• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

PSZICHIÁTRIAI CENTRUM

8330 Sümeg, Kompanik Zsófia utca 6

+36 30 843 58 31

Csolnoky Ferenc Kótház

CENTRUMVEZETŐ:
Dr. Rónai Balázs,
centrumvezető főorvos
ronai.balazs@vmkorhaz.hu
+36 30 843 58 31

Csolnoky Ferenc Kótház

FŐNŐVÉR:
Bakos Julianna,
centrumvezető főnővér
bakos.julianna@vmkorhaz.hu
+36 30 843 58 31

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

I. PSZICHIÁTRIAI REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY

OSZTÁLYVEZETŐ:
dr. Bartha Margit, főorvos
+36 30 843 58 31
bartha.margit@vmkorhaz.hu

FŐNŐVÉR:
Bakos Julianna,
centrumvezető főnővér
+36 30 843 58 31
bakos.julianna@vmkorhaz.hu

II. PSZICHIÁTRIAI REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY

OSZTÁLYVEZETŐ:
dr. Nagy Judit főorvos
+36 30 843 58 31
nagy.judit2@vmkorhaz.hu

FŐNŐVÉR:
Bakos Julianna,
centrumvezető főnővér
+36 30 843 58 31
bakos.julianna@vmkorhaz.hu

A Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Pszichiátriai Centruma a felnőttkori pszichés zavarok teljes spektrumának kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik, 30 aktív, 40 krónikus, 60 rehabilitációs ágynyi kapacitással látja el Veszprém vármegye teljes lakosságát. A Centrum két telephelyen működik, az azonnali ellátásra szoruló betegeket Veszprémben, az Aktív Pszichiátriai Osztályon látják el az intézmény szakorvosai, a krónikus betegek ellátása valamint a rehabilitációs tevékenység pedig az intézmény Sümegi telephelyén működik. A Pszichiátriai Centrum kötelezően ellátandó felvevő területének megfelelően a felnőtt pszichiátriai kórképek, mentális zavarok teljes skálájának sürgősségi, akut és rehabilitációs ellátását biztosítja.

 

I.  REHABILITÁCIÓS PSZICHIÁTRIA

Az I. Pszichiátriai Osztály az aktív pszichiátriai ellátás befejezése utáni pácienseknek, illetve önkéntes felvételi kérelem alapján a felnőtt pszichiátriai kórképekben, mentális zavarban szenvedőknek nyújt rehabilitációs ellátást. Az osztály kiemelt hangsúlyt helyez a hangulat-, szorongásos zavarokban, pszichotikus kórképekben, személyiségzavarokban szenvedő betegek gyógyszeres és pszichoterápiás komplex kezelésére.

II. REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY

A II. Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály az aktív pszichiátriai ellátás befejezése utáni pácienseknek, illetve önkéntes felvételi kérelem alapján a felnőtt pszichiátriai kórképek, mentális zavarok teljes skáláját, de különös hangsúllyal pszichotikus kórképekben, valamint szenvedélybetegségekben szenvedő betegek gyógyszeres és pszichoterápiás komplex kezelését végzi.

A Pszichiátriai Centrum Aktív Pszichiátriai Osztálya 24 órás folyamatos sürgősségi felvételt biztosít az év minden napján.

Tisztelt Betegünk!

Tisztelettel köszöntjük a Pszichiátriai Centrum rehabilitációs osztályain. Amennyiben kórházi ellátásra érkezett, kérjük, jelentkezzen a Csolnoky Ferenc Kórház sümegi telephelyén (8330 Sümeg, Kompanik Zsófia utca 6.), ahol kezelése zajlik majd.

Milyen dokumentumokra lesz szüksége az osztályos felvételkor?

–         orvosi beutaló

–         előző leletek, zárójelentések

–         rendszeresen szedett gyógyszerek listája

A dokumentumok átadása után az osztályos nővér tájékoztatja Önt elhelyezéséről.

Mit hozzon és mit ne hozzon magával a beteg?

Kérjük, hozzon magával a kórházi tartózkodás idejére megfelelő ruházatot, tisztasági csomagot, evőeszközt. Kérjük, hogy szúró-vágó eszközt, beleértve üvegpoharat, kést, körömollót ne hozzon a Pszichiátriai Centrum fekvőbeteg-ellátó osztályaira!

Házirend

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, ami a kórház honlapján található. Abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

Felvilágosítást kizárólag személyesen kaphatnak a hozzátartozók, kérjük, minden esetben a beteg kezelőorvosával egyeztessék a kapcsolattartás módját a hozzátartozók!

Élelmezéssel kapcsolatos információk

Pácienseink részére napi háromszori étkezést, általában könnyű-vegyes étrendet biztosít a kórház. Az ételrendelés során figyelembe vesszük betegeink táplálkozási szokásait, esetleges ételallergiáikat, illetve a szükség szerinti egyedi diétás igényeiket. A személyre szabott táplálkozás érdekében dietetikus kolléga segíti munkánkat. A kórház által biztosított étkezésen túl egy büfé áll betegeink rendelkezésére.

A kórházi elbocsátással kapcsolatos információk

A hazabocsátás idejét 24 órával korábban közöljük betegeinkkel, illetve a hozzátartozókkal. Általában munkanapokon 10 és 12 óra között adjuk ki a zárójelentést, ezt követően távozhatnak otthonukba pácienseink.

Értékmegőrzés

Kérjük Önöket, hogy értékeiket, pénzt, mobiltelefont ne hagyjanak szabadon, mert ezek eltűnéséért felelősséget nem vállalunk. Ha jelentősebb érték van Önöknél, akkor ezt jelezzék az osztályos nővér felé, aki átvételi elismervény ellenében gondoskodik azok megőrzéséről.

Házirend 

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk, panasz esetén fordulhat kezelőorvosához, írásban az osztályvezető főorvoshoz vagy a betegjogi képviselőhöz.

A betegjogi képviselő elérhetőségéért kattintson ide! >>

A sümegi kórház 1879-ben nyitotta meg kapuit, a pszichiátriai osztály majd egy évszázaddal később, 1971-ben kezdte meg működését. Az első osztályvezető és egyben iskolaalapító főorvos dr. Lipcsey Attila volt, a professzor úr szakmai életútja gazdag és változatos volt, 1960-ban végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. A summa cum laude minősítés magában foglalta a páratlan egyetemi diákkarriert: minden évfolyamot kitűnő eredménnyel zárt, így 1963-ig az intézetben dolgozott, megalapozva a klinikumban később jól kamatozó szemléletét. 1963-tól 1971-ig az I. számú Ideg- és Elmegyógyászati Klinikán tanársegédként, majd osztályvezetőként dolgozott; 1966-ban neurológiából, 1969-ben pszichiátriából szakorvosi képesítést szerzett. Saját szakmai élete e tekintetben is példaként szolgál tanítványainak: a hozzá beosztott munkatársai szinte kivétel nélkül mindkét szakterületen jártasságot és szakvizsgát szereznek. A Veszprém megyei Sümegi Kórház Neuropszichiátriai Osztályának vezetését 1971-ben vette át és formált belőle olyan  műhelyt, ahová külföldről is jöttek szakemberek tapasztalatcserére. Később is jogos sikerként említi a pszichiátrián az „open door” működőképes bevezetését. Később, 1978-ban a Fővárosi János Kórház Neuropszichiátriai Osztályának élére került, ahol szakmai életének meghatározó részét töltötte. Gyakorló orvosként orvosgenerációk nőttek fel mellette, vezetői működése során – pontosan vezetett saját nyilvántartása szerint – 39 szakorvost nevelt. (1) Később Lipcsey Attila professzor tanítványa, dr. Györe Gyöngy vette át a vezetést, 1978-tól 2020-ig volt a centrum vezető főorvosa és a sümegi pszichiátriai osztály ikonja. Őt követte az osztály élén és jelenleg is vezetője a centrumnak dr. Rónai Balázs, aki szintén Lipcsey tanár úr tanítványaként folytatja a megkezdett munkát.

(Forrás: (1) Lipcsey Attila professzor úrról dr. Folyovich András, osztályvezető főorvos úr írt megemlékezést; Clin Neurosci/Ideggy Szle 2005;58(9–10):358–359 )