttet ápolnak a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) szakorvosai, nővérei. Ez a szám már önmagában mutatja a Csolnoky Ferenc Kórház jelentőségét a megyei ellátórendszerben, kiemelt profilja az intézménynek a legsúlyosabb szülészeti betegségek ellátása is.

Heroikus küzdelem az életért

A legsérülékenyebb, legkisebb koraszülötteknek – akik heroikus küzdelmet folytatnak az életért – a szerető, támogató környezet segítő erőt jelent. A szakorvosok és a nővérek az inkubátorban elhelyezett koraszülöttek számára igyekeznek imitálni az anyaméh körülményeit, relatív csendre, sötétre és egy puha, a testet körülölelő közegre van szükségük. Az anyaméhen belül a magzatot folyamatosan védi egy kellemes, természetes közeg, a most kapott babafészkek puha és finom tapintású anyagból készültek, megfelelő módon támasztják meg a kisbabák testét – ez utóbbi funkció nagyon fontos az izomfejlődés, az izomtónus alakulásának szempontjából is.

A Perinatális Intenzív Centrumban töltött időszak egész életükre meghatározó

A Plüsskommandó által átadott méretre szabott, és speciálisan kialakított textilek hozzájárulnak a bőrérzékelés optimális fejlődéséhez, hisz ebben az időszakban nagyon érzékenyek a babák. A fektetés, az öltöztetés, a pelenkázás, a fürdetés és különböző simító érintések kapcsán szereznek információkat saját testük alakjáról, határairól. Éppen ezért fontos, hogy az intenzív ellátás során idegrendszerük, érzékszerveik megfelelő körülmények között fejlődjenek tovább és a lehető leghamarabb utolérjék társaikat a fejlődésben – hangsúlyozta Tenk Tamás. A koraszülötteket hozzávetőleg addig tartják az inkubátorban, míg elérik a 2 kg-ot. A koraszülöttek fejlődése, egészsége szempontjából a Perinatális Intenzív Centrumban töltött időszak egész életükre meghatározó – éppen ezért minden ilyen jellegű segítségnek örülnek a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Centrumának dolgozói, ami a kis súllyal született babák ellátását és ápolását támogatja.

Plüsskommandó

Az Alapítvány az alapítványokért szervezet kuratóriumának elnöke, Nyilka Ildikó szívügyének tekinti a babák, a családok és az intézmények segítését, hiszen csaknem három évtizede az ő lánya is koraszülöttként jött világra. A Csolnoky Ferenc Kórház koraszülöttjei számára átadott közel kétmillió forint értékű csomagok nem csak babafészkeket tartalmaznak, hanem további olyan, textilből készült eszközöket, amik mind-mind a baba fejlődését segítik, illetve megnyugtatják őket, imitálják az anyaméhet és annak biztonságát. Ezek babatámasztók, plüss ölelő kezek, babafészek átkötő sálak, pihentető textil szemüvegek, ultrahangozható sapkák, CPAP sapkák (amelyeket a légzéstámogató eszközökhöz terveztek), valamint a babafészkekhez tartozó lepedők, illetve szoptató párnák.

(Forrás: Csolnoky Ferenc Kórház)