• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
  • +36 88 556-000
  • info@csfk.hu

ARC-, ÁLLCSONT-, SZÁJSEBÉSZETI OSZTÁLY

8200 Veszprém, Kórház utca 1.
„E” épület, II. emelet
+36 88 556 000
szajseb@vmkorhaz.hu

Dr. Somlai Károly

OSZTÁLYVEZETŐ:
Dr. Somlai Károly,
osztályvezető főorvos
+36 88 556 450
somlai.karoly@vmkorhaz.hu

Rózsásné Németh Edina

FŐNŐVÉR:
Rózsásné Németh Edina
rozsasne.nemeth.edina@vmkorhaz.hu
+36 88 556 459

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

A Csolnoky Ferenc Kórház Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztálya fekvő- és járóbetegeket ellátását kínál a Veszprém megyében élők számára, valamint pandémia mentes időszakban az észak-nyugat magyarországi régió lakosainak részére. Az arc és szájüreg betegségben szenvedők teljes körű ellátását garantálja a diagnosztikától kezdve a terápián, gondozáson és szűrésen át.

A kórházi ápolásra szoruló fekvőbetegek részére 10 ágyat tart fenn az intézmény, a komplex ellátást 5 szakorvos, 6 rezidens (fogorvos) és 11 szakdolgozó biztosítja.

Az Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztály forgalma az elmúlt években nőtt, a 2019-es évi adatok alapján 23 ezer járó, 300 fekvő beteget láttak a szakorvosok, szakdolgozók.

Sürgős, azonnali beavatkozás szüksége esetén kérjük, jelentkezzen a Csolnoky Ferenc Kórház Traumatológiai Ambulanciáján, ebben az esetben nincs szükség beutalóra.

Tisztelt Betegünk!

Tisztelettel köszönjük az Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztályon!

Amennyiben fekvőbeteg-ellátás keretében nyújtott szolgáltatásunkat veszi igénybe, kérjük, jelentkezzen az „E” épület földszintjén található Központi Betegfelvételi Irodán, ahol először személyes adatainak egyeztetése zajlik majd. Készítse elő beutalóját és egyéb dokumentumait (személyi igazolvány, tajkártya, lakcímkártya) és a felvételi eljárás után jelentkezzen az Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztályon, mely az „E” épület II. emeletén található.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy az ellátás igénybevételéhez – amennyiben nem azonnali beavatkozásra van szükség – előzetesen időpont-egyeztetés szükséges!

Az előjegyzett betegek felvétele 08:30 – 12:00 óra között zajlik.

Milyen dokumentumokra lesz szüksége az osztályos felvételkor?

 • az Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztályra szóló beutalóra,
 • az előző, illetve más intézetben készült leleteire, zárójelentéseire,
 • rendszeresen szedett gyógyszerek listájára.

Figyelem, felhívjuk betegeink figyelmét, hogy az ambuláns ellátás keretében kizárólag a védettségi igazolvánnyal, vagy 48 órán belül negatív PCR teszttel rendelkező betegeket látjuk el!

A dokumentumok átadása után foglaljon helyet a váróhelyiségben, arra kérjük, hogy az osztályos nővér érkezéséig várjon türelemmel, aki a betegfelvétel további menetéről, az elhelyezésről tájékoztatja Önt.

Kórtermi elhelyezése után az osztályos orvos kikérdezi Önt betegségei felől, megvizsgálja és kitölti kórlapját, tájékoztatja a várható vizsgálatokról és beavatkozásokról, melyek elvégzéséhez a hozzájárulására lesz szükségünk. Az írásban átadott betegtájékoztató elolvasása után a beleegyező nyilatkozatot alá kell írni, amennyiben kérdése van, kérdezze orvosát, illetve az osztályos nővért.

Milyen további felszerelésre lesz szüksége?

Kérjük, hozzon magával a kórházi tartózkodás idejére megfelelő ruházatot, tisztasági csomagot, evőeszközt, poharat stb.

Az osztály működési rendje

 • 30-6.00 óráig osztályátadás, nővérváltás
 • 00 órától fekvőbeteg ápolás
 • 30 órától orvosi konzultáció, megbeszélés zajlik
 • 50-8.15 óráig tart a főorvosi vizit
 • 15 órától osztjuk ki a reggelit, ekkor történik gyógyszerosztás, ekkor indulnak egyes vizsgálatok, műtéti előkészítés
 • 30 órától hazatávozó betegek jelentkezzenek az osztályirodában zárójelentéseikért, orvosi leleteikért, ahol azok átvételét alá kell írniuk
 • 30 órától kezdődnek a műtétek a műtéti kiírás szerint
 • 30-14.00 óra között történnek a viziten elrendelt vizsgálatok, más osztályos konzíliumok, a műtéti előkészítések és a műtéten átesett betegek osztályon fogadása, folyamatos ellátása is
 • 00-13.00 óráig tart az ebédidő
 • 00 órakor osztályos orvosi vizit, valamint a nővérek ellenőrzik a testhőmérsékletet
 • 00 órakor osztjuk ki a vacsorát
 • 30 órakor osztályátadás, nővérváltás zajlok

Kérjük betegeinket, hogy látogatóikat lehetőség szerint 15 és 18 óra között fogadják, ez az az időpont, mely legkevésbé zavarja a betegellátás menetét. Kérjük betegeinket, hogy a vizitek ideje alatt tartózkodjanak kórtermeinkben és ekkor mellőzzék a mobiltelefon, elektromos szórakoztató eszközök használatát!

Hasznos információk

A fekvőbetegeket ellátó osztály átépítés alatt áll, betegeinket a Sebészeti Osztályon, az „E” épület II. emeletén fogadjuk.

Házirend

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

Telefon: +36 88 556 000; +36 88 556 446
E-mail: szajseb@vmkorhaz.hu

Kérjük, olvassa el a Házirendet, a felvilágosítással kapcsolatban minden szükséges információt megtalál a szabályzatunkban.

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk, panasz esetén forduljon kezelőorvosához, illetve az osztályvezető főorvoshoz.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Kérjük, ha elégedett volt az ellátással azt is írja meg nekünk szajseb@vmkorhaz.hu e-mail címre!

Köszönjük!

Leggyakoribb beavatkozások

 • az arc és a szájüreg onkológiai és traumatológiai műtétei,
 • plasztikai műtétek,
 • fejlődési rendellenességek műtétei,
 • ambuláns szájsebészeti ellátás,
 • fogyatékos személyek altatásban történő fogászati ellátása,
 • praeprotetikai műtétek (a fogpótlások készítése előtt végzett előkészítő műtétek).

Speciális műtétek, beavatkozások, diagnosztikai vizsgálatok

A Csolnoky Ferenc Kórház Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztálya szakorvosi gárdája a ritka és bonyolult eseteket ellátására is képes, van néhány olyan beavatkozás, melyet Veszprém megyében kizárólag ez az intézmény végezhet el, ilyenek például:

 • az arc és szájüreg daganatainak komplex sebészi és rekonstrukciós eljárásokkal végzett műtétei (mikrosebészeti eljárásokkal végzett műtétek),
 • néhány speciális plasztikai sebészeti műtét (rekonstrukciós plasztikai műtétek),
 • az arc, állcsont fejlődési rendellenességeinek bizonyos szintű ellátása,
 • az arc sérüléseinek teljes körű traumatológiai ellátása,
 • praeprotetikai műtétek végzése (fogpótlások készítése előtti sebészeti ellátás),
 • fogyatékos személyek altatásban történő ellátása.

Az Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztály együttműködésben dolgozik a Szegedi Tudományegyetemmel, 100 %-os akkreditációs képző helynek minősül, mind a dentoalveolaris, mind a maxillofacialis területen.

Az Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztály osztályvezető főorvosa, dr. Somlai Károly a mindenkori egészségügyi miniszter szakmai tanácsadó testületének, a Szakmai Kollégiumnak a tagja, valamint az Arc-, Állcsont-, és Szájsebészeti Társaság vezetőségi tagja.

A Csolnoky Ferenc Kórház Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztálya együtt dolgozik a Szegedi Tudományegyetem klinikáival.

A Veszprém Megyei Kórházban a szájsebészet 1950-ben betegággyal nem rendelkező osztályként jött létre – áll a Hogya György által írt, Veszprémi Kórház Története címmel kiadott könyvben. Először csak járóbetegellátás zajlott az intézmény falain belül, 1950-1958 között az osztályvezető Morelli Kálmán volt, utána 1958 és 1981 között dr. Kopasz Ernőné majd 1982 után dr. Csonka Ildikó vezette az osztályt 2000-ig. Azóta dr. Somlai Károly irányítja osztályvezetőként a speciális tudással rendelkező egység munkáját.

A mai Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztály egy ambulanciaként működött 2000-ig a Traumatológiai Osztály részeként, mátrix rendszerben, szájsebészeti ambulanciaként működött, majd ez után kezdődött a maxillofacialis fekvőbetegek ellátása,  Rá egy évre, 2011-ben III. progresszivitási szintű ellátó helyként regionális feladatokat kapott az osztály, ám 2016. júniusától személyi feltételek hiánya miatt a maxillo-facialis ellátás megszűnt és az osztály ismét csak járóbetegellátást nyújtott (regionális feladatok nélkül).

Négy év múlva, 2020-ban a fekvőbetegellátás újra indult a Traumatológiai, Ortopédiai és Szájsebészeti Mátrix Osztály égisze alatt, majd ezt követően ugyanebben az évben önálló osztályként folytatja működését a traumatológiai osztálytól függetlenül  az „E” épület 2. emeletén.