• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
  • +36 88 556-000
  • info@csfk.hu

BŐRGYÓGYÁSZATI OSZTÁLY

8200 Veszprém, Kórház utca 1.,
„A” épület, III. emelet
+36 88 556 305
borgyogy@vmkorhaz.hu

Dr. Kővágó Levente

OSZTÁLYVEZETŐ:
Dr. Kővágó Levente Pál,
osztályvezető főorvos
+ 36 88 556 307
kovago.levente@vmkorhaz.hu

Szemethy Gréta

FŐNŐVÉR:
Szemethy Gréta
szemethy.greta@vmkorhaz.hu
+36 88 556 303

Leletekkel kapcsolatos felvilágosítás:
+36 88 556 305
borgyogy@vmkorhaz.hu

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

A Csolnoky Ferenc Kórház Bőrgyógyászati Osztálya Veszprém, valamint részben Zala és Komárom-Esztergom megye lakosait látja el, hozzávetőleg 375,5 ezer állampolgár ellátásáért felel.

Az osztályvezető főorvoson kívül 3 szakorvos, 3 rezidens dolgozik az osztályon, a főnővér irányításával pedig további 7 egészségügyi szakdolgozó (szakápolók, segédnővérek) és egy adminisztrátor gondoskodik a betegek ellátásáról. Napjainkban évente 325 beteget gyógyítanak fekvőbeteg-ellátás, több mint 13 ezret pedig járóbeteg-ellátás keretében.

A betegek ellátására 15, az egészségi állapot mielőbbi helyreállítását, vagy ha ez nem lehetséges, az állapot stabilizálását, szövődmények kialakulásának megakadályozását szolgáló úgynevezett aktív ágyat tart fenn az intézmény. Jelenleg két járóbetegeket ellátó egység, a Bőrgyógyászati Ambulancia és a Bőrgyógyászati Szakrendelés működik a Csolnoky Ferenc Kórház Bőrgyógyászati Osztályának égisze alatt.

Az ügyeleti időben ellátásra szoruló ambuláns járóbetegeket a Csolnoky Ferenc Kórház Központi Sürgősségi Osztálya fogadja és látja el. A Bőrgyógyászati Osztályon fekvő betegeket ügyeleti időben a Belgyógyászati Centrum orvosai látják el szükség esetén.

Tisztelt Betegünk!

Tisztelettel köszöntjük az Csolnoky Ferenc Kórház Bőrgyógyászati Osztályán!

Amennyiben fekvőbeteg-ellátás keretében nyújtott szolgáltatásra érkezett, kérjük, jelentkezzen az „E” épület földszintjén található Központi Betegfelvételi Irodában, ahol személyes adatainak egyeztetése zajlik majd. Ezt követően készítse elő beutalóját és egyéb dokumentumait, és várakozzon az „A” épület 3. emeletén található központi váróban. A fekvőbeteg-ellátásra előjegyzett betegek felvétele 8−10 óra között zajlik.

Milyen dokumentumokra lesz szükség az osztályos felvételkor?

 • beutalóra, személyi igazolványra, lakcímkártyára, tajkártyára
 • korábbi zárójelentéseire, ambuláns lapjaira, egyéb vizsgálati eredményeire,
 • rendszeresen szedett gyógyszereinek listájára (fontos, hogy a készítményekről pontos adatokkal rendelkezzen!)

Mit hozzon magával?

 • hálóinget, pizsamát, papucsot, törölközőket, tisztálkodási eszközöket, saját evőeszközt, illetve poharat.

A dokumentumok átadása után foglaljon helyet a váróhelyiségben, arra kérjük, hogy az osztályos nővér érkezéséig várjon türelemmel, aki a betegfelvétel további menetéről, az elhelyezésről tájékoztatja Önt.

Miután elhelyezkedett a kórteremben, az osztályos orvos kikérdezi Önt betegségei felől, megvizsgálja és kitölti kórlapját, tájékoztatja a várható vizsgálatokról és beavatkozásokról, melyek elvégzéséhez a hozzájárulására lesz szükségünk. Az írásban átadott betegtájékoztató elolvasása után a beleegyező nyilatkozatot alá kell írnia, amennyiben kérdése van, kérdezze orvosát, illetve az osztályos nővért.

A betegek elhelyezése

A betegek ellátására 15 ágyat tart fenn az intézmény, két 2 ágyas és két 6 ágyas szoba áll a rendelkezésükre. Minden szoba önálló vizesblokkal van felszerelve, wifi elérhető. TV-készülék nincs az osztályon, hűtő a folyosón található, melybe névvel ellátva helyezhetik el ételeiket, italaikat.

 

A Bőrgyógyászati Osztály működése

5:30−6:30 – betegeink fürdetése, ápolása
6:00−7:00 – injekciók, gyógyszerosztás
7:30−8:30 – reggeli
Délelőtt:

 • osztályos vizit (fontos tudni, hogy ekkor nem tartózkodhat látogató a kórtermekben!)
 • kezelések, vizsgálatok

12:00−13:00 – ebéd
13:00−15:00 – csendespihenő (a Bőrgyógyászati Osztályt a betegek nem hagyhatják el!)
17:00−18:00 – vacsora
19:00−20:00 – esti kezelések
20:00−21: 00 – injekciók
22:00 – villanyoltás

Az elkülönített betegek a kórtermet nem hagyhatják el.

Az osztály területén szigorúan tilos a dohányzás!

Kérjük, hogy látogatóit lehetőség szerint 15 és 18 óra között fogadja, ez az az időpont, mely legkevésbé zavarja a betegellátás menetét. Fontos, hogy a vizitek ideje alatt tartózkodjon a kórteremben, és ekkor mellőzze a mobiltelefon és egyéb elektromos szórakoztató eszközök használatát!

Hasznos információk

 • A beteg a személyes tárgyait, értékeit magánál tarthatja, a szobákban elhelyezett, zárható szekrényekben tárolhatja, de ezekért a kórház felelősséget nem vállal. Ha értékmegőrzést szeretne kérni, akkor ezt jelezze az osztályos nővér felé, aki átvételi elismervény ellenében gondoskodik a megőrzéséről.
 • A Csolnoky Ferenc Kórház kórtermeiben, épületeiben tilos dohányozni!
 • Étkezés: naponta 3-szor (reggeli, ebéd, vacsora, diéta esetén tízórai és uzsonna), amit a kórház tálcán, egyénre szabottan (diétának megfelelően) szolgál fel.
 • Osztályunkon lehetőség van gyógytorna igénybevételére, dietetikai tanácsadásra szükség esetén.

Mi történik hazabocsátáskor?

A kórházi kezelés végén a betegek zárójelentést kapnak két példányban, az egyik példányt meg kell őrizni, a másik példányt pedig kezelőorvosának/háziorvosának bemutatni. A távozáskor otthonában javasolt gyógyszer receptjével, lokális készítmények receptjével, kötszerrecepttel, illetve bőrápolási tanácsokkal látjuk el, szükség esetén kontrollvizsgálatra szakrendelésünkre visszarendeljük.

Házirend

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

A Csolnoky Ferenc Kórház központi telefonszáma: +36 88 556 000

Bőrgyógyászati Osztály telefonszáma: +36 88 556 305
E-mail: borgyogy@vmkorhaz.hu

Kérjük, olvassa el a Házirendet, a felvilágosítással kapcsolatban minden szükséges információt megtalál a szabályzatunkban.

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk, panasz esetén forduljon kezelőorvosához, illetve az osztályvezető főorvoshoz.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Kérjük, ha elégedett volt az ellátással, azt is írja meg nekünk a borgyogy@vmkorhaz.hu email címre! Köszönjük!

A Bőrgyógyászati Osztályon a gyulladásos (psoriasis, papulosquamosus bőrbetegségek), fertőző bőrbetegségek (bakteriális, vírusos, gombás eredetű), az allergiás eredetű (urticaria, gyógyszerallergia, kontaktallergia, atopiás dermatitis), az autoimmun (autoimmun hólyagos bőrbetegségek, dermatitis herpetiformis, DLE, SCLE, dermatomyositis, scleroderma), és az onkodermatológiai betegségek (cutan lymphoma) kivizsgálása és kezelése történik.

Az onkodermatológiai betegek (melanoma, nem melanocyter bőrdaganatok) kezelési tervét a hetente kedden ülésező Bőrgyógyászati Onkoteam állítja fel, a kezelések a Csolnoky Ferenc Kórház Onkológiai Centrumában történnek.

Kiemelt feladat: a fekélybetegség kezelése, lehetőség van egyedi engedély alapján NPWT-  (negatív nyomás terápiás) kezelésre (Vivano Tec), ezenkívül intelligens (habkötszer, alginát, speciális szívó-öblítő) kötszerrel történő kezelésre. Értágító infúziós kezeléseket adunk.

Kisebb beavatkozások: pld. punch biopszia szövettani vizsgálat, illetve jóindulatú növedékek, szemölcsök (molluscum, verruca vulgaris) eltávolítása, kontakt krioterápia, elektrokauteres eltávolítás.

A Bőrgyógyászati Osztály részt kíván venni a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar orvosképzési programjában, a szakorvosképzésben és továbbképzésben, határterületi kérdések oktatásában. Az osztály szakorvosai folyamatosan vizsgálják és elemzik a gyakoribb betegségek esetében a morbiditási adatokat, oki tényezőket és terápiás tapasztalatokat. Mind az orvosok, mind a szakdolgozók folyamatosan képzik magukat, részt vesznek a Magyar Dermatológiai Társulat, az egyetemek bőrgyógyászati klinikáinak kongresszusain, valamint a Csolnoky Ferenc Kórház Tudományos Bizottsága által szervezett előadásokon, klinikopatológiai konferenciákon, illetve határterületi kérdésekkel foglalkozó tudományos rendezvényeken, tanfolyamokon, illetve egyéni továbbképzésben.

A Bőrgyógyászati Osztály 1983. január 1-jén kezdte meg működését a megyei kórházban dr. Raffay István vezetésével. Kezdetben 40 ággyal, két kezelővel, egy osztályos ambulanciával. A különféle országos szintű egészségügyi reformok, struktúraátalakítások következtében az osztály kapacitása folyamatosan csökkent, először 25 ágyra, majd 2004-ben 18 ágyra. A korábban kisebb méretű, 2-3 ágyas kórtermeket megszüntették, 5-6 ágyas szobákat alakítottak ki. A Bőrgyógyászati Osztályon az elmúlt években számos orvos szerzett szakorvosi képesítést, majd többen közülük területi Bőr-Nemibeteg Gondozók vezetői lettek, mások magánpraxist alapítottak. A Csolnoky Ferenc Kórház Bőrgyógyászati Osztályát 2010 óta dr. Kővágó Levente Pál vezeti.

Dr. Kővágó Levente Pál, osztályvezető főorvos

Dr. Gerencsér Kinga Mária, osztályvezető-helyettes főorvos

Dr. Koncz Beáta, szakorvos

Dr. Bradács Éva Hajnalka, szakorvos

Dr. Gáspár Zsanett Fanni, szakorvosjelölt

Dr. Hazafi Bettina, rezidens

Dr. Berki Adrienn, rezidens