• 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
    • +36 88 556-000
    • info@csfk.hu

A Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Centrum – a II. progresszivitási szint keretein belül – biztosítja Veszprém vármegye gyermek lakosságának, mintegy 66 ezer kiskorúnak az egészségügyi ellátását. Ezen felül néhány szakterületen, koraszülött-intenzív és gyermekintenzív ellátás terén pedig regionális feladatokat is ellát. Évente átlagosan 4 ezer kisbeteg fekszik a Centrum kórtermeiben.

A Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Centrumban 27 csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos dolgozik, akik közül 17-en az alapszakvizsgán felül különféle ráépített szakvizsgával is rendelkeznek. A szakmai spektrum széles körű, az osztályon dolgoznak aneszteziológus-intenzívterápiás szakorvosok, diabetológusok, endokrinológusok, gyermek-gasztroenterológusok, gyermekkardiológusok, gyermekneurológusok, gyermekpulmonológusok, gyermeksebészek és neonatológus szakorvosok. Emellett pedig 9 csecsemő- és gyermekgyógyász-rezidens, szakorvosjelölt. A centrum működésében nagy szerepet játszanak az egészségügyi szakdolgozók, 4 diplomás ápoló, 43 OKJ-s gyermekápoló, 3 OKJ-s ápoló, 5 klinikai szakápoló, 1 diabetológiai szakápoló, 5 gyermekápoló, 3 intenzív szakápoló, 1 intenzív szakasszisztens, 6 segédápoló, 1 laktációs tanácsadó, 3 gyógytornász, 2 klinikai szakpszichológus, 1 konduktor, 4 adminisztrátor és a takarító személyzet összehangolt munkája szükséges a mindennapi helytálláshoz. (A létszámok hozzávetőlegesek, év közben is többször változnak.)

Ám mindehhez fontos hozzátenni azt is, hogy a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház egyéb osztályainak segítsége (konzíliumok, műtétek, képalkotó vizsgálatok) nélkül nem működne a megye gyermekellátása sem!

A Centrumon belül a Csecsemő- és Gyermekosztály 41, a Gyermek Intenzív Egység 6 és az Újszülött/Koraszülött (PIC) Intenzív Egység összesen 20 ágynyi kapacitással rendelkezik.

A Gyermekgyógyászati Centrumhoz tartozó szervezeti egységek

CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKOSZTÁLY

VEZETŐK:

„A” részleg vezető főorvosa: Dr. Gál Krisztina PhD.

„B” részleg vezető főorvosa: Dr. Kovács Orsolya

RÉSZLEGVEZETŐ FŐNŐVÉR:
Noszlopy Judit
+36 88 556 615
noszlopy.judit@vmkorhaz.hu

ÚJSZÜLÖTT- (PIC) ÉS GYERMEKINTENZÍV EGYSÉG

VEZETŐ:
Dr. Módi Judit, mb. centrumvezető főorvos
 modi.judit@vmkorhaz.hu
+36 88 556 624

PERINATÁLIS INTENZÍV CENTRUM (PIC) VEZETŐ:
Dr. Mátay Lilla, főorvos
matay.lilla@vmkorhaz.hu
+36 88 556 628

EGYSÉGVEZETŐ FŐNŐVÉR:
Weinhofferné Egervári Elvira
+36 88 556 626
wienhofferne.egerevari.elvira@vmkorhaz.hu

GYERMEKINTENZÍV RÉSZLEGVEZETŐ FŐNŐVÉR:
Csizmadiáné Németh Ildikó
+36 88 556 626
nemeth.ildiko@vmkorhaz.hu

A Csecsemő- és Gyermekosztályon belül funkcionálisan két jól elkülöníthető részleg működik, az úgynevezett „A” részleg tulajdonképpen egy sürgősségi ellátóhely (ambulancia és 6 ágy), ide kerülnek az akut, azonnali ambuláns vagy fekvőbeteg-ellátást igénylő betegek. Továbbá a leválasztott enterális részlegen fogadják a feltehetően infekciós eredetű hasmenésben szenvedő betegeket, itt gondozzák, ápolják őket.

A Csecsemő- és Gyermekosztály „B” részlege a korábban fel nem sorolt betegcsoport fekvőbetegeinek elhelyezését szolgálja, betegség, kor, nem figyelembevételével felosztva a kórtermeket. A betegségek kivizsgálása, a szükséges terápia beállítása, krónikus betegségek osztályos kezelésre szoruló állapotainak ellátása is a „B” részlegen történik. A gyermeksebészeti betegek a közvetlen posztoperatív szakban a műtétes szobákban nyernek elhelyezést.

A Gyermekintenzív Részlegre a 0−18 éves súlyos állapotú betegek, életfunkcióik monitorozására szorulók, az 1 évesnél fiatalabb műtétes gyermekek kerülnek. Itt gondoskodnak a szakorvosok és a nővérek a nagy műtéten átesettekről, azokról is, akik esetében a kiemelt figyelem döntő jelentőségű.

Perinatális Intenzív Centrumban (PIC) a koraszülöttek, a beteg újszülöttek intenzív és szubintenzív ellátása, további gondozása zajlik, regionális feladatainkat szoros együttműködésben látjuk el a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvánnyal.

Tisztelt Betegünk! Tisztelt Szülők!

Tisztelettel köszöntjük Önöket a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrum fekvőbeteg-ellátó osztályán. Amennyiben kórházi szolgáltatásunkat veszik igénybe, kérjük, jelentkezzenek az „E” épület földszintjén található Központi Betegfelvételi Irodán, ahol először a beteg személyes adatainak egyeztetése zajlik majd. Készítsék elő a beutalót és az egyéb, adategyeztetéshez szükséges dokumentumokat (személyi igazolvány, tajkártya, lakcímkártya). Bejelentkezés után az „E” épület 4. emeletén a kijelölt részlegen jelentkezzen.

Milyen dokumentumokra lesz szüksége a felvételkor?

  • a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrum valamelyik osztályára szóló beutalóra (sürgősségi felvétel esetében erre nincs szükség),
  • az előzetes vizsgálatok eredményeire (laborvizsgálat, EKG vagy belgyógyászati vizsgálat, aneszteziológiai vizsgálat, ha készült MR, CT vagy más radiológiai vizsgálat)
  • az esetlegesen rendszeresen szedett gyógyszerek listájára,
  • Minden, osztályra felvételre kerülő gyermek Covid AG gyorstesztjét elvégezzük, nem kérünk PCR-t. Egy szülő lehet a gyermeke mellett, neki, ha nem rendelkezik negativ PCR-ral (48 órán belüli), vagy nincs védettségi vagy oltási igazolványa, elvégezzük az AG-gyorstesztet.

Mit hozzanak magukkal?

Kérjük, hogy hozzon gyermekének hálóruhát, papucsot, evőeszközt és tisztasági felszerelést, ezeken kívül behozhatják a gyermekek játékait, elektronikus eszközeit – ám ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy mindezek megőrzéséért a kórház felelősséget nem vállal! Kérjük, hogy értékeiket, pénzt, mobiltelefont se hagyják szabadon! Ha szeretnének értékmegőrzést kérni, akkor jelezzék ezt az osztályos nővér felé, aki átvételi elismervény ellenében gondoskodik erről. Kérjük, csak a legszükségesebb dolgokat hozzák!

Mi történik a továbbiakban?

A dokumentumok átadása után foglaljon helyet a váróhelyiségben, arra kérjük, hogy az osztályos nővér érkezéséig várjon türelemmel, aki tájékoztatja Önöket a betegfelvétel további menetéről, az elhelyezésről.

Miután elhelyezkedtek a kórteremben, az osztályos orvos kikérdezi Önt gyermeke betegségei felől, megvizsgálja őt és kitölti kórlapját, tájékoztatja a várható vizsgálatokról és beavatkozásokról, melyek elvégzéséhez a hozzájárulására lesz szükségünk. Az írásban átadott betegtájékoztató elolvasása után alá kell írnia a beleegyező nyilatkozatot, amennyiben a leírt információkkal kapcsolatban kérdése van, forduljon az orvoshoz, illetve az osztályos nővérhez.

A betegazonosítás céljából a gyermeke egy csuklóra helyezhető karszalagot kap, melyen a kiskorú nevét, tajszámát tüntetjük fel.

A betegek elhelyezése

A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrum osztályaira érkező betegek részére 1−6 ágyas, komfortos, mosdóhozzáféréssel rendelkező kórtermek állnak rendelkezésre, a gyermek mellett maradó szülőnek pótágyat biztosítunk. A PIC részlegen fekvő kisbabák édesanyja az ingyenesen igénybe vehető 10 férőhelyes anyaszállásra tud beköltözni, hogy a nap 24 órájában kisbabáját látogassa, anyatejjel táplálja.

Osztályunkon barátságos környezet, egy játszószoba és egy játszósarok, a Bohócdoktorok, önkéntes segítők és családbarát személyzet segíti betegeink felépülését.

Hol és hogyan kérhetnek felvilágosítást a hozzátartozók?

A szülők elsősorban az osztályon dolgozó orvostól kapnak felvilágosítást munkaidőben, ügyeleti időben az ügyeletes orvosokhoz fordulhatnak.

Élelmezéssel kapcsolatos információk

Csecsemők/kisdedek kornak megfelelő táplálást kapnak. Nagyobb pácienseink, szoptató anyák, kísérőnek felvett szülő részére napi háromszori étkezést, általában könnyű-vegyes étrendet biztosít a kórház. Az ételrendelés során figyelembe vesszük a betegeink táplálkozási szokásait, esetleges ételallergiáikat, illetve a szükség szerinti egyedi diétás igényeiket. A személyre szabott táplálkozás érdekében dietetikus kolléga segíti munkánkat. Osztályunkon a betegek számára hűtőszekrényt biztosítunk, melyben névvel és dátummal ellátott élelmiszer helyezhető el.

Látogatási idő

A betegek mellett egy szülő folyamatosan tartózkodhat. Neki éjszakára pótágyat biztosítunk. A másik szülő megkötés nélkül látogathatja gyermekét, egyéb hozzátartozók 15 és 17 óra között jöhetnek.

Kórházi elbocsátással kapcsolatos információk

A szülők a gyermek távozásakor megkapják a zárójelentés egy példányát. A háziorvos az EESZT-rendszerben betegének minden adatát megtalálja. A további teendők a zárójelentésen szerepelnek.

Házirend

Kérjük, hogy az ellátás igénybevétele előtt olvassa el a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrum házirendjét, abban minden, a zavartalan kórházi tartózkodáshoz szükséges információt megtalál.

Az ellátással kapcsolatos visszajelzés módja

Kérjük, jelezze, ha bármiben segítségére lehetünk, panasz esetén forduljon kezelőorvosához, illetve az osztályvezető főorvoshoz.

Betegjogi képviselőnk elérhetőségét megtalálja, ha ide kattint! >>

Kérjük, ha elégedett volt az ellátással, azt is írja meg nekünk a pic@vmkorhaz.hu e-mail-címre!

Köszönjük!
Gyermekgyógyászati Centrum munkatársai

A korszerű betegellátási elvek és módszerek ismerete megköveteli a teljes team folyamatos képzését. A hazai és külföldi szakirodalom naprakész követését segítik az osztályos folyóirat-referálások, illetve témareferálások, a hazai és külföldi tudományos rendezvényeken való részvétel, az országos központokkal kialakított jó kapcsolat.

A centrumban 2 orvos PhD tudományos minősítéssel rendelkezik, 1 munkatársunk jelenleg a doktori iskolai tanulmányokat folytat.

Országos és helyi továbbképzések szervezésével is hozzájárulunk a szakmai ismeretek bővítéséhez.

  1. február 1-jén kelt határozatával a Népjóléti Minisztérium Gyermekkórháznak nyilvánította a veszprémi Állami Gyermekvédő Intézetet – tulajdonképpen ezzel kezdte meg működését a jelenlegi Gyermekosztály.

Kórházi gyermekellátás a megelőző évtizedekben is volt Veszprémben, 6, illetve 10 gyermekágy működött a kórház Belgyógyászati Osztályán. A II. világháború szörnyű pusztítása Veszprémet sem kerülte el. 1945-ben a Belgyógyászati Osztályt porig bombázták. Ekkor a Gyermekmenhely, illetve a későbbi nevén a Gyermekvédő Intézet adott helyet, 10 kórházi ágyat a gyermek betegeknek.

A kórházzá minősített Gyermekvédő Intézet első igazgatója Dr. Gaál István lett, aki gyógyító munkája mellett a kórház kialakításának szentelte életét. A kezdetben 80 ágyas újszülött- csecsemő és gyermekintézmény hamarosan 152 ágyra bővült, de sokszor még így is helyhiánnyal kellett megküzdeniük. 1953-ban Veszprém város első gyermekszakorvosi rendelője, majd 1954-ben korszerű koraszülöttosztály kezdte meg működését 20 ágyon, önálló radiológiai és laboratóriumi részleggel is bővült az intézmény. 1955-ben Heim Pál nevét vette fel a Megyei Gyermekkórház. Az elmúlt évtizedek során Dr. Rixer Gusztáv, Dr. Török János kandidátus, dr. Gáty István és Dr. Szabó Éva főorvosok vezetésével fejlődött és igazodott a kor igényeihez a megyei gyermekellátás egyre bővülő szubspecialitások feltételeinek megteremtésével, a gyermekháziorvosi rendszer szakorvosainak kiképzésével. 2021. január 1-jétől Dr. Módi Judit vette át és végzi jelenleg is a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrum irányítását.

Jelentős változást hozott az 1977-es év, amikor az országos tendenciának megfelelően a Gyermekkórházat integrálták a Veszprém Megyei Kórházhoz, annak egy osztályává vált. Különlegességét azonban megőrizte, míg felnőttvonalon a különböző szakterületek önálló osztályokká váltak, addig a gyermekvonal egységes szervezetét megőrizte, egy osztályon/centrumon belül maradtak a szakterületek, és egy-egy specialitással általában 1−3 szakorvos rendelkezik, akik az egységes ápolási téren belül szorosan együttműködve biztosítják a megye gyermeklakosságának fekvő- és járóbeteg-ellátását, gondozását. Mondhatjuk, hogy úgy működik, mint egy kis kórház a nagy intézményen belül.

A Megyei Kórház rekonstrukciója részeként az 1977-es szervezeti integráció után 1995-ben a Gyermekosztály átköltözött a központi kórházi tömbbe, otthagyva a gyönyörű parkkal rendelkező otthonát, ágyszáma 82-re csökkent. Ugyanakkor korszerű gyermek- és újszülött/koraszülött intenzív ellátás feltételei teremtődtek meg (Újszülött- és Gyermekintenzív Egység), lényeges előnyt jelentett a társszakmák közvetlen elérhetőségének lehetősége is.

A gyermekek intenzív ellátásának szervezett kiépítése hazai viszonylatban az utóbbi két-három évtizedre tehető. Az első perinatalis intenzív centrumok (PIC) a hetvenes évek végén szerveződtek, országos hálózat a nyolcvanas-kilencvenes években alakult ki. A gyermekintenzív központok a nyolcvanas évek közepén indultak, s napjainkban is szerveződés alatt állnak.

Kórházunk korábbi sajátos helyzete (Gyermekosztály távolsága a központi diagnosztikus és sebészi szakmáktól – régi Gyermekkórház) sajátos fejlődési utat tett lehetővé. 1989-től a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon a felnőtt betegek között kerültek ellátásra a súlyos, életveszélyes állapotba került gyerekek, majd 1992-ben megfelelő hely, műszerezettség és elkülönült személyzet biztosításával az osztály külön részlegévé alakult. Biztonságos hátteret nyújtott a sebészeti szakmák gyermekvonalának fejlődéséhez, s a továbbiakban is kölcsönösen segítették egymás előrehaladását.

A kórházi rekonstrukció megvalósulása (1995) három jelentős változást hozott magával ezen a területen. Egyrészt a gyermekintenzív ellátás helyileg és szervezetileg is különvált a Központi Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztálytól, s a központi kórházi tömbbe költöző Gyermekosztály mellé került, másrészt megteremtődtek a perinatális intenzív ellátás tárgyi feltételei, s 1997-ben a gyermekintenzív ellátás szakmai bázisán a neonatológusok bevonásával megkezdődhetett a súlyos állapotú koraszülöttek, újszülöttek helyben történő ellátása. Harmadrészt bővültek a szülészeti tevékenység lehetőségei, intenzív centrummal és állandó gyermekorvosi jelenlétünkkel a háttérben felvállalhatták a megyében előforduló rizikós, illetve koraszülési esetek ellátását.

Így a teljes gyermekkorosztály intenzív ellátására, altatására alkalmas önálló szervezet, az Újszülött (PIC) és Gyermekintenzív Egység jött létre, mely országos szakmai fórumokon elfogadott, s a progresszív ellátás rendszerébe illeszkedik, megyén túlnyúló feladatokat lát el.

Az intenzív egység a 2003-ban létrejött Gyermekgyógyászati Centrum része, mely ma 20 koraszülött-újszülött intenzív és 6 gyermekintenzív ágyon működik, valamint végzi a gyermekek altatását, és ott vagyunk a kicsik születésénél és a kórházban töltött első életnapjaikban vigyázzuk egészségüket. Hozzá kapcsolódik a Gyermekaneszteziológiai Ambulancia, a Neonatológiai Szakrendelés (koraszülött-utógondozó), a kicsik speciális DSGM tornája és a konduktori fejlesztés, laktációs szaktanácsadás.

Az egyes részlegek elkülönített helyiségekben és személyzettel működnek, egy önálló ügyeletessel és egy készenléti ügyeletessel.

E szakterületek viszonylag fiatalok, s jelenleg is dinamikusan fejlődnek. Míg 30 évvel ezelőtt az 1500 gr alatti születési súlyú koraszülöttek életkilátásai és várható életminősége igen rosszak voltak, ma a WHO ajánlása és a hazai szabályozók szerint is az életképesség határa 500 g és a 24. gesztációs hét. A tudományos és a nélkülözhetetlen orvostechnikai fejlődéssel az 1000 g felettiek minőségi túlélése drámaian javult, s az extrém kicsik (<1000 g) sorsa is egyre biztatóbb.

Az egység alapvető jellemzője a gyermekközpontúság. Az anya-gyermek kapcsolat jelentősége betegségek kapcsán még inkább felértékelődik. Az anya közelsége, beteg gyermeke ápolásában való részvétele minden szempontból előnyös. Ennek lehetőségét teremti meg az ingyenes anyaszállás a szoptató anyák számára, valamint a folyamatos szülői benntartózkodás feltételeinek a biztosítása a nagyobb gyerekeknél.

Az egység a szakterületéhez tartozó betegek jelentős részét képes helyben biztonsággal ellátni. Elsősorban speciális sebészeti beavatkozások − újszülöttsebészet, nagy fejlődési rendellenességek sebészete, idegsebészet, szívsebészet stb. − szükségessége esetén küldjük betegeinket országos centrumokba. Bizonyos ritka kezelési módok elérhetősége is országos centrumokban biztosított. Ezen tevékenységek decentralizálására, helyi megvalósítására a kis beteganyag miatt nem célszerű törekedni. A szakszerű betegszállítás, -mentés feltételeinek a biztosítása azonban elengedhetetlen.