• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
  • +36 88 556-000
  • info@csfk.hu

KÖZPONTI ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍVTERÁPIÁS OSZTÁLY

8200 Veszprém, Kórház utca 1.
„E” épület, 1. emelet
+36 88 556 597
+36 88 556 209
kaito@vmkorhaz.hu

Dr. Gál Béla

OSZTÁLYVEZETŐ:
Dr. Gál Béla mb. osztályvezető főorvos
gal.bela@vmkorhaz.hu
+36 88 556 000

Somodiné-Kovács Emma

FŐNŐVÉR:
Somodiné Kovács Emma
somodine.kovacs.emma@vmkorhaz.hu
+36 88 556 594

JÁRÓBETEG-ELLÁTÁS

A Központi Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztályon Veszprém megye lakosainak aneszteziológiai és intezív terápiás ellátása zajlik nappali és ügyeleti rendszerben, ahol rész- és teljes állásban összesen 35 orvos dolgozik, és 12 műtőben és 12 intenzíves ágyon történik a betegellátás.

Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály két részből áll.

  1. KÖZPONTI ANESZTEZIOLÓGIA
   • Aneszteziológiai ellátás
   • Aneszteziológiai Ambulancia
Vezető főorvos: Dr. Kelen Szabolcs
E-mail: kelen.szabolcs@vmkorhaz.hu
Telefon: +36 88 556 000
Vezető asszisztens: Krämer Konrád
E-mail: konrad.kramer@vmkorhaz.hu

Az aneszteziológiai ellátás keretében orvosaink 18 főállású és 2 részállású asszisztens segítségével végzik a műtétekhez elengedhetetlen altatást és érzéstelenítést. A műtők a kor színvonalának megfelelő technikával vannak felszerelve (magas tudású altatógép, vitális paraméterek monitorizálása, izomrelaxometria, alvásmélységmérő).  Műtéti típustól függően szükség esetén invazív hemodinamikai monitorizálást alkalmazunk. A nagymértékű vérvesztéssel járó műtéteknél lehetőségünk van vérmentő eljárások alkalmazására.

Évente közel 11-12 ezer érzéstelenítést végzünk az osztályon, ezek döntő többsége általános anesztézia (altatás).  A műtétek kisebb hányada regionális érzéstelenítésben történik, amely elvégzéséhez a legújabb szakmai irányelveknek megfelelően ultrahangkészülék áll rendelkezésre.

 

  1. KÖZPONTI INTENZÍV OSZTÁLY
   • Intenzív terápiás egység
Intenzív terápiás egység
Telefon: +36 88 556 597
E-mail: kpint@vmkorhaz.hu
Vezető főorvos: Dr. Kiss Miklós
E-mail: kiss.miklos@vmkorhaz.hu
Telefon: +36 88 556 000

A Központi Intenzív Osztály feladataihoz tartozik a kritikus és életveszélyes állapotú betegek ellátása, illetve a nagy műtéti rizikójú és nagy műtéti megterhelésen átesett betegek ellátása, fájdalomcsillapítása. Évente közel 800 beteget látnak el az osztály munkatársai. A műtét utáni fájdalomcsillapításra orvosaink betegre szabottan több módszert is alkalmaznak: epidurális katéter bevezetésével folyamatos fájdalomcsillapítás, páciensvezérelt folyamatos intravénás fájdalomcsillapítás, ultrahang vezérelt perifériás idegblokádok alkalmazása.

Az intenzív részlegen 12 korszerű, többirányú mozgathatósággal rendelkező intenzíves ágy áll rendelkezésre. A betegek elhelyezése egy négyágyas és nyolc egyágyas kórteremben történik. Az intenzív részlegen orvosaink 10 részállású, 19 főállású nővér, 4 segédápoló mellett gyógytornász segítségével végzik az ellátást. Az osztály magas tudásszintű lélegeztetőgépekkel és invazív és noninvazív mérésekre alkalmas monitorokkal ellátott. Indikált esetekben szervpótló kezelések közül ágy melletti dialízist végeznek. A korszerű ellátást és diagnózist ágy melletti ultrahangkészülék és digitális röntgenkészülék segíti.

Hasznos információk

   • Kérjük a hozzátartozókat, hogy az első látogatás alkalmával hozzák be a beteg korábbi egészségügyi dokumentációját, amennyiben ilyen rendelkezésre áll.

Tisztelt Betegünk!

Köszöntjük a Csolnoky Ferenc Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztályán!
Kérjük a hozzátartozóit, hogy az első látogatás alkalmával hozzák be az Ön korábbi egészségügyi dokumentációját, amennyiben ilyen rendelkezésre áll.

Milyen felszerelésre lesz szüksége a betegnek?

Az intenzív osztályon kezelt betegeknek a többi osztályon megszokott alapvető felszerelésekre (mint pl. hálóing, papucs, köntös, törölköző, szivacs, szemüveg, telefon stb.) nincs szükségük.

Lehetőség van arra, hogy a betegek saját, megszokott tisztálkodási szereiket-eszközeiket használhassák, így a hozzátartozók behozhatják azokat (pld. tusfürdőt, borotvahabot, egyszer használatos borotvát, dezodort, hintőport, fésűt, testápolót, felfekvés elleni krémet, Medifleurt vagy Sudocremet)

A látogatás rendje

A folyamatos és zavartalan betegellátás érdekében kérjük Önöket, hogy 11:30−12:00, valamint 16:00−16:30 közötti idősávban látogassák hozzátartozóikat. Ezenkívül látogatást csak különleges esetben engedélyezhet az osztályos orvos.

Általános szabályok

 • Egy betegnél egyszerre legfeljebb két látogató tartózkodhat.
 • Pácienseinket csak 14 éven felüli hozzátartozóik látogathatják, ennél fiatalabb gyermekek számára sajnos nem áll módunkban engedélyezni a látogatást. 14 éves kor felett a szülő és a fiatal közös döntése alapján látogathatja a kamaszkorú az osztályon fekvő hozzátartozóját.
 • Osztályunkra bármikor érkezhetnek azonnali sürgős, életmentő beavatkozást igénylő betegek, illetve a bent fekvő betegeknél is szükségessé válhatnak halasztást nem tűrő beavatkozások, melyek miatt a látogatást csak később, a vizsgálat befejezését követően tudjuk lehetővé tenni. A várakozásra akkor is szükség van, ha nem az Ön hozzátartozóját érinti a beavatkozás, hanem a környezetében lévő betegeket.
 • Ha a hozzátartozóknak a látogatási idő alatt várakozniuk kell, kérjük, hogy ez idő alatt a látogatói váróban tartózkodjanak. Ilyen esetben kérjük türelmüket és megértésüket.
 • A látogatás során a váróban található egyszer használatos védőkötény használata és kézmosás szükséges.

 

Kérjük Önöket, hogy kizárólag csak akkor látogassák szeretteiket, ha az Önök egészségi állapota kifogástalan, az intenzív ellátásra szoruló betegek legyengült állapota miatt ez fontos.

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

A beteg állapotáról a legközelebbi hozzátartozónak személyesen adunk felvilágosítást, kérjük, ezen okból naponta 11:30 és 12 óra között érdeklődjenek az orvosoknál.

Élelmezéssel kapcsolatos információk

Betegeink jelentős részénél a hagyományos táplálkozási mód nem lehetséges. A táplálást leggyakrabban szondán keresztül gyári tápszerekkel végezzük, amennyiben ez nem lehetséges a beteg állapota miatt, akkor vénán keresztül juttatjuk be a szükséges folyadék- és kalóriamennyiséget.

Ha a beteg állapota megengedi a szájon át történő táplálást, és a kórházi diétán felül szeretne otthoni ízeket fogyasztani, erre is van lehetőség, ezt jelezni fogjuk Önöknek.

Gyógytornával kapcsolatos információk

Betegeink mielőbbi felépülését segítik az osztályunkon állandóan jelen lévő gyógytornászok.

Házirend

Kérjük, hogy olvassa el a Csolnoky Ferenc Kórház Házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál! >> kattintson ide!

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk, panasz esetén forduljon kezelőorvosához, illetve az osztályvezető főorvoshoz.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Kérjük, ha elégedett volt az ellátással, azt is írja meg nekünk Vendégkönyvünkbe vagy a kaito@vmkorhaz.hu e-mail-címre! Köszönjük!

A kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályán (KAITO) dolgozó szakemberek munkájára csak keveseknek van tiszta rálátása. Részben a műtők zárt világában végzik nap nap után a tervezett vagy sürgős műtétre érkező emberek műtéti érzéstelenítését, részben pedig a magasan felszerelt intenzív osztályos kórtermekben kezelik szoros csapatmunka keretein belül a kórház legsúlyosabb állapotban lévő betegeit.

Az előbbit illetően fontos hangsúlyozni, hogy a gyakran a háttérben álló orvos és asszisztens munkája, odafigyelése biztosítja a műtét során a páciens biztonságát és teljes fájdalmatlanságát. De ugyanők szorosan részt vesznek a műtéti előkészítő folyamatokban és a műtétet követő fontos és olykor kritikus időszakban jelentkező problémák megoldásában is, aminek kapcsán sok más mellett feltétlenül említeni szükséges a fájdalomcsillapítás szakszerű módozatait. A szakmai repertoár részét képezik az altatáson túl – a teljesség igénye nélkül – a gerincközeli érzéstelenítések és az ultrahang vezérelte idegblokádok kivitelezése is. A műtét előtt álló bizonytalan, szorongó páciensek gyakran e csapattól kapnak biztatást, megnyugtató szavakat is – amire a szakmaiság mellett szintén nagy szükség van. Éjjel és nappal, hétköznap és hétvégén is folyamatos a biztonságos ellátás, hiszen számos esetben a műtét nem tűr halasztást. A súlyos sérültek stabilizálásában, a műtétet megelőző ún. shocktalanítás fázisa során szintén kiemelt szerepük van.

Az intenzív terápiára azon betegek szorulnak, akik állapota bármely okból kifolyólag olyan súlyossá válik, hogy csakis az állandó megfigyelés és gyakran az azonnali beavatkozások árán menthetőek meg. Ez a szakterület világszerte nagy ütemben fejlődik és számos technikai vívmányt is alkalmaz annak érdekében, hogy a gyógyítás eredményesebb lehessen. Számos szakmaközi módszer alkalmazása is része az itteni hétköznapoknak – ilyen például a vesepótló kezelések megoldása a betegágy mellett, az altatott személyek megfelelő táplálása, szükség esetén ideiglenes szívritmus-szabályozó készülék alkalmazása vagy éppen a gégemetszés elvégzése a tartós lélegeztethetőség érdekében. A folyamatosan bekapcsolt monitorok, precíziós lélegeztetőgépek és gyógyszeradagoló pumpák között zajló tevékenységeknek, közös szakmai gondolkodásnak és az áldozatos nővéri és gyógytornászi munkának köszönhetően számosan kerülhettek vissza szeretteik körébe az osztályról. A világjárvány során pedig mások mellett és segítségével ugyanez az osztály végzett kiemelt és erő feletti szerepet a betegellátásban.

Az osztályon szakorvosképzés a Pécsi Tudományegyetem által akkreditáltan történik, az osztály „B” szintű akkreditációval rendelkezik.

Az osztály orvosai és szakdolgozói rendszeres résztvevői és előadói a magyarországi aneszteziológiai és intenzív terápiás kongresszusoknak. Nyitottak olyan egyéb, a betegeket segítő eljárások alkalmazására is, mint a szuggesztiók terápiás alkalmazása.

Az aneszteziológia történetét a világban az első éternarkózishoz köthetjük, melyet Morton 1846. október 16-án végzett. A módszert alig négy hónap múlva már hazánkban is elkezdték használni. Szervezett formában az aneszteziológia az 1960−70-es évektől jelenik meg Magyarországon, és nagyjából ugyanekkor kezdődnek az intenzív terápia elődjének tartható posztoperatív őrzők megjelenései.

Kórházunkban 1981. szeptember 1-jén az addig a Baleseti Sebészeti Osztály keretében dolgozó dr. Kardos Éva kapott megbízást a műtéti érzéstelenítések egész kórházra vonatkozó megszervezésére, ezzel indult a Központi Aneszteziológiai Szolgálat, majd Központi Aneszteziológiai Osztály.

1983-tól dr. Rozsnyói Edit irányította az osztályt, kezdetben megbízott, majd kinevezett vezetőként.

Előző munkahelyéről, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetéből korszerű szemléletet, oktatási tapasztalatot hozott kórházunkba.

1985-ben került az osztályra dr. Szabados György azzal a feladattal, hogy szervezzen meg és vezessen egy újonnan kialakított Intenzív Osztályt. Az építészeti kialakítás, a gép-műszer beszerzés mellett elindult a szakdolgozói gárda kiképzése is, a szervezeti rend megalkotása, a szakmaspecifikus dokumentáció megteremtése. 1985. március 21-én indult el a kor követelményeinek megfelelő központosított, interdiszciplináris ellátás, ekkortól az osztály megnevezése: „Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály”.

Az osztály feladata ekkor 7 műtő és 7 intenzív ágy szakmai ellátása, illetve az állandó reanimációs készültség biztosítása. A kezdeti érzéstelenítésszám ekkor évi 1300−1400 volt, az Intenzív Osztályon évente 300−350 beteg kapott kezelést.

1994-től az intenzív ellátás Központi Intenzív Egység néven részlegesen függetlenedett a műtéti ellátástól. A Központi Intenzív Egységet dr. Szabados György, az aneszteziológiát pedig dr. Rozsnyói Edit vezette. A két rész önálló szakdolgozói állománnyal, költségvetéssel és Szakmai Vezető Testületi Képviselettel rendelkezett, az orvosgárda pedig forgó rendszerben teljesített szolgálatot a két területen.

1995-ben jelentős fejlesztések történtek, ekkor már 14 műtőben folyt érzéstelenítés melletti műtét, és egy új helyen 12 intenzív ágy állt a kritikus állapotú betegek rendelkezésére. Ez mérföldkő volt a felszereltség ugrásszerű növekedésében is, ekkortól lettek igazán korszerű altatógépek, lélegeztetőgépek, monitorok, infúziós pumpák kellő számban, elérve a fejlett világban alkalmazott szinteket.

2008-tól dr. Rozsnyói Edit visszavonulásával és dr. Szabados György osztályvezetői kinevezésével az aneszteziológiai és az intenzív tevékenység ismét egységes osztályként működött.

2015-ben a TIOP 2.2.4. pályázat keretében nyerték el a műtők és az Intenzív Osztály mai formájukat, szinte teljesen megújuló gép-műszer állománnyal. Ekkor az érzéstelenítések száma meghaladta az évi 12 000-et, az intenzív ellátásban részesülő betegek száma pedig elérte a 900-at évente.

2018-ban az osztály vezetését dr. Szabó Loránd vette át. Az ő vezetésével folytatódott az eszköztár bővítése, illetve az osztályon folyó szakmai munka fejlesztése, melyhez hozzájárult a humán erőforrás bővülése.

Jelenleg 2020 tavasza óta dr. Gál Béla vezetésével folyik a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon a munka. Közel 100 dolgozójával mára ez a Csolnoky Ferenc kórház egyik legnagyobb osztálya. 12 nemzetközi mércével is jól felszerelt ágyon folyik a kritikus betegek folyamatos ellátása, valamint akár 14 különböző helyszínen történik egy időben aneszteziológiai tevékenység a páciensek biztonságos és fájdalommentes beavatkozásainak megvalósítása érdekében.