• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
  • +36 88 556-000
  • info@csfk.hu

ÉRSEBÉSZETI OSZTÁLY – SEBÉSZETI CENTRUM

8200 Veszprém, Kórház utca 1.,
„A” épület, III. emelet

+36 88 556 105
ersebeszet@vmkorhaz.hu

Leletekkel kapcsolatos információ:
+36 88 556 105

Dr. Szabó Béla

OSZTÁLYVEZETŐ:
Dr. Szabó Béla
osztályvezető főorvos
szabo.bela@vmkorhaz.hu
+36 88 556 110

Seprényi Mária

FŐNŐVÉR:
Seprényi Mária
seprenyi.maria@vmkorhaz.hu
+36 88 556 108

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

Az érsebészet az erek, elsődlegesen artériák és vénák megbetegedéseinek kezelésével foglalkozik. Ide tartoznak: az érszűkület, a visszeresség, az értágulatok, a trombózis és a mélyvénás trombózis utáni tünetek. Ez a szakterület foglalkozik a cukorbetegség és a magas vérnyomás okozta érbetegségekkel is.

A Csolnoky Ferenc Kórház Érsebészeti Osztálya 14 aktív és 7, kifejezetten a szeptikus betegek számára fenntartott ágyat működtet Veszprém Megye lakosainak ellátása érdekében. Az osztályon fekvő páciensek ellátásáról 3 érsebész szakorvos, 1 sebész szakorvos és 2 rezidens gondoskodik. Átlagosan évente 600−800 fekvő, illetve 2500−3000 járóbeteget látnak el a kórház munkatársai.

Tisztelt Betegünk!

Tisztelettel köszöntjük Önt a Csolnoky Ferenc Kórház Érsebészeti Osztályán!

Ha fekvőbeteg-ellátásra érkezik, akkor kérjük, először az „E” épület földszintjén található Központi Betegfelvételi Irodánál jelentkezzen, ahol személyes adatainak egyeztetése zajlik majd. Szükség lesz a tajkártyájára, lakcímkártyájára és személyi igazolványára.

Ezt követően készítse elő beutalóját és egyéb dokumentumait, és a központi felvételi eljárás után jelentkezzen az Érsebészeti Osztály osztályirodáján, mely az „A” épület III. emeletén található. Az előjegyzett betegek felvétele általában 8 órától kezdődik (kivétel, ha egyéb információt kap a beteg).

Milyen dokumentumokra lesz szükség az osztályos felvételkor?

 • az Érsebészeti Osztályra szóló beutalóra,
 • a tervezett beavatkozáshoz szükséges, már elvégzett rutinkivizsgálás leleteire, eredményeire, laborvizsgálat (vér, vizelet, vércsoport) mellkasröntgen és EKG
 • Amennyiben a vizsgálatok nem a kórházban készültek, az eredményeket mindenképpen hozza magával, mert az altatóorvosi konzíliumon mindezekre szüksége lesz
 • rendszeresen szedett gyógyszerek listájára

Fontos tudnivalók

 • Vérhígító szedése esetén nem tudjuk a műtétet elvégezni, kérjük, a műtétet megelőzően jelezze ezt kezelőorvosával!
 • Ha a műtét előtti kivizsgálása nem teljes, és a kért vizsgálatokat nem végeztette el, nem tudjuk a tervezett műtétet elvégezni, így nem tudjuk felvenni osztályunkra!
 • Ha más intézményben történt érfestéses vizsgálat, annak leírása mellett a CD-re is szükség van a képi megjelenítés érdekében.

Milyen felszerelést hozzanak magukkal a betegek?

Hálóruhát, köntöst, papucsot, evőeszközöket (kés, villa, kanál, kiskanál), poharat, szalvétát, tisztálkodási eszközöket, illetve saját gyógyszereit.

Mi történik a felvétel után?  

A dokumentumok átadása után foglaljon helyet a váróhelyiségben, arra kérjük, hogy az osztályos nővér érkezéséig várjon türelemmel, aki a betegfelvétel további menetéről, az elhelyezésről tájékoztatja Önt. Kórtermi elhelyezése után az osztályos orvos kikérdezi Önt betegségei felől, megvizsgálja és kitölti kórlapját, tájékoztatja a várható vizsgálatokról és beavatkozásokról, melyek elvégzéséhez a hozzájárulására lesz szükségünk. Az írásban átadott betegtájékoztató elolvasása után a beleegyező nyilatkozatot alá kell írnia, amennyiben kérdése van, kérdezze orvosát, illetve az osztályos nővért.

A betegek elhelyezése

Az Érsebészeti Osztályra érkező betegeket 2−5 ágyas, komfortos kórteremben helyezzük el, melyek saját mellékhelyiséggel és fürdővel rendelkeznek. Pácienseink részére hűtószekrényt, wifit biztosítunk.

Az Érsebészeti Osztály működési rendje

 

 • 5:45−6:00 – osztályátadás, nővérváltás, folyamatos fekvőbeteg-ápolás
 • 7:00 – folyamatosan indulnak egyes vizsgálatok, illetve megkezdődik a műtétre váró betegek előkészítése
 • 7:45 – orvosi konzultáció/vizit
 • 08:15 – reggeli és gyógyszerosztás
 • 8:30−9:00 – műtétek a kiírás szerint
 • 9:00-11:00 – otthonukba távozó betegek zárójelentéseinek elkészítése, átadása
 • 12:00 – ebéd osztása
 • 14:00 – délutáni vizit
 • 17:00 – vacsora osztása
 • esti vizit
 • 17:45−18:00-ig osztályátadás, nővérváltás zajlik

Kérjük betegeinket, hogy látogatóikat lehetőség szerint 14:30−17:30 óra között fogadják, ez az az időpont, mely legkevésbé zavarja a betegellátás menetét. Kérjük betegeinket, hogy a vizitek ideje alatt tartózkodjanak kórtermeikben, és ekkor mellőzzék a mobiltelefon, elektromos szórakoztatóeszközök használatát!

Hasznos információk

 • Kérjük betegeinket, hogy a műtéti beavatkozás reggelén és vérvétel előtt ne reggelizzenek.
 • A műtőbe semmilyen ékszert nem vihetnek magukkal, körömlakkot, rúzst használni nem szabad!
 • Kérjük Önöket, hogy értékeiket, pénzt, mobiltelefont ne hagyjanak szabadon, mert ezek eltűnéséért felelősséget nem vállalunk. Ha jelentősebb érték van Önöknél, akkor ezt jelezzék az osztályos nővér felé, aki átvételi elismervény ellenében gondoskodik azok megőrzéséről.
 • Felhívjuk betegeink figyelmét, hogy osztályunkon dohányozni tilos!

Kérjük betegeinket és látogatóikat, hogy a fentiek megtartásával és magatartásukkal segítsék elő a kórház és osztályunk rendjének és tisztaságának megőrzését. Amennyiben kérdésük van, forduljanak bizalommal hozzánk.

Házirend

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

Kizárólag személyesen, a közvetlen hozzátartozók részére adunk részletes felvilágosítást.

Kérjük, olvassa el a Házirendet, a felvilágosítással kapcsolatban minden szükséges információt megtalál a szabályzatunkban.

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk, panasz esetén forduljon kezelőorvosához, illetve az osztályvezető főorvoshoz.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Kérjük, ha elégedett volt az ellátással, azt is írja meg a ersebeszet@vmkorhaz.hu email címre! Köszönjük!

Kórházunkban az Érsebészeti Osztályon már a kezdetek óta zajlik a medikusok és fiatal orvosok, utóbbi időben pedig a rezidensek képzése és felkészítése. Ezzel párhuzamosan az osztály munkatársai folyamatosan segítik szakdolgozóikat abban, hogy a magas szintű betegellátás érdekében nélkülözhetetlen szakképesítések megszerzéséhez szükséges tudásanyagot elsajátíthassák. Az osztály törekszik arra, hogy az orvosok számára előírt működési engedélyhez szükséges folyamatos továbbképzések egy részét biztosítsa. Osztályunkon kiemelt figyelmet fordítunk a diabéteszes betegeinkre, létrehoztunk egy angiológiai és egy „diabéteszes láb team”-et, arra törekszünk, hogy a cukorbetegség következtében kialakuló szövődmény miatt minél kevesebb betegünk veszítse el a végtagját.

A közelmúltban megvásárolt Color Duplex ultrahang a művesekezeléshez szükséges műtétek, beavatkozások tervezését és kivitelezését teszi hatékonyabbá. Az eszköz vásárlásával egy időben egy speciális munkacsoportot hívtunk életre, hogy ezeket a műtéteket pontosabban és sikeresebben hajthassuk végre.

A Csolnoky Ferenc Kórházban az Érsebészeti Részleget dr. Hetényi főorvos kezdeményezésére hozták létre 1976-ban, majd egy átmeneti kisebb szünet után – az ajkai kórház Érsebészeti Részlegének indulását követően – újraindult, ám ekkor már a Sebészeti Osztály keretein belül, Dr. Guba Áron adjunktus úrral. A speciális érsebészeti ellátást nyújtó részleg 2003 óta osztályként működik, 2019 óta dr. Szabó Béla osztályvezető főorvos úr irányítása alatt.