• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY

8200 Veszprém, Kórház utca 1.,
„D” épület, fszt.

+36 88 556 175
sbo@vmkorhaz.hu

Csolnoky Ferenc Kótház

OSZTÁLYVEZETŐ:
Dr. Németh Balázs,
mb. osztályvezető főorvos
nemeth.balazs@vmkorhaz.hu
+36 88 556 175

Esztergályos Szilvia

FŐNŐVÉR:
Esztergályos Szilvia
esztergalyos.szilvia@vmkorhaz.hu
+36 88 556 175

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

A Sürgősségi Betegellátó Osztályon járó- és fekvőbeteg-ellátás zajlik, az azonnali beavatkozást igénylő eseteket 12 ágyon látják el, ahol maximum 24 órán át tartózkodhatnak. Ágyaik mindegyike monitorozható, O2-vételi hellyel ellátott ágy, 2 ágy intenzív ellátásra is alkalmas. Évente átlagosan 600 fekvőbeteget és 25 ezer járóbeteget lát el az osztály.

Az osztályon jelenleg 2 főállású szakorvos, 1 főállású rezidens orvos, valamint több részállású szakorvos és rezidens, 31 OKJ-s és diplomás ápoló, 7 mentőtiszt látja el a betegeket. Orvosaik többsége oxiológia-sürgősségi orvostan, belgyógyászat és/vagy intenzív terápiás szakvizsgával rendelkezik.

Az osztály ellátási területe Veszprém és környéke, de centrumkórház lévén az egész megyéből fogadják a speciális ellátást igénylő betegeket.

Tisztelt Betegünk!

A Sürgősségi Betegellátó Osztály elsősorban olyan betegeket fogad, akik feltételezhetően súlyos, életet veszélyeztető állapotban vannak, vagy sürgős ellátás nélkül tartós egészségromlást szenvednének el. Felvételkor minden beteg vagy annak törvényes képviselője kap egy beleegyező nyilatkozatot, melyben a vizsgálatok megkezdéséhez kéri a kórház a beteg hozzájárulását.

A sürgősségi ellátás során nagy segítséget jelent a kezelőorvosok számára, ha a betegek/hozzátartozók rendelkeznek az ellátására szoruló rendszeresen szedett gyógyszereinek listájával, illetve a legközelebbi hozzátartozók elérhetőségével.

Hasznos információk

Házirend

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt/alatt olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Látogatás

A Sürgősségi Betegellátó Osztályon a betegek legfeljebb 24 órát tartózkodhatnak, ennek során tervezett látogatási idő nincs, de a Csolnoky Ferenc Kórház munkatársai minden páciens hozzátartozója számára igyekeznek rövid látogatást biztosítani, amennyiben ezt a többi beteg állapota lehetővé teszi.

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

A beteg hazabocsátásakor vagy osztályra helyezésekor a beteg által megjelölt legközelebbi hozzátartozónak lehetősége van személyes konzultációra a műszakvezető orvossal. A betegek személyiségi jogainak védelme érdekében a kórház nem ad részletes felvilágosítást a páciensek állapotáról.

Élelmezéssel kapcsolatos információk

A sürgősségi osztályon a betegek hideg élelmet kapnak, de fontos tudni, hogy csak a kezelőorvossal történt egyeztetést követően szabad étkezni, mivel számos vizsgálat és beavatkozás elvégzése csak éhgyomorral lehetséges.

A kórházi elbocsátással kapcsolatos információk 

A betegek hazaszállításáról elsősorban a hozzátartozóknak kell gondoskodniuk, ám amennyiben erre nincs mód (nem rendelkeznek autóval vagy a beteg csak speciális testhelyzetben szállítható), úgy az osztályon igényelhetik a betegszállítási szolgáltatást, ám erre kizárólag csak a nappali órákban van lehetőség. Kérjük, minden esetben jelezze, ha segítségre van szüksége!

Mi a teendő a kórházi ellátást követően?

Kérjük, a sürgősségi osztályról történő elbocsátás után leletével mielőbb keresse fel háziorvosát. Amennyiben a kezelőorvos az ambuláns lapon más ellátás igénybevételét javasolja, úgy előzetes időpontegyeztetést követően – háziorvosi beutaló nélkül – keresse fel az adott szakrendelést.

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

A Sürgősségi Betegellátó Osztály munkatársai kérik, hogy a kórházi ellátás ideje alatt panaszaikkal a mindenkori műszakvezető orvost keressék meg, írásban fordulhatnak az osztályvezető főorvoshoz is.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Ha elégedett, akkor is köszönettel vesszük visszajelzését, kérjük, írjon nekünk: sbo@vmkorhaz.hu

A Sürgősségi Betegellátó Osztály munkatársai kifejezetten a magas időfaktorú, vagyis a lehető legrövidebb időn belül ellátást igénylő, életet veszélyeztető vagy súlyos egészségromlást okozó betegek ellátását végzik. Az állapotstabilizálás és az ellátást meghatározó sürgős diagnosztikai vizsgálatok elvégzése után az érintetteket vagy áthelyezik a kórház más – speciális ellátást nyújtó – osztályaira, vagy amennyiben a páciensek definitív ellátásban részesíthetők, úgy járóbeteg-ellátás keretei között biztosítják számukra a szükséges vizsgálatokat, konzultációt.

A Sürgősségi Betegellátó Osztály rendszeresen szervez belső továbbképzéseket, és a gyógyítás folyamatát meghatározó, a Szakmai Kollégium által kiadott protokollokat a helyi viszonyokra adaptálja. Munkatársaik rendszeresen részt vesznek az egyetemek által szervezett akkreditált tanfolyamokon, illetve saját maguk is részt vesznek ezek szervezésében.

Az osztályunk alapítása dr. Rednik András (1942−2011) főorvos nevéhez köthető, aki korát jelentősen megelőzve felismerte, hogy az akut betegellátáshoz egy ellátóhelyet kell allokálni a kórházon belül, ő alapította az 1980-as években a jelenlegi Sürgősségi Betegellátó Osztály elődjét, a Belgyógyászati Felvételi Osztályt. Ezt vette át tőle 2008-ban dr. Márton Dezső főorvos, aki a mindenkori legújabb szakmai irányelveknek megfelelően reformálta meg az osztályt, jelenleg dr. Horváth Lilla Viola mb. osztályvezető főorvosként irányítja a sürgősségi osztályt.