• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
  • +36 88 556-000
  • info@csfk.hu

UROLÓGIAI OSZTÁLY

8200 Veszprém, Kórház utca 1.,
„E” épület, II. emelet

+36 88 556 759
urologia@vmkorhaz.hu

Dr. Gécs Sándor

OSZTÁLYVEZETŐ:
Dr. Gécs Sándor,
osztályvezető főorvos
urologia@vmkorhaz.hu
+36 88 556 750

Komendánné Óvári Anita

FŐNŐVÉR:
Komendáné Óvári Anita
urologia@vmkorhaz.hu
+36 88 556 759

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

A Csolnoky Ferenc Kórház Urológiai Osztályán 20 aktív ágyon gyógyítják a Veszprém megyében élő lakosokat, 7 orvos és 11 nővér áll a betegek rendelkezésére. Az osztály valamennyi, a megyében élő beteg urológiai ellátásáért felel, ily módon több mint 350 ezer lakos ellátását kell garantálnia. A 2019-es éves forgalmi adatok azt bizonyítják, hogy az Urológiai Osztály teljesítménye kiemelkedő, a jelzett időszak alatt 1544 felnőtt és 146 gyermeket műtöttek meg az osztályon, a különféle szakrendeléseket pedig több mint 26 ezer lakos kereste fel.

Az Urológiai Osztály munkatársai a fekvőbeteg-ellátással párhuzamosan a kórházban műtött betegek utógondozása érdekében egy szakambulanciát, ezen túlmenően pedig három különféle szakrendelést üzemeltetnek. Az urológiai szakrendelésen nyílik lehetőség az urológiai betegségek teljes körű kivizsgálására, az andrológiai szakrendelésen a férfi meddőségi zavarok, férfi klimax, merevedési zavarok kivizsgálásával, kezelésével foglalkoznak. Az urodinámiai szakrendelésen a vizelettartási és -ürítési zavarok kivizsgálását végzik.

Az Csolnoky Ferenc Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya a hét minden napján folyamatosan fogadja az ügyeleti időben az azonnali ellátásra szoruló betegeket. Az Urológiai Osztály munkatársai állandó készültségben állnak, a speciális, urológiai ellátást igénylő esetekhez szakszerű segítséget nyújtanak igény esetén.

Tisztelt Betegünk!

Tisztelettel köszöntjük az Urológiai Osztályon. Amennyiben fekvőbeteg-ellátás keretében nyújtott szolgáltatásra érkezett, kérjük, jelentkezzen az „E” épület földszintjén található betegfelvételi irodában, ahol személyes adatainak egyeztetése zajlik.

Készítse elő beutalóját és egyéb dokumentumait, és a felvételi eljárás után jelentkezzen az Urológiai Osztály osztályirodájában, mely az „E” épület II. emeletén található. Az előjegyzett betegek felvételére 9 órától kerül sor.

Milyen dokumentumokra lesz szükség az osztályos felvételkor?

 • az Urológiai Osztályra szóló beutaló (sürgősségi felvétel esetében erre nincs szükség),
 • egy hónapnál nem régebbi laborvizsgálati leletek,
 • műtét előtt elvégzett EKG-vizsgálat eredménye,
 • a belgyógyászati és az aneszteziológiai vizsgálat leletei,
 • rendszeresen szedett gyógyszerek és vérhígító gyógyszerek listája

Fontos tudni: ha vérhígító gyógyszert szed, tartsa be orvosa ezzel kapcsolatos utasítását!

Ha a műtét előtti kivizsgálása nem teljes és a kért vizsgálatokat nem végeztette el, nem tudjuk a tervezett műtétet elvégezni, így nem tudjuk felvenni osztályunkra!

A dokumentumok átadása után foglaljon helyet a váróhelyiségben, arra kérjük, hogy az osztályos nővér érkezéséig várjon türelemmel, aki a betegfelvétel további menetéről, az elhelyezésről tájékoztatja Önt.

Kórtermi elhelyezése után az osztályos orvos kikérdezi Önt betegségei felől, megvizsgálja és kitölti kórlapját, tájékoztatja a várható vizsgálatokról és beavatkozásokról, melyek elvégzéséhez a hozzájárulására lesz szükségünk. Az írásban átadott betegtájékoztató elolvasása után, a beleegyező nyilatkozatot alá kell írnia, amennyiben kérdése van, kérdezze orvosát, illetve az osztályos nővért.

A betegek elhelyezése

Az Urológiai Osztályra érkező betegeket három 2 ágyas és két 4 ágyas komfortos, valamint további két 4 ágyas – kézmosóval felszerelt – kórterembe helyezzük el. Pácienseink részére egy étkezőhelyiséget, valamint TV-szobát biztosítunk.

Az Urológiai Osztály működési rendje

 • 30−6.00 óráig osztályátadás, nővérváltás
 • 00 órától fekvőbeteg-ápolás
 • 30 órától orvosi konzultáció, megbeszélés zajlik
 • 50−8.15 óráig tart a főorvosi vizit
 • 15 órától osztjuk ki a reggelit, ekkor történik gyógyszerosztás, ekkor indulnak egyes vizsgálatok, műtéti előkészítés
 • 30 órától hazatávozó betegek jelentkezzenek az osztályirodában zárójelentéseikért, orvosi leleteikért, ahol azok átvételét alá kell írniuk
 • 30 órától kezdődnek a műtétek a műtéti kiírás szerint
 • 30−14 óra között történnek a viziten elrendelt vizsgálatok, más osztályos konzíliumok, a műtéti előkészítések és a műtéten átesett betegek osztályon fogadása, folyamatos ellátása is
 • 00−13.00 óráig tart az ebédidő,
 • 00 órakor ellenőrzik a testhőmérsékletet a nővérek
 • 00 órakor osztjuk ki a vacsorát
 • 30 órakor osztályátadás, nővérváltás zajlik

Kérjük betegeinket, hogy látogatóikat lehetőség szerint 15 és 18 óra között fogadják, ez az az időpont, mely legkevésbé zavarja a betegellátás menetét. Kérjük betegeinket, hogy a vizitek ideje alatt tartózkodjanak kórtermeikben és ekkor mellőzzék a mobiltelefon, elektromos szórakoztató eszközök használatát!

Hasznos információk

 • Kérjük betegeinket, hogy a műtéti beavatkozás reggelén és vérvétel előtt ne reggelizzenek. A műtőbe kerüléskor semmilyen ékszert nem vihet magával, körömlakkot, rúzst használni nem szabad!
 • Kérjük betegeinket, hogy értékeiket, pénzt, mobiltelefont ne hagyjanak szabadon, mert ezek eltűnéséért felelősséget nem tudunk vállalni. Ha nagyobb értékük van, ezt jelezzék az osztályos nővér felé, aki átvételi elismervény ellenében gondoskodik azok megőrzéséről.
 • Felhívjuk betegeink figyelmét, hogy osztályunkon dohányozni tilos!
 • Felhívjuk betegeink figyelmét, hogy a WC-ben elhelyezett zsinórok nővérhívók, nem vízlehúzók, a WC-t a felette lévő csappal tudja leöblíteni.
 • Kérjük betegeinket és látogatóikat, hogy a fentiek megtartásával és magatartásukkal segítsék elő a kórház és osztályunk rendjének és tisztaságának megőrzését. Amennyiben kérdésük van, forduljanak bizalommal hozzánk.

 

Házirend

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

Az Urológiai Osztály elérhetősége: +36 88 556 759
E-mail: urologia@vmkorhaz.hu
A Csolnoky Ferenc Kórház központi telefonszáma: +36 88 556 000
Nővérszoba 67-59
Osztályiroda 67-56
Vizsgáló 67-58

Kérjük, olvassa el a Házirendet, a felvilágosítással kapcsolatban minden szükséges információt megtalál a szabályzatunkban.

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk, panasz esetén forduljon kezelőorvosához, illetve az osztályvezető főorvoshoz.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Kérjük, ha elégedett volt az ellátással, azt is írja meg nekünk a Vendégkönyvbe vagy az urologia@vmkorhaz.hu e-mail-címre! Köszönjük!

A Csolnoky Ferenc Kórház Urológiai Osztálya az urológiai ellátás csaknem teljes vertikumát biztosítani tudja a lakosság számára, ám van néhány olyan speciális beavatkozás – pl.: daganatos hólyag esetén annak radikális eltávolítása vagy heretumor esetén a hashártya mögötti nyirokcsomók eltávolítása –, melyek ellátására kizárólag az adott beavatkozásra kijelölt országos centrumban van lehetőség. Ezen esetekben az Urológiai Osztály munkatársai tájékoztatják betegeiket arról, hogy a számukra szükséges beavatkozásokat hol kaphatják meg, és segítik őket abban, hogy a számukra szükséges terápiához hozzájussanak a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – szeretnénk kiemelni néhány gyakori, az Urológiai Osztály által végzett fontosabb eljárást, tevékenységet.

 • Daganatsebészeti eljárások

Az urológiai daganatok száma világszerte, így hazánkban is növekszik, az Urológiai Osztály egyik fő profilja az urológiai daganatok kezelése.

 • Rosszindulatú vesedaganatok esetén, nyitott, laparoszkópos radikális veseeltávolítást végzünk (vese zsíros tokkal, szükség esetén mellékvesével, nyirokcsomókkal együtt).
 • Kicsi vesedaganatok esetén szervmegtartó műtétet végzünk, ilyenkor a daganatot ép veseszövetben történő kimetszéssel távolítjuk el.
 • Hólyagdaganatok esetén a daganat nyílt műtéti eltávolítását és a daganat húgycsövön keresztüli, endoszkópos eltávolítását végezzük. A szövettani lelet birtokában az onkoteam döntésének megfelelően további kezeléseket garantálunk, követjük betegeink állapotát és gondozzuk őket a terápiás eljárásrendeknek megfelelően.
 • A korai stádiumban felfedezett prosztatarák esetén radikális prosztata- és ondóhólyag-eltávolítást végzünk, szükség esetén kismedencei nyirokcsomó-eltávolítással együtt. Előrehaladott esetekben palliatív, húgycsövön keresztüli endoszkópos műtéti megoldások jöhetnek szóba, vizeletelvezetést biztosító belső cső felhelyezésével és prosztatarák gyógyszeres kezelésével együtt.
 • Heredaganatok esetén a here radikális eltávolítását végezzük el. Hímvessződaganat stádiumától függő kezeléseket biztosítunk pácienseink számára.
 • A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH) kivizsgálása, gyógyszeres kezelése mellett, amennyiben indokolt, húgycsövön keresztül prosztataműtétet (TURp) végzünk. Lehetőség van bipolaris resectio elvégzésére is.

 

 • Húgyúti köves betegségek terápiája

A húgyutakban található kövek (húgykövek) kemény, kőszerű képződmények, amelyek a húgyutak bármely részén kialakulhatnak, és fájdalmat, vérzést, a vizeletáramlás elzáródását vagy fertőzést okozhatnak.

 • Külső lökéshullám-terápia, ESWL kezelés: ebben az esetben testen kívüli lökéshullámot alkalmazunk, amellyel a húgyúti rendszerben lévő követ zúzzuk, ennek eredményeképpen a kőfragmentumok homok, kő formájában távoznak a vizelettel együtt. Az ESWL kezeléshez szükséges készülék meghatározott időben áll rendelkezésre, általában havonta két-három alkalommal – ez azt jelenti, hogy a beavatkozást előjegyzés alapján, tervezett módon végezzük.

 

 • Endoszkópos, minimális invazivitással járó műtéti beavatkozások

 

A minimálisan invazív beavatkozások során a műtéteket új technológia segítségével végezzük, nagyobb, a testen ejtett minimális vágással vagy anélkül.

 

 • Bőrön keresztüli endoszkópos vesekő-eltávolítás (PCNL): a műtét során speciális endoszkópot, nefroszkópot (vesetükör) vezetünk a vese üregrendszerébe, és a követ egészben, vagy ha az nagyobb, akkor ultrahangos kőzúzóval, lézerrel zúzzuk és a darabokat fogóval távolítjuk el. Ehhez a bőrön alig 1 cm-es metszést kell ejteni.
 • A húgyvezeték endoszkópos vizsgálata (húgyvezeték-tükrözés, ureteroscopia, URS): ezt az eljárást a húgyvezetékben lévő kövek, daganatok, szűkületek és egyéb elváltozások esetén alkalmazzuk egy speciális endoszkóp segítségével, melyet a húgycsövön keresztül vezetünk a vesevezetékbe. A beavatkozás során a köveket fogóval/kosárral távolítjuk el vagy ultrahanggal/holmium lézerrel zúzzuk szét. Daganatos elváltozás gyanúja esetén – a szövettani mintavételt követően – a rosszindulatú elváltozások eltávolítását is elvégzik az osztály munkatársai.
 • Húgyhólyagkő endoszkópos eltávolítása: a beavatkozás során a követ húgycsövön keresztül elektrohidraulikusan, ultrahanggal (UH), lézerrel, mechanikusan zúzzuk szét és a törmelékeket eltávolítjuk. Ha a fenti módszerekkel a kövek nem távolíthatók el, akkor lehetőség van a kövek nyílt műtéti eltávolítására is.

 

 • A férfi nemi szervek megbetegedései esetén alkalmazott eljárások

A férfi nemi szervek betegségei esetében az Urológiai Osztály gyakran végez fitymaszűkületet, vízsérvet, herezacskó visszértágulatát korrigáló műtéteket. Daganatos megbetegedések gyanúja esetén, ultrahang vezérelte célzott biopsziák, valamint testüregi letokolt folyadékok UH vezérelte drenálására is van lehetőség.

 • Gyermekurológiai műtétek

Az Urológiai Osztály szakorvosai speciális tudásuk révén a gyermekurológiai beavatkozások terén is nagy gyakorlattal rendelkeznek. A beavatkozások köre tág: fitymaszűkület, rejtett here, kongenitális sérv, vízsérv, húgycső- és egyéb fejlődési rendellenességek, gyermekkori veseüregrendszeri tágulatok és kövek műtéti megoldásait nyújtják a Veszprém megyében élő kiskorúak számára. Ilyen esetekben a gyerekek a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Osztályán fekszenek, a műtétet viszont az Urológiai Osztály szakorvosai végzik el.

Az elmúlt több mint ötven évben az Urológiai Osztály szakorvosai, szakdolgozói számos hazai tudományos kongresszuson rendszeresen részt vesznek, alkalmanként előadóként is szerepelnek, mindemellett tudományos közleményeket jelentetnek meg különféle szaklapokban. Az elmúlt évtizedek alatt a Csolnoky Ferenc Kórház Urológiai Osztálya több alkalommal szervezett tudományos ülést, eseményt. Volt arra is példa, hogy a szakorvosok munkáját nemzetközi színtéren is elismerték, jutalmazták, így például 1997-ben a Budapesten rendezett IX. Urológiai Video Világkongresszuson egy új műtéti technika bemutatásával harmadik díjat nyertek el.

Ahogy azt az Urológiai Osztály történetéből kitűnik, az osztály szakorvosai kiemelt figyelmet fordítottak a szakmai utánpótlás nevelésére, számos fiatal orvos szerzett urológiai szakképesítést az intézmény falain belül. A Csolnoky Ferenc Kórház Urológiai Osztálya kiváló képzőhely, ezt bizonyítja az a tény is, hogy a felkészült, jól képzett szakemberek külföldön is megállták, megállják a helyüket.

Az Urológiai Osztály közösségének, dolgozóinak kórházi megbecsülését is jelzi, hogy az 1991 óta odaítélhető legmagasabb szintű kórházi kitüntetést, a Csolnoky Ferenc emlékérmet eddig 7-en, a 2011-ben létrehozott Csillag-díjat és Kossuth Zsuzsa-díjat 1-1 munkatársuk kapta meg.

A Csolnoky Ferenc Kórház Urológiai Osztálya 1967. január 1-jén kezdte meg működését, az osztály vezetésére dr. Megyeri István kapott felkérést, a főnővér Berta Ferencné volt. Az osztályvezető főorvoson kívül még három orvos – dr. Lukács Tibor, dr. Sztojcsev Stefán és dr. Hajas Gyula – kezdte el szisztematikusan megszervezni a megyében élő lakosok urológiai ellátását. Kezdetekben a fekvőbetegek mellett a járóbetegek ellátása is az osztályon dolgozó orvosokra hárult. A mostoha körülmények, kezdetleges infrastruktúra ellenére az osztály orvosai dr. Megyeri István főorvos úr ambicionálására és spontán késztetésből is mindig igyekeztek a korszerű módszereket, új műtéti és diagnosztikai eljárásokat bevezetni és megvalósítani. Ez ma sincs másképp, a dr. Gécs Sándor osztályvezető által irányított Urológiai Osztály is törekszik arra, hogy a lehetőségek és rendelkezésre álló erőforrások mentén a lehető legkorszerűbb és leghatékonyabb ellátást nyújtsák a megye lakosai számára

AZ UROLÓGIAI OSZTÁLY TÖRTÉNETE

A veszprémi kórház Urológiai Osztályának megnyitása (1967. 10. 01.) hosszú és fáradságos munka eredménye volt. A megye egészségügyi vezetői már jóval az osztály indulása előtt felismerték, hogy a lakosok hatékony gyógyítása érdekében fontos az urológiai ellátás garantálása, ezért már 1959-ben felajánlották dr. Megyeri Istvánnak – aki akkor az 1942-ben alapított, dr. Zoltán Ernő vezette szombathelyi urológiai osztályon dolgozott –, hogy telepedjen le Veszprémben és szervezze meg ezt a kórház keretein belül. Megyeri főorvos úr először az urológiai járóbeteg-ellátáshoz szükséges feltételek megteremtéséhez és ezzel párhuzamosan a tüdőgondozóban a húgyúti tuberkulotikus betegek gondozásához fogott hozzá.

A táskájában hordott hosszú üvegtartóban egy „meleg fényű” cisztoszkópot (hólyagtükröt) hordott, amelyet formalinba áztatott vattával sterilizált. Amikor a sebészetre vagy belgyógyászatra hívták konzíliumba, helyben tükrözte meg a betegeket, egy zseblámpaelem szolgált a hólyagtükör áramforrásaként. A húgyúti kövek eltávolítását a kórház sebészeti műtőjében végezte, míg a betegek többségét a szombathelyi urológiára küldte.

Később, 1963-ban a Veszprém Megyei Kórházban jelentős ágyszámbővítést hajtottak végre, a terv része volt az Urológiai Osztály elindítása is, ezért szakorvosi állást hirdetett meg az intézmény, ketten jelentkeztek: dr. Palásti Ernő és dr. Mészáros István is pályázott a pozícióra, ám amikor Veszprémbe érkeztek, kiderült, hogy az osztály még nem működik, így másutt folytatták pályafutásukat. Egy évvel később, 1964 őszén felépült a jelenlegi ötszintes „A” épület, itt kapott helyet a sebészet, a baleseti sebészet, a diagnosztika és igazgatás is.

Dr. Lukács Tibort 1964-ben nevezték ki az urológiai osztályra, de a részleg építésének munkálatai még zajlottak, ezért 1967-ig a sebészeti osztályon dolgozott, itt látta el az urológiai betegeket. Az 1904-ben átadott, kezdetben sebészeti osztálynak, majd 1933-tól a nőgyógyászatnak és a radiológiának helyet adó épület emeletén zajló átalakítások után 1966-ban megnyílt a szemészeti és fül-orr-gégészeti osztály, majd 1976. január 1-jén a földszinten pedig 40 ággyal az urológiai osztály.

 Osztályvezető: Megyeri István 1967. 01. 01.−1988. 12. 31.

Az osztály vezetésével dr. Megyeri Istvánt bízták meg, a főnővér Berta Ferencné, Panni lett, aki 1979-ig látta el a főnővéri teendőket (ezután intézetvezető főnővér lett), feladatát Kincses Irén vette át.

Az osztály indulását követően Megyeri István főorvos úron kívül három orvos – dr. Lukács Tibor, dr. Sztojcsev Stefán és dr. Hajas Gyula – dolgozott az osztályon. (Hajas doktor úr 1967 áprilisától 1975 decemberéig dolgozott az osztályon, majd háziorvosként folytatta pályafutását.) Hétfőn, szerdán, pénteken délelőtt végezték a műtéteket, valamint ezeken a napokon délután 15−19 óra között és kedden, csütörtökön, szombaton délelőtt folyt a szakrendelés.

A szakrendelő a városközpontban, a kórháztól körülbelül 10 percnyi járásra helyezkedett el, a járóbeteg-rendelést a 4 orvos látta el, ingáztak az osztály és a rendelő közt. Már az Urológiai Osztály a megalakulásától kezdve önálló ügyeleti szolgálatot is adott, így a nyári szabadságok idején nem volt ritka, hogy az orvosok – a napi munka mellett – havonta 13−15 napot ügyeltek, mindemellett (adminisztrátor hiányában) a kórlapokat és zárójelentéseket is ők írták, kézzel.

Ma elképzelhetetlen, de abban az időszakban az egész kórházban csak egy sebésznek, dr. Fülöp Lászlónak volt aneszteziológusi szakvizsgája, ezért dr. Lukács Tibor és dr. Sztojcsev Stefán az akkor létező „legmagasabb továbbképzési szintű anaesthesiologiai jegyzet” alapján altatták el a beteget, majd rábízták egy anaesthesiologiai asszisztensnő gondjaira, elmentek bemosakodni, majd operáltak és/vagy asszisztáltak.

Az osztály orvoslétszáma 1969. szeptemberében kibővült, ekkor érkezett a kórházba dr.

Fehér Gabriella és dr. Rektor Tamás (aki 1977. év végéig dolgozott az osztályon, és ezután háziorvos lett). Majd 1970-ben csatlakozott az urológusok csapatához dr. Rózsahegyi József (aki 1974-ben váltott, az Orvostovábbképző Intézet Urológiai Klinikájára került, kandidátusi tudományos fokozatot szerzett, majd a BM kórház urológiai osztályának vezetője lett).

Pár évvel később, 1977-ben az Urológiai Osztály munkatársa lett még dr. Borbás László sebész szakorvos is, Dombóvárról érkezett és nyugállományba vonulása után is – 2012 év végéig – a kórházban dolgozott. Dr. Virga László a Csolnoky Ferenc Kórházban szerezte meg urológus szakorvosi képesítését, később (1987 novemberében) elhagyta a kórházat, és háziorvosként folytatta pályafutását.

Voltak néhányan, akik csak rövid időt töltöttek el a megyei kórház urológiai részlegén, így például dr. Szabó Béla, aki 1981 októberében érkezett, majd három hónap múlva a sebészeti osztályon folytatta hivatását, érsebészként dolgozott tovább. Hasonlóan kevés időt, egy hónapot töltött 1984-ben az osztályon dr. Tátrai Lajos.

A jelenlegi osztályvezető főorvos, dr. Gécs Sándor 1984-ben érkezett a Veszprém megyei kórházba, ez idő tájt (1985 októberében) a kórház belgyógyászati osztályáról „igazolt át” az urológiára dr. Koch András, aki 22 éven át gyógyított az intézményben. (Koch doktor 2007-ben a pápai urológiai osztály vezetésére kapott felkérést, és annak megszűnése után Ausztriába ment dolgozni.) Dr. Kiss Attila a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elvégzése után 1986 szeptemberében érkezett az osztályra, és azóta is itt dolgozik, jelenleg az osztályvezető megbízott helyettese.

Osztályvezető: dr. Lukács Tibor 1989. 01. 01.−2004. 12. 31.

Dr. Megyeri István főorvos úr 1988. év végén távozott az osztály éléről, nyugállományba vonult, ekkor dr. Lukács Tibor vette át tőle a stafétabotot, munkáját 1989-től Debreczeni Istvánné, Klári segítette osztályvezető főnővérként. Az Urológiai Osztály főműtősnője Hóbor Lajosné (Csomi) 1991-ben a központi műtőblokk főműtősnője lett.

Az Urológiai Osztály stabil orvosállománya dr. Nagy Sándorral bővült 1997-ben, aki a Farkasgyepűi Megyei Tüdőgyógyintézetből került az osztályra és lett urológus szakorvos. Majd egy újabb ifjú kolléga érkezett az osztályra 2002. decemberben, dr. Dirner Zoltán 2006. 11. 30-ig dolgozott az osztályon, ezután Németországba ment, ahol később aneszteziológusként dolgozott tovább.

Tizenhat évi megbízatás után 2004. december 31-én dr. Lukács Tibor nyugállományba vonult, de továbbra is az osztályon dolgozott 2014. áprilisáig, tudásával, szakmai tapasztalatával segítette az osztály munkáját.

 Osztályvezető: dr. Gécs Sándor 2005. 01. 01−

Ekkor, 2005 januárjában került az osztály élére dr. Gécs Sándor, aki azóta is ellátja az osztályvezetői feladatokat. Dr. Tóth Péter urológus szakorvosjelölt 2006. 06. 19. és 2008. 03. 01. között dolgozott az osztályon, majd az urológiai szakvizsga megszerzése után Svédországba távozott. Az osztály növekvő életkorú orvosállományán javított, hogy két fiatal szakorvosjelölt, dr. Sebesi József (2008. 12. 02-án az Esztergomi Kórházból) és dr. Seres Zoltán (a Zalaegerszegi Kórházból 2010. 11. 08-án) érkezett a Csolnoky Ferenc Kórházba, mindketten itt szerezték meg urológiai szakvizsgájukat. Az osztály főnővére, Debreczeni Istvánné 2011-ben nyugdíjba vonult, ettől kezdve Komendáné Óvári Anita lett az osztályvezető főnővére.

A fiatal szakorvosok képzésében jelentős szerepet vállalt régen és napjainkban is a kórház: dr. Szikszai Adél, dr. Szalontai János rezidensként érkeztek és szakorvosjelöltként hagyták el az intézményt.

Az Urológiai Osztály alapító orvosai közül dr. Sztojcsev Stefán 2020. áprilisában, 57 évnyi munka után fejezte be gyógyító tevékenységét, csaknem egy időben vele együtt távozott dr. Sebesi József is, aki közel 12 éves urológiai osztályos tevékenység után azon év szeptemberében hagyta el az intézményt. Szerencsére 2020 júniusában egy újabb rezidens, dr. Varga Bálint érkezett osztályunkra és azon év decemberében egy másik szakorvosjelölt, dr. Repáruk József is az orvosi kart erősíti.

Jelenleg az osztályvezető dr. Gécs Sándor főorvos, az osztályon dolgozó orvos kollégái: dr. Kiss Attila főorvos, dr. Seres Zoltán szakorvos, dr. Fehér Gabriella főorvos, dr. Nagy Sándor adjunktus, dr. Varga Bálint rezidens és dr. Repáruk József rezidens

 Mérföldkövek – innovatív szemlélettel a hatékony gyógyítás érdekében

A kezdeti időszakban az osztálynak saját műtője és röntgenberendezése volt, ugyanakkor egyetlen helyiség szolgált vizsgáló, raktár és iroda céljára. A folyamatosan bővülő – 4, 6 majd 7 ágyas – kórtermekben csak kézmosásra volt lehetőség, a folyosó végén, a műtő bejárata mellett volt a női és a férfi fürdő. Az osztály része volt még egy nővérszoba, főorvosi, orvosi szoba és egy teakonyha.

A mostoha körülmények, kezdetleges infrastruktúra ellenére az osztály orvosai dr. Megyeri István főorvos úr ambicionálására és spontán késztetésből is mindig igyekeztek a korszerű módszereket, új műtéti és diagnosztikai eljárásokat bevezetni és megvalósítani. Ám az akkor újnak és korszerűnek számított módszerek közül néhány felett már eljárt az idő, és ma már a szakmai archívumba kerültek. Megyeri főorvos úr az országban az elsők között szervezte meg az akkor még nagyobb számban előforduló vesetuberkulotikus betegek gondozását. A járóbeteg-ellátásban külön gondozták a krónikus vesegyulladásban, húgyúti kövességben és urológiai daganatban szenvedő betegeket.

1968 – az országban elsők között vezették be a hasfalon át történő nyílt prosztataeltávolító műtétnél a hólyagfal elsődleges zárását zárt rendszerű hólyagöblítéssel. Ezzel a módszerrel a kórházi ápolási idő 21,5 napról 10,5-re, a műtéti szövődmények aránya 80%-kal csökkent.

1970 – az országban az elsők között alkalmazták a gáttájéki prosztataszövettani mintavételt a prosztatarák diagnosztizálására. A Wim−Silverman-tűvel végzett kettő mintavételt később felváltotta a Tru-Cut tűvel végzett 6 darabos mintavétel.

1971 – ekkor kezdték alkalmazni az alsó végtagok nyirokereinek festését (bipedalis lympfografia) a prosztatarákos és heredaganatos betegek nyirokrendszeri áttéteinek kimutatására. [A komputertomográfia (CT) bevezetésével ez a módszer fölöslegessé vált, ma már csak orvostörténeti jelentősége van.]

1972 – közel ötven évvel ezelőtt kezdték el alkalmazni azokat az endoszkópos eszközöket, melyek a prosztata- és hólyagbetegségek gyógyítását, a húgycsövön keresztüli műtét elvégzését tették lehetővé. A nyílt műtétek helyett elvégzett endoszkópos beavatkozások nyomán a kórházi kezelés ideje jelentősen lerövidül, a műtét utáni szövődmények száma csökken, és ez a fajta beavatkozás kisebb megterhelést jelent a beteg számára. Manapság a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás műtéti kezelésére túlnyomóan csak ezt a módszert alkalmazzuk.
Szintén ekkor, 1972-ben, a Veszprém megyei kórházban az országban elsők között indították el az andrológia szakrendelést a meddő házaspárok kivizsgálása érdekében – a szakmai eredmények megosztása érdekében 1974-ben egy országos andrológiai tudományos ülést rendezett az Urológiai Osztály. Szintén ebben az évben az urológiai klinikától átvették a húgykövek ultra-mikrokémiai analízisének módszerét.

1974 – a régióban elsőként alkalmazták a veseelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére a peritonealis dialízist, amelyet 1983-ig végeztek, és ezután ezt a feladatot átvette a Csolnoky Ferenc Kórház I. számú Belgyógyászati Osztálya.

1983 – ebben az esztendőben volt először lehetőségük használni új eljárásként a prosztata húgycsövön keresztül történő fagyasztását (prosztatakriokausztika), műtétre nem alkalmas jóindulatú prosztatamegnagyobbodás vagy prosztatarák okozta vizeletrekedés miatt – ám ez az eljárás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

1987 – a Csolnoky Ferenc Kórházban ekkor indult el a gyermekurológiai ellátás, az ellátási portfólió bővítése érdekében dr. Fehér Gabriella jártasságot szerzett ezen a szakterületen a Heim Pál gyermekkórház dr. Tóth József által vezetett Gyermekurológiai Osztályán. Ezt a speciális ellátást a Dunántúlon azóta is egyedülálló módon Fehér doktornő biztosítja az urológia keretein belül, ebben a térségben más intézményben urológusként nem foglalkoznak gyermekurológiai betegségekkel. Számos korszerű műtéti megoldást és diagnosztikai módszert vezettek be az osztályon, amelyek a kis betegek hatékonyabb gyógyulását teszik lehetővé.

1988 – dr. Lukács Tibor főorvos 1984−1987 között a Jemeni Arab Köztársaság fővárosában, Szanaában dolgozott, sok új és hasznos szakmai tapasztalattal tért haza, ennek köszönhetően a megyei kórház Urológiai Osztályán ekkor végeztek először vesedaganat radikális eltávolítását hasüregen keresztül (transperitonealis úton) történő feltárásból. Ekkor alkalmazták először a kiterjesztett veseműtéteknél az érrendszeren keresztüli hűtést, ezt tette lehetővé azt, hogy 30 perces veseverőér-leszorítás mellett vesekárosodás nélküli műtéteket végezhessenek. Ez a módszer különösen hasznos volt, amikor rosszindulatú vesedaganat esetén nem az egész vesét, hanem csak annak daganatos részét távolítottak el. Ez a módszer az elektív indikációban a világon is úttörőnek számított, a csak 2000 után terjedt el és vált ajánlottá a napi gyakorlatban. Napjainkban – mivel a vesedaganatok 50−60%-a korai stádiumban, egyéb irányú hasi ultrahangvizsgálat révén véletlenszerűen kerül felfedezésre – nagyobb arányban végzik ezeket a beavatkozásokat, mint korábban.

Lukács főorvos úr Jemenben találkozott dr. Tóth Csabával, aki akkor a szentesi kórház urológia osztályvezető főorvosa volt (majd később a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikájának professzora lett). Ő honosította meg Magyarországon a vesekövek perkután, endoszkópos eltávolítását. A kiváló szakmai kapcsolat lehetőséget teremtett arra, hogy dr. Sztojcsev Stefán elsajátíthassa a vesekő-eltávolítás speciális módszerét – így 1988-ban az Állami Biztosító és a Balatonfűzfői Nitrokémia üzem által megvásárolt endoszkópos eszköz révén elindult Veszprémben is a perkután vesekő-eltávolítás, amely forradalmasította a vesekősebészetet, háttérbe szorítva a nyílt műtéteket.

1991 – a Csolnoky Ferenc Kórházban lezajlott az első olyan hólyageltávolító műtét, melynek során az új hólyagot vékonybélből képezték és a húgycsővel egyesítették – ezzel érték el a természeteshez hasonló vizelettárolást és vizeletürítést. Ebben a műtétben dr. Jilling Ádám adjunktus úr volt az osztály segítségére, aki a Pécsi Orvostudományi Egyetem Urológiai Klinikáján dolgozott. Korábban ilyen műtéteknél a vesevezetékeket a vastagbélbe (szigmabélbe) ültették, ám ennek a módszernek sok hátránya volt – rontotta a betegek életminőségét és csökkentette a várható élettartamát. Ugyancsak ekkor végezte az első inkontinenciagátló Stamey-műtétet az osztályon Jilling Ádám adjunktus úr.

Szintén ebben az évben, 1991-ben dr. Sztojcsev Stefán főorvos úr a Homburg/Saari Egyetem Urológiai Klinikáján járt vendég operatőrnek kérte fel Eduard W. Becht főorvost – aki később 1994-ben professzor lett –, és végezték el az Urológiai Osztályon az első prosztatarák miatti radikális prosztataeltávolítást.

1992 – egy új, a vizeletáramlást mérő készüléket kapott az osztály, mely azóta segíti a vizeletürítési zavarban szenvedő betegek kivizsgálását. Ez az év egy másik, szakmai szempontól kiemelkedően fontos eseményről is nevezetes, ekkor nyílt először lehetőség a vese- és húgyvezetékkövek testen kívüli lökéshullámú kezelésére (ESWL). Az ehhez szükséges mobil készülék lényegesen megváltoztatta a húgyúti kövek kezelési stratégiáját. Azóta a kövek 75%-át ezzel a módszerrel távolítjuk el, ami a korábbihoz képest jóval kisebb megterhelést jelent a betegek számára.

1993 – ebben az évben kapott az osztály egy ultrahangkészüléket, amely szintén forradalmi változást jelentett a szakmai munkában. Számos korábbi, a beteg számára fájdalmat, kellemetlenséget okozó vizsgálat elkerülhetővé vált, a modern diagnosztikai eszköznek köszönhetően javult a betegségek korai felismerésének lehetősége. Az osztály dolgozói annyira megkímélték ezt a készüléket, hogy 2021-ben is még ezzel a készülékkel végzik a műtéti beavatkozások egy részét.

1995 – ezen év tavaszán, márciusban jelentősen javultak a minőségi ellátáshoz szükséges feltételek az osztályon – a kórház rekonstrukciójakor elkészült Urológiai osztály átköltözött az „E” épültbe, az immár 50 ágyas egység az új szárny második emeletén kapott helyet. A költözés után a 42 felnőtt ellátását biztosító aktív ágy mellett további 8, kifejezetten gyermekek részére fenntartott urológiai ágy is helyet kapott. Itt már a betegek 2, 4 és 5 ágyas kórtermekben gyógyulhattak, melyek többségéhez már saját, mellékhelyiséggel felszerelt fürdőszoba tartozott. Az osztályon kellő számú és jól felszerelt vizsgáló, kezelőhelyiség, kulturált betegfogadó, betegétkező, nővérszoba és orvosi szoba állt rendelkezésre. A korábbi saját műtő helyett egy európai szintű, zsilipes rendszerű, légkondicionált központi műtőblokkban végezhették a hét minden napján az endoszkópos – és még két napon a nyílt – műtéteket, valamint ezeken kívül további két napon gyermekurológiai beavatkozásokat. Ezt követően jelentősen megemelkedett a felvett betegek és az elvégzett beavatkozások, műtétek száma is.

1996 – az előrehaladott vesedaganatos betegeknél ebben az évben alkalmaztak először a műtét után immuno-kemoterápiát. Ez az év egy más, az adminisztráció szempontjából lényeges és fontos változást is magával hozott: ekkor indult el az a számítógépes rendszer, mely egységessé tette a betegdokumentációt. A szoftver bevezetése számos előnnyel járt, de egyúttal lényegesen több adminisztrációs terhet rótt a dolgozókra. A számítógépek, nyomtatók beszerzésében sok segítséget kapott az osztály külső támogatóktól, így a Beurer veszprémi vállalatától és a Budapest Banktól. A Veszprém megyei urológiai ellátás javítása céljából dr. Lukács Tibor és dr. Sztojcsev Stefán létrehozta a Pro Urológia Alapítványt, mely segítségével azóta is több műszert, a betegellátását javító eszközt sikerült vásárolni. Műtősnőink kiemelt figyelmet fordítanak eszközeink, berendezéseink megóvására, teszik mindezt azért, hogy minél hosszabb időn keresztül segíthessék a gyógyító munkát.

1998 – a jelenlegi osztályvezető főorvos, dr. Gécs Sándor az Amerikai Magyar Orvosszövetség támogatásával 2 hónapot töltött az Amerikai Egyesült Államokban, Buffalóban, ahol korszerű endourológiai eljárásokat tanulmányozott. Annak érdekében, hogy az osztály szakmai profilját bővíthesse 2000-ben – a Német Urológus Társaság ösztöndíjával – ,az Ulmi Orvostudományi Egyetem Urológiai Klinikáján, Hautmann professzornál töltött el három hónapot a radikális urológiai műtétek tanulmányozásával. Ebben az évben vezettük be osztályunkon a külföldi tapasztalatok alapján a műtétek előtti egységes betegtájékoztatási rendszert.

2000 – az ezredfordulón a már meglévő UH-készüléket invazív beavatkozásokra, veséből történő szövettani mintavételre, vese üregrendszerébe vizeletelvezető cső behelyezésére is elkezdték használni a szakorvosok. Ebben az évben a gyermekek ellátására szolgáló ágyak átkerültek a kórház Gyermekosztályára, ám a beavatkozásokhoz szükséges tudást, szakértelmet továbbra is az Urológiai Osztály munkatársai garantálják intézményen belül.

2006 – több kiemelt jelentőségű esemény is ehhez az esztendőhöz köthető. Dr. Fariborz Bagheri, a Pécsi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának orvosa és dr. Koch András először végezték el a Csolnoky Ferenc Kórházban laparoszkóppal egy vesecisztafal eltávolítását (vesecisztafal-resectio). Ebben az évben sikerült beszerezni a nyílt műtétek végzését jelentősen megkönnyítő, akár egy nagy műtét végzését két ember számára is lehetővé tevő sebészeti önfeltáró rendszert, amelyet azóta is használunk. A Pannon Egyetem támogatása révén egy videóprojektor segítségével lehetőség nyílt az osztályon távoktatásokat tartani és digitális radiológiai képeket is meg tudtak tekinteni az osztály munkatársai.

2007 – megérkezett az Urológiai Osztályra az Európában akkor legkorszerűbbnek tartott urológiai ultrahangkészülék a „Pro Urológia” Alapítvány támogatásának köszönhetően. A modern diagnosztikai eszköz, mely a hasi vizsgálófej mellett már a here és egy további, a végbélen keresztüli prosztatavizsgálatra is alkalmas vizsgálófejjel rendelkezett. Ennek köszönhetően pontosabb, célzott szövettani mintavételre és korai stádiumban észlelt prosztatarák felfedezésére nyílt lehetőség. Ez azért is fontos, mert az operálható állapotban észlelt elváltozás műthető, a daganat eltávolítható és a betegek életesélye ezáltal növelhető. A pontosabb mintavételi technikának köszönhetően 2007 után lényegesen magasabb számban végezhettek radikális prosztataeltávolító műtétet a szakorvosok.

Erre az évre datálható az Urológiai Osztályon az első laparoszkópos herevisszértágulat-műtét is, ez az eljárás ma is a műtéti megoldások egyike az osztályon.

Ez az esztendő nem csak a sikerekről szólt, 2007. április 1-jén a kormány egészségügyi reformja alapvetően megváltoztatta az Urológiai Osztály helyzetét és lehetőségeit, az aktív ágyak száma 42-ről 20-ra csökkent, amely maga után vonta a személyzet, nővérlétszám, a felhasználható gyógyszerkeret csökkentését és ezzel az osztályra felvehető betegek számát is. Ennek következtében a megyében élőknek hosszabb várakozási idővel kellett kalkulálniuk, ráadásul a helyzet tovább romlott, amikor a Pápai Kórház urológiai osztálya is megszűnt. A Csolnoky Ferenc Kórház dolgozóira így még nagyobb teher hárult, mely azóta is nehezíti a mindennapi munkát.

Szintén ekkor, 2007-ben megünnepelték az osztály fennállásának 40. évfordulóját is, sajnos az ez alkalomból szervezett rendezvényen az Urológiai Osztály alapítója, dr. Megyeri István főorvos úr már nem lehetett jelen, az esemény előtt nem sokkal hirtelen elhunyt. Az akkor tartott országos tudományos rendezvényen a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Urológiai Klinikájáról Hamvas Antal tanár úr, a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikájáról Flaskó Tibor tanár úr, a Pécsi Egyetem Urológiai Klinikájáról Farkas László professzor úr, a Szegedi Egyetem Urológiai Klinikájáról Pajor László professzor úr tartott előadást a Csolnoky Ferenc Kórház szakorvosaival együtt.

2011 – ekkor egy újabb betegdokumentációs rendszert vezettek be a kórházban, mely mind a járóbeteg-ellátásban, mind a fekvőbeteg ellátásban tovább növelte a dolgozók adminisztrációs terheit.

2014 – a Csolnoky Ferenc Kórházban minőségi változást eredményezett a 2014-ben elindult és 2015-ben befejeződött központi műtőblokk-rekonstrukció. A felújítás ideje alatt az osztályon lévő kis műtőben zajlott az összes urológiai beavatkozás, ami nehézséget okozott a dolgozóknak, és némiképp korlátozta az elvégezhető műtétek számát is. Ezt követően azonban a megújult műszerpark révén újabb műtéti eljárások bevezetésére nyílt lehetőség, így például húgycsövön keresztüli hólyagdaganat- és prosztataeltávolításra, úgynevezett bipoláris technikával. Valamint a központi műtőben felszerelt monitorok, videokamera segítségével könnyebb lett a fiatal kollégák oktatása, és kényelmesebbé váltak a műtétek az operatőr számára. Ettől kezdve áll rendelkezésre az úgynevezett Holmium lézer, mely segítségével bizonyos húgyvezeték- és vesekövek könnyebben zúzhatók, és eltávolításuk nagyobb sikerrel jár. A központi műtőrekonstrukció keretén belül az osztály kapott egy teljes laparoszkópos eszközkészletet, így 2014-ben elindulhatott a laparoszkópos veseeltávolítás, vese- és húgyvezeték-eltávolítás, vesemedence-plasztika és a vese szervmegtartó műtétei is – az eszköz használatának tanításában önzetlen segítséget nyújtott dr. Szepesvári Zsolt, a győri Petz Aladár Kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

2016 – a Szövetség az Egészséges Veszprémiekért Egyesület és Veszprém város önkormányzata, az általuk kezdeményezett Egészség útja rendezvényére felajánlott bevétellel támogatta az Urológiai Osztályt, így egy új, a 2007-ben vásárolt ultrahangkészülékhez tartozó, ám időközben amortizálódott végbélultrahangfejet tudott vásárolni a kórház.

Ez az év arról is nevezetes volt, hogy a Csolnoky Ferenc Kórház Urológiai Osztálya rendezte a Magyar Urológus Társaság Dunántúli Urológus Szekciójának éves vándorgyűlését Tihanyban –nagy sikerrel.

2017 – az Urológiai Osztály fennállásának 50 éves évfordulójának dátuma, az ennek apropóján szervezett tudományos ülésen részt vett a Magyar Urológus Társaság elnöke, dr. Buzogány István tanár úr, az urológiai szakmai kollégium elnöke, Nyirády Péter professzor úr és Romics Imre professzor úr is. Ezen a rendezvényen beszámoltunk az elmúlt ötven év eredményeiről, és dolgozóink ismertették az osztály tevékenységét. A rendezvényt a Veszprémi Petőfi Színház művészeinek műsora is színesítette.

2018 – ebben az évben az Urológiai Osztály orvosainak száma 6-ra csökkent, emiatt megszűnt az Urológiai Osztályon az ügyeleti ellátás: sürgős esetben a kórház Sürgősségi Osztályára kerülnek az azonnali ellátást igénylő urológiai betegek is, amennyiben szakorvosi ellátásra van szükség, akkor telefonon értesítik kollégáinkat, akik rendelkezésre állnak. Sajnos ezzel egy időben a nővérek és műtősnők létszámát is korlátozták – az Urológiai Osztály munkatársai mindezek ellenére is igyekeznek helytállni a mindennapi munkában.

2020 – a Covid-19-vírus miatti pandémia az Urológiai Osztály tevékenységét tovább szűkítette, csak a daganatos és sürgős betegek ellátására volt lehetőség, így a műtéti beavatkozások száma a korábbi évekhez viszonyítva azok 70%-ára esett vissza. Ez év nyarán az urológiai szakrendelés gazdagodott egy régóta óhajtott ultrahangkészülékkel, mely a 27 éve használt „öreg” készüléket váltotta le. Az ultrahang rendelkezik hasi, lineáris és végbélfejjel, így minden urológiai szerv, vese, hólyag, here és prosztata is vizsgálható egyszerre a szakrendelésen.

2021 – folytatjuk…

Csolnoky Ferenc gondolatának megfelelően − „…Amit tehettem, mindenkor jó szívvel és készséggel cselekedtem…” – osztályunk több mint 50 éves fennállása során mindig látható volt az előbbre való haladás, a jóra való törekvés, a lehető legjobb betegellátás nyújtásának igénye, még akkor is, ha a körülmények ezt nem mindig tették lehetővé. Elődeink kitartó munkájának példája áll továbbra is szemünk előtt, ahogy azt gróf Széchenyi István mondta: „Csak a múlt megbecsülésén épülhet fel a jelen.”