• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
  • +36 88 556-000
  • info@csfk.hu

SZEMÉSZETI OSZTÁLY

8200 Veszprém, Kórház utca 1.
„E” épület, I. emelet

+36 88 556 572
szemeszet@vmkorhaz.hu

Csolnoky Ferenc Kótház

OSZTÁLYVEZETŐ:
Dr. Bálint Katalin,
osztályvezető főorvos
balint.katalin@vmkorhaz.hu
+36 88 556 576

Váradi Horváth Diána

FŐNŐVÉR:
Váradi-Horváth Diána, főnővér
horvath.diana@vmkorhaz.hu
+36 88 556 572; +36 30 464 8568

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

A Csolnoky Ferenc Kórház Szemészeti Osztálya felnőtt- és gyermekszemészeti ellátással, panaszok kivizsgálásával, szemészeti beavatkozásokkal foglalkozik. Az intézményben összesen 20 ágyon fogadják a betegeket. A beavatkozások jelentős részét egynapos sebészeti ellátás keretében végzik a korszerű, hatékony és betegközpontú ellátás érdekében.

A Szemészeti Osztály szolgáltatásait 11 orvos (7 szakorvos, 4 szakorvosjelölt), 9 egészségügyi szakdolgozó és 3 adminisztrátor biztosítja. A fekvőbeteg-ellátáson kívül a járóbetegeket is fogadja a kórház, nem csak a felnőtt-, a gyermekszemészeti ellátás is az intézmény profiljába tartozik.

A Szemészeti Osztály és az annak részeként működő ambulancia a megye teljes lakossága, több mint 341 ezer ember ellátásáért felelős. A szakrendelések területi ellátási kötelezettsége valamivel szűkebb, Veszprém városa mellett Kádárta, Gyulafirátót, Bánd, Barnag, Csehbánya, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Hidegkút, Királyszentistván, Litér, Márkó, Mencshely, Nagyvázsony, Nemesvámos, Pula, Sóly, Szentgál, Tótvázsony, Veszprémfajsz, Vilonya és Vöröstó lakossága számára is – ami több mint 82 ezer embert jelent – a Csolnoky Ferenc Kórház szolgáltatja a szemészeti járóbeteg-ellátást. A gyermekszemészet esetében megyei szintű ellátást biztosít, ám ennek igénybevételéhez beutaló szükséges.

A 2019-es éves forgalmi adatok azt bizonyítják, hogy a Szemészeti Osztály teljesítménye kiemelkedő, a felnőtt szemészeti szakrendelésen egy év alatt 12 016, a gyermekszemészeti szakrendelés 2949, az osztályos (és ultrahang) ambulancián 11 412, a szemészeti fekvőbetegosztályon 1710 beteget láttak el az osztály szakorvosai, szakdolgozói.

A szemészeti szakrendelési időn túl a kórházban sürgős, azonnali ellátást igénylő, szemészeti problémával jelentkező betegeket a  Szemészeti Osztály szakdolgozója fogadja. Sürgős ellátás szükségessége esetén az otthonában tartózkodó, készenlétben lévő orvost értesíti, aki ebben az esetben személyesen külön beutazik a kórházba és ellátja a beteget.

Tisztelt Betegünk!

Tisztelettel köszöntjük Önt a Csolnoky Ferenc Kórház Szemészeti Osztályán!

Kérjük, jelentkezzen az „E” épület földszintjén található Központi Betegfelvételi Irodában, ahol személyes adatainak (tajkártya, lakcímkártya, beutaló) egyeztetése zajlik majd. Ezt követően fáradjon a Szemészeti Osztályra, mely az „E” épület I. emeletén található. Az előjegyzett betegeinket reggel 7 órára várjuk!

Milyen dokumentumokra lesz szüksége az osztályos felvételkor?

 • a Szemészeti Osztályra szóló beutalóra,
 • az előző szemészeti leleteire, zárójelentésekre,
 • rendszeresen szedett gyógyszerek listájára.

A dokumentumok átadása után foglaljon helyet a váróhelyiségben, arra kérjük, hogy az osztályos nővér érkezéséig várjon türelemmel, aki a betegfelvétel további menetéről és az elhelyezéséről tájékoztatja Önt.

Kórtermi elhelyezése után az osztályos orvos kikérdezi betegségei felől, megvizsgálja és kitölti kórlapját, tájékoztatja a várható vizsgálatokról és beavatkozásokról, melyek elvégzéséhez a hozzájárulására lesz szükségünk. Az írásban átadott betegtájékoztató elolvasása után a beleegyező nyilatkozatot alá kell írni, amennyiben kérdése van, kérdezze orvosát, illetve az osztályos nővért.

Milyen további felszerelésre lesz szüksége?

Kérjük, hozzon magával a kórházi tartózkodás idejére megfelelő ruházatot, tisztasági csomagot, evőeszközt, poharat stb.

Az osztály működési rendje

7:00 – műtéti előkészítés, új betegek felvétele
7:30 – osztályos orvosi vizit, majd főorvosi osztályos vizit
8:15 – reggeli osztása, gyógyszerosztás, ekkor indulnak a vizsgálatok és folytatódik az aznapi műtétek előkészítése
8:30 – műtétek a műtéti kiírás szerint
8:30−14:00 – a viziten elrendelt vizsgálatok, más osztályos konzíliumok, a műtéti előkészítések, bennfekvő betegek napi kezelései
12:00−13:00 – ebéd
17:00 – vacsora
17:30 – osztályátadás, nővérváltás

Kérjük betegeinket, hogy látogatóikat lehetőség szerint 15 és 18 óra között fogadják, ez az az időpont, mely legkevésbé zavarja a betegellátás menetét. Kérjük betegeinket, hogy a vizitek ideje alatt tartózkodjanak kórtermeikben, és ekkor mellőzzék a mobiltelefon, elektromos szórakoztató eszközök használatát!

Hasznos információk

 • A betegeink részére két hatágyas kórterem és további négy (vizesblokkal felszerelt) kétágyas kórterem áll rendelkezésre.
 • Az új, felvételre érkezett betegek részére reggelit, a távozó betegek részére ebédet biztosítani nem tudunk.
 • Letölthető dokumentumok: a kórház honlapjáról letölthető a szürkehályogműtétek végzéséhez szükséges mintabeutaló, háziorvosi nyilatkozat és az általános tájékoztató az egynapos szürkehályogműtétre érkezők részére is.
 • Betegeink zárójelentéseit a főorvosi vizit lezárultával (ami mindennap 8−9 óra között zajlik) készítjük el, a dokumentumok átvétele után mehetnek haza pácienseink.

Házirend

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

Felvilágosítást kizárólag személyesen kaphatnak a hozzátartozók. Annak érdekében, hogy a személyes konzultáció időpontját egyeztetni tudja, kérjük, hívja az osztályt.

Központi szám: +36 88 556 000
A Szemészeti Osztály elérhetősége: +36 88 556 572
E-mail: szemeszet@vmkorhaz.hu

Kérjük, olvassa el a Házirendet, a felvilágosítással kapcsolatban minden szükséges információt megtalál a szabályzatunkban.

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk, panasz esetén forduljon kezelőorvosához, illetve az osztályvezető főorvoshoz.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Kérjük, ha elégedett volt az ellátással, azt is írja meg nekünk a szemeszet@vmkorhaz.hu e-mail-címre! Köszönjük!

A Csolnoky Ferenc Kórház Szemészeti Osztálya felnőtt- és gyermekszemészeti ellátással, panaszok kivizsgálásával, szemészeti beavatkozásokkal foglalkozik.

Leggyakoribb beavatkozások

 • Szürkehályogműtétek (főleg 1 napos ellátás keretében)
 • Kúszóhártyaműtétek
 • Szemhéjműtétek (árpák, tumorok, szemhéjak hibás állásainak korrekciója stb.)

Speciális műtétek, beavatkozások, diagnosztikai vizsgálatok

 • A régióban a társadalombiztosítás terhére kizárólag a Csolnoky Ferenc Kórház Szemészeti Osztályán végeznek szemfenéki mikropulzus lézerkezeléseket, melyek viszonylag új módszer a szemfenéki vizenyő eseteiben.
 • A megyében szintén egyedülálló módon ez az intézmény végez szemfenéki, azaz üvegtesti műtéteket, illetve állam által finanszírozott intravitreális injekciós kezeléseket.
 • Hátsószegment-műtétek (üvegtestet és látóhártyát érintő műtétek).
 • Tórikus műlencse tervezése és implantációja (Verion, Anterion).
 • Intravitreális anti-VEGF- (Avastin) kezelések.
 • Lézeres beavatkozások.

Speciális diagnosztikai eszközök

 • Elülső és hátsó szegment OCT készülék – ezzel a diagnosztikai eszközzel a szem hátsó szegmensének betegségei, pld. maculadegenerációk, ödémás elváltozások, a retina rétegeinek szétválása, az epiretinalis membránok, valamint a pigmentepithelium elváltozásai biztosabban diagnosztizálhatók. Az eszközzel a szem elülső szegmentjének kóros elváltozásai is vizsgálhatók, így például a szaruhártya rétegei, lerakódásai is biztosabban diagnosztizálhatók használata révén.
 • Angio OCT.
 • Ultrahang

A Szemészeti Osztály szakorvosai és szakdolgozói évente 1-2 alkalommal előadóként részt vesznek a Magyar Szemészeti Társaság és a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság (SHIOL) szakmai rendezvényein.

A Csolnoky Ferenc Kórház önálló Szemészeti Osztálya 1965-ben alakult meg, s a több mint öt évtized jelentős fejlődésen ment keresztül, mára országos szakmai elismertséget szerzett és híre külföldre is eljutott.

Anno, 1948-ban a kórház végében egy kis épületben a fül-orr-gégészet és a szemészet egy közös szervezeti egységben működött, s az utóbbi szakterületnek dr. Danielisz Ernő főorvos úr volt a vezetője. Amikor 1964-ben elkészült az „A” épület, akkor az átköltözött belgyógyászat és sebészet helyén, a felső emeleten az egyik szárnyat megkapta az újonnan osztállyá szervezett szemészet. Egy műtővel, egy vizsgálóval, négy kórteremmel és 23 ággyal jött létre az osztály, ahol kezdetben hat teljes és egy félállású orvos, hat ápolónő és egy műtősnő dolgozott, s még önálló adminisztrátor sem volt. Az első osztályvezető dr. Márton Dezső főorvos úr volt egészen 1981-ig, aki megszervezte az önálló szemészeti ügyeletet, létrehozta dr. Kozma Zsuzsa vezetésével az orthoptikai rendelést, és kidolgozott egy olyan szűrővizsgálati módszert, amellyel a kisgyermekek látáshibáit idejekorán fel lehetett ismerni.

A mostani helyén, az „E” épületben 1995 óta működik az osztály, 1981-ben dr. Dózsa György főorvos került az élére, aki a nehéz körülmények között is igyekezett az önmaga és a szakma által elvárt színvonalat biztosítani. Őt követően 2002 és 2015 között dr. Győry József főorvos úr, akinek nevéhez sok újítás és fejlesztés fűződik, komputerizálta a működést, bevezette a szemfenék-dokumentációt, az egynapos sebészetet, kiszélesítette az ambulancia tevékenységi körét. Vezetése idején rendkívül megnőtt a műtétek száma, a műtő egész nap foglalt volt, szinte dupla műszakban működött. Győry főorvos után 2015 őszén dr. Kovács Balázs vette át az osztályt, rövid ideig – október közepétől november végéig – felelt az ellátás megszervezéséért. Jelenleg dr. Entz Bertalan Béla főorvos vezeti a Szemészeti Osztályt.

A Szemészeti Osztály történetéről a Veszprémi 7 nap is hírt adott dr. Torbik Magdolna szemész főorvos asszony emlékei nyomán. Akit érdekel, ide kattintva elolvashatja a cikket! (Forrás: Veszprémi 7 nap, 2015. 10. 24.)